Vil du at det nye hørselvernet ditt skal holde lengre enn det gamle? Vi spurte Göran Hellberg hos hørselvernprodusenten Hellberg Safety, hva du kan gjøre for å få hørselvernet ditt til å holde seg rent, komplett og velfungerende så lenge som mulig.

Et dårlig vedlikeholdt hørselvern blir ikke bare en sanitær plage. Feilhåndtering kan også føre til en reduksjon av hørselvernets funksjon og ytelse.

Detaljert informasjon om hvordan du tar vare på hørselvernet ditt, finner du alltid i produkthåndboken. Ved å følge produsentens instruksjoner sørger du for at det oppfyller alle spesifikasjoner. Det finnes imidlertid også mer generelle tips og råd for de som ønsker å ta godt vare på hørselvernet sitt. I denne artikkelen deler Göran Hellberg fra hørselsvernprodusenten Hellberg, sine beste tips.

5 gode tips for å få hørselvernet til å holde lenge:

Bytt hygienesett minst to ganger i året

- Det beste du kan gjøre for å holde hørselvernet ditt i god stand, er å skifte hygienesett med jevne mellomrom. Et typisk hygienesett består av lydabsorbenter, hodeputer og tetningsringer, dvs. de myke delene på hørselvernet. Hvis du bruker det daglig, anbefaler vi vanligvis at du bytter hygienesett minst to ganger i året for å sikre funksjon og komfort.

Rengjør hørselvernet regelmessig

- Mange hørselvern er bygget for å tåle tøffe omgivelser og litt smuss vil ikke påvirke dem nevneverdig. Men det er aldri galt å rengjøre utsiden med mild såpe og lunkent vann. Da ser du også om noen deler er utslitte og bør byttes ut. Ikke senk produktet i vann, da det kan skade elektronikken.

Ikke bruk et ødelagt hørselvern

- Sjekk hørselvernet regelmessig og skift ut skadede deler umiddelbart. Å teipe en sprukket hodebøyle høres kanskje ikke ut som en stor sak, men det kan påvirke funksjonen negativt hvis trykket mot hodet endres. Tørre og sprukne tetningsringer kan i tillegg føre til nedsatt dempningsevne.

Batterier

Moderne batterier trenger ikke å lades på noen spesiell måte for å vare lengre. Hvis hørselvernet har utskiftbare batterier, vil det ikke skade å ta ut batteriene hvis du ikke skal bruke dem på lenge.

Mikrofoner

- En vindbeskyttelse på bommikrofonen reduserer vindstøy samtidig som du holder mikrofonen ren og hygienisk. Kontroller at mikrofondekselet er intakt og sitter riktig montert på produktet. Hvis hørselvernet brukes i skitne omgivelser, kan det hende at du må bytte mikrofondeksel oftere. Det samme gjelder for vindbeskyttelsen som sitter på medhøringsmikrofonene.