Når du bygger terrasse til terrassen eller uteplassen, må du bestemme deg for om du skal skru sammen terrassebordene med skjulte eller synlige skruer. Praktisk sett er det ingen fordeler med å velge skjult innfesting, men mange synes det ser penere og mer profesjonelt ut med en terrasse som er helt fri for synlige skruehoder.

Hvordan fungerer skjult terrasseskrue?

Når du skal skru fast terrassebord med skjult montering, trenger du et spesielt verktøy. Det finnes noen forskjellige systemer på markedet, men prinsippet er ofte omtrent det samme. Du plasserer eller klemmer fast terrasseverktøyet over planken og skruer terrasseskruen gjennom vinklede hull på klemmens yttersider. Når du deretter fjerner verktøyet, er skruehodene senket i materialet med inngangshull som er skjult mellom bordene.

Hva bør man tenke på når man velger terrasseverktøy?

Når du velger terrasseverktøy for å skru terrassebord fra siden, er det viktig å sjekke at verktøyet er tilpasset terrassebordets bredde. Unntaket er visse ensidige terrasseverktøy der du bare skruer fra én side.

En annen viktig aspekt er avstanden mellom terrassebordene. Mange terrasseverktøy skaper automatisk et mellomrom mellom bordene når du stikker ned skankene for å klemme fast det. I noen tilfeller kan du komplettere med forskjellige distanseplater for å utvide det.

Det er også en fordel om du vet hvor tykke terrassebord du kommer til å montere, slik at du kan sikre at skruenes lengde passer.

Må man alltid bruke terrasseskruer fra samme produsent?

Når du skal bruke ditt terrasseverktøy, er det viktig at du bruker skruen som produsenten anbefaler. Hvis du velger en annen skrue, er det en risiko for at skruehodet setter seg fast i guidehullene, at skruen skrus for langt inn, eller at du må ettertrekke den. Felles for nesten all terrasseskruer beregnet for terrasseverktøy er at de har et sylindrisk hode med torx-spor. Siden det er viktig å bruke riktig skrue, er det en fordel om det er lett å kjøpe skrue.

Terrasseverktøy for skjult innfesting

Essve HDS

Essves system HDS (Hidden Decking System) består av et terrasseverktøy som klemmes fast på terrassebordet, distanseplater og bits til din skrutrekker. Den spesielle HDS-terrasseskruen kjøpes separat og finnes i A2-kvalitet og i A4-kvalitet for spesielt utsatte områder. Systemet anbefales for trykkimpregnert terrasse, kjernefuru, sibirsk lerk, varmebehandlet terrasse, oljeimpregnert terrasse og lignende.

Trebredde: 110-150 mm

Tykkelse på tre: 25-34 mm

Camo MARKSMAN

Fikseringssystemet Camo Marksman finnes i to ulike varianter: Camo MARKSMAN PRO-NB og Camo MARKSMAN PRO-X1. Hvilken du bør velge avhenger av hvor brede terrassebord du skal montere. Verktøyet gir en automatisk avstand på 1,6 mm og passer for både harde og mykere tresorter. Når du monterer i hardere treslag, trenger du å forbore med medfølgende bits. Camos egne terrasseskruer finnes i rustfritt stål og med rustfritt ProTech-behandlet stål. Den sistnevnte anbefales for trykkimpregnert tre, PVC og kompositt.

Trebredde: 85-127 mm (Camo Marksman PRO-NB), 133-146 mm (Camo MARKSMAN PRO-X1)

Tykkelse på tre: 19-38 mm19-38 mm

Kreg Deck Jig

Kreg er kjent for sine smarte borejigger, og når du skal skru sammen dine terrassebord velger du terrassejiggen Kreg Deck Jig. Kreg Deck Jig skiller seg fra andre terrasseverktøy siden den er ensidig og mangler ben som presses ned mellom bordene. I stedet bruker du de medfølgende avstandsringer for å få riktig avstand. Guidene av herdet stål kan brukes til å bore pilothull (noe som kan være nødvendig hvis du arbeider med hardere materialer) eller for å skru i Kregs skruer for terrasser.

Når du kjøper Kregs terrassejigg, får du med en bor, en skrubits, tre avstandsringer og stoppkragene som monteres på boret for å begrense borehullet.

Trebredde: Ikke oppgitt av produsenten

Tykkelse på tre: Ikke oppgitt av produsenten

Heco Decking Tool+

Heco Decking Tool+ er et komplett system bestående av monteringsverktøy, skruer og bits. Verktøyet fungerer omtrent som de andre verktøyene på markedet og kan justeres trinnløst for å passe til bord med ulike bredde. Avstanden mellom bordene blir 2 millimeter. Terrasseskruen Invisible finnes i C4 og i rustfritt syrefast A4.

Trebredde: 95-150 mm

Tykkelse på tre: 28-34 mm: 28-34 mm