Å beskytte øyne og ansikt fra partikler, sprut, lys og støv er viktig og kanskje noe som føles som en selvfølge for mange. Men å vite hvilken type beskyttelse som passer til hva kan være vanskelig. Staypro har snakket med personverneksperten Marie Kransdal fra 3M for å finne ut hva du skal tenke på når du velger vernebriller.

Ansiktet og øynene kan ved flere forskjellige jobber være utsatt for alt fra støv, partikler og splinter til lys, stråling, gass og kjemikalier. Derfor er det viktig at du beskytter deg, både for å forebygge skader og for å oppnå et så godt utført arbeid som mulig. Staypro har ansikts- og øyebeskyttelser fra 3M for alle anledninger.

Forskjellige typer beskyttelse

Når det kommer til beskyttelse for ansikt og øyne finnes det forskjellige varianter som beskytter på forskjellige måter og som passer til forskjellige typer arbeid.

Det finnes ingen direkte krav fra Arbeidstilsynet om hvilken beskyttelse som skal brukes til hva men det er viktig å gjøre en risikovurdering når du skal velge hvilken type beskyttelse du trenger.

- Still deg selv spørsmål om hvilke risikoer som kan oppstå og hvordan du vil bli utsatt, og tilpass deretter valget av beskyttelse etter vurderingen, sier Marie Kransdal fra 3M.

Det kan finnes spesifikke bransjekrav om hvilken type beskyttelse som skal brukes til hva. Sjekk opp hva som anbefales for det du skal utføre.

Vernebriller

Den vanligste varianten av ansiktsbeskyttelse er vernebriller. De beskytter kun øynene og kan være praktiske å ha ved de fleste jobber. Enten for å beskytte mot støv, sollys eller en mindre mengde partikler.

Kurvbriller

Liksom vanlige vernebriller beskytter kurvbrillene kun øynene – forskjellen er at de holder helt tett og dermed gir en bedre beskyttelse. Det finnes ingen risiko i det hele tatt for at støv, gasser eller andre ting når øyeområdet.

Visir

Et visir beskytter i motsetning til vernebriller og kurvbriller ikke bare øynene, men hele ansiktet. Visir er vanlig å bruke ved arbeid i skog da du slipper å få grener i ansiktet. Det finnes også forskjellige typer visirer. Når du sveiser er det viktig at du beskytter hele ansiktet og da skal du bruke en sveisehjelm som også beskytter mot IR-stråling.

Overbriller

En type vernebriller som du kan bruke over dine egne briller. Denne typen øyebeskyttelse brukes ofte som besøksbriller. 

Tips! På noen av 3M's vernebriller kan du feste en skumtetning på innsiden av brillene som gjør at de får samme funksjon som et par korgbriller. Her finner du en tetningssett som passer serien Solus 1000.

Tips! På noen av 3M's vernebriller kan du feste en skumtetning på innsiden av brillene som gjør at de får samme funksjon som et par korgbriller. Her finner du en tetningssett som passer serien Solus 1000.

Farget linse – slik fungerer det

3M har vernebriller og kurvbriller med forskjellige farger på linsene. Ja, det kan være en stilig detalj å ha, men hver farge har også sin praktiske funksjon.

Klar: Er linsen helt klar beskytter det mot UV-lys fra solen og kan brukes til de fleste arbeidsoppgaver.

Gul: En gul linse beskytter enda mer mot UV-stråling samtidig som den er kontrasthevende. Gule linser brukes ofte i lokaler med dårlig lys der kontrastene kan være avgjørende for å se ordentlig, også ved jobb utendørs i for eksempel isopor kan dette være en viktig funksjon.

Oransje: Om du spesifikt skal beskytte øynene mot blått UV-lys er en oransje linse det beste alternativet. For øvrig har den lignende funksjoner som gult glass men kan forvrenge fargene noe.

Grønn: Ved IR-stråling, altså typisk ved sveising, skal du bruke beskyttelse med grønne linser. Denne type stråling er vel og merke skadelig for huden også, så sørg for å beskytte hele ansiktet. Et par verne- eller kurvbriller med grønn linse kan bæres av deg som befinner deg i samme rom som strålingen men ikke utfører selve arbeidet.

Polarisert: Blokkerer blendende lys. Lyset reflekteres bort og forstyrrende glans unngås i synsfeltet

Passformen är A och O

För att du ska vilja använda ditt ansikts- eller ögonskydd krävs det såklart att de sitter bra.

- Är passformen inte tillräckligt bra finns det ändå en risk för att något ska komma in i och skada dina ögon. Vad som passar är individuellt eftersom alla ser olika ut. Det är bara att testa sig fram för att hitta det skydd som sitter bäst, säger Marie Kransdal.

Matcha med annan skyddsutruPassformen er avgjørende

For at du skal ville bruke din ansikts- eller øyebeskyttelse kreves det selvfølgelig at de sitter godt.

- Er passformen ikke god nok finnes det likevel en risiko for at noe skal komme inn i og skade øynene dine. Hva som passer er individuelt ettersom alle ser forskjellige ut. Det er bare å prøve seg frem for å finne den beskyttelsen som sitter best, sier Marie Kransdal.

Kombiner med annet verneutstyr

Om du skal bruke dine vernebriller eller kurvbriller med en hjelm eller hørselvern trenger du også å tenke på at beskyttelsene skal sitte godt og ordentlig også sammen.

Noe som kan være bra å tenke på er om du har øyebeskyttelse der stenger sitter under et par hørselklokker vil det skje en lekkasje av lyd i klokkene. For at hørselvernet skal beskytte så godt som mulig er det da viktig at du bruker en øyebeskyttelse med så tynne stenger som mulig.

- Du trenger alltid å tenke litt ekstra når du skal kombinere både hørselvern, hjelm og øyebeskyttelse. Her er det også viktig å tenke på hva som passer individuelt. Prøv å finn en kombinasjon som sitter bra på deg.

Når du skal kombinere vernebriller med annet verneutstyr er det viktig at alt sitter bra sammen.

Forskjellige beskyttelsesklasser

For å forsikre deg om hvilke påkjenninger ditt visir, vernebriller eller kurvbriller tåler, tester og merker 3M sine beskyttelser i henhold til standard EN 166. Avhengig av beskyttelsens slagfasthet merkes det med bokstaven A, B eller F. Testen utføres ved at en metallkule skytes mot linsen i forskjellige hastigheter. For å bli godkjent innenfor den spesifikke klassen skal beskyttelsen verken ha hull eller sprekker etter å ha blitt truffet av kulen.

F – lav slagfasthet, glasset tåler en metallkule i hastigheten 45 m/s.

B – medium slagfasthet, tåler en metallkule i hastigheten 120 m/s.

A – høy slagfasthet, tåler en metallkule i hastigheten 190 m/s.

Tenk på materialet

Nesten alle øye- og ansiktsbeskyttelser fra 3M har linser som er laget av polykarbonat. Om du skal håndtere kjemikalier kan det være bra å ha en beskyttelse hvis linsen består av acetat.

Slipede vernebriller med styrke

For deg som har slipede briller og trenger dem for å se skikkelig, har 3M i tillegg til sine toppmodeller også Solus 1000-serien hvor du kan sette inn en slipet indre linse i selve øyevernet. Hvis vernebrillene dine slites og du skaffer deg et nytt par, kan du enkelt overføre de slipede glassene til det nye øyevernet.
Praktiske detaljer
At vernebrillene skal beskytte er selvfølgelig det aller viktigste, men det finnes faktisk flere praktiske egenskaper et øyevern kan ha. For eksempel finnes det vernebriller med en innebygd leserute og briller med forskjellig lesestyrke.

- Den innebygde leseruten fungerer som lesebriller. Det er perfekt å slippe å bytte fra vernebriller til lesebriller når du skal lese instruksjoner som kan være veldig små. En annen praktisk funksjon er lommelykter som kan festes på vernebrillene.