På mange arbeidsplasser er det krav om at arbeidssko, vernesko eller vernestøvler skal brukes – men et par komfortable og behagelige arbeidssko kan også være en god investering for hjemmefikseren. I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite for å velge riktig modell og beskyttelsesklasse.

Arbeidssko brukes for å forhindre fotskader hjemme eller på arbeidsplassen. Verneskoen kan være en lav sko, støvel, tøffel, sneaker eller sandal med tåhette. Hvis du har en jobb der du risikerer å klemme eller skade føttene dine, skal arbeidsgiveren tilby arbeidsskoene.

Hos Staypro selger vi et bredt utvalg av arbeidssko for damer og herrer fra kjente merker som Solid Gear, Jalas, Monitor, Helly Hansen Workear og Sievi.

Hva skal man kjøpe for arbeidssko?

Hvilken type arbeidssko du trenger avhenger helt av hva du skal gjøre og hvor mye du skal bruke dem. For enklere arbeid hjemme kan et par enkle og billige arbeidssko være nok, men for yrkesarbeid er det viktig å velge med omhu basert på faktorer som arbeidstid, miljø og risiko for skader.

Beskyttelseskategorier

Avhengig av arbeidsoppgavene dine og hvilke risikoer som finnes på arbeidsplassen, kan du trenge ulike typer arbeidssko. Hva arbeidsskoen tåler kan du lese ut fra merkingen.

Vernesko

Vernesko er utstyrt med tåhette som tåler en belastning på 200 J eller mindre. En vernesko som oppfyller basiskravene er merket med SB. Hvis verneskoen beskytter mot flere risikoer, er den merket med S1-S5. Den kan også ha en bokstavstillegg som betegner ytterligere funksjoner. En P betyr at skoen har spikertrampbeskyttelse. Vernesko er merket med EN 345.

Vernesko deles også inn i ulike klasser basert på produksjonsmaterialet.

Klasse I betyr at skoen er laget av lær eller tekstil.

Klasse II betyr at skoen er laget av gummi eller polymer.

Beskyttelsesklasser for vernesko (EN ISO 20345:2011)

Beskyttelsesklasser for vernesko (EN ISO 20345:2011)
   Klasse Klasse Klasse Klasse Klasse Klasse Klasse
  I, II I I I I II II
   SB S1  S1P S2 S3 S4  S5
Basisbeskyttelse med tåhette (200J) X X X X X X X
Lukket hælområde   X X X X X X
Antistatiske egenskaper   X X X X X X
Støtabsorberende såle (20J)    X X X X X X
Vannavvisende lær        X X    
Mønstret såle          X    X
Spikertrampbeskyttelse      X    X    X
Gummi eller polymer materialer            X  X

 

 Lette vernesko

Lette vernesko har en stålhette som tåler en belastning på 100 J. PB betyr at skoen oppfyller basis kravene. Hvis de beskytter mot flere risikoer, er de merket med P1-P5. Lette vernesko er merket med EN 346.

Yrkessko

Yrkessko har ingen tåhette, men kan beskytte mot annet enn fallende objekter. De kan for eksempel ha spikertrampbeskyttelse eller antistatiske egenskaper. Merkingen O betyr at skoen oppfyller basis kravene, deretter kan de være merket med O1-O5 avhengig av hva de beskytter mot. Yrkessko er merket med EN 347.

Sagvernstøvler

Arbeid med motorsag krever en spesiell vernestøvel som er godkjent i henhold til den europeiske standarden for sagvernestøvler, EN ISO 17249:2013. Støvelen eller «ankelstøvelen» har sklisikker såle, sagbeskyttelse og beskyttelseshette med S-klasse som lavest. Sagvernstøvler og sagvernsko deles inn i ulike klasser basert på motorsagens kjedehastighet.

Klasse 1 20 m/s

Klasse 2 24 m/s

Klasse 3 28 m/s

Henrik tipser

Ha to par arbeidssko å veksle mellom

Hvis du jobber mange timer om dagen i skoene dine, og de i tillegg utsettes for fukt og påkjenninger, kan det være en god idé å ha to par sko å veksle mellom. Da kan du gi skoene du ikke bruker en hvilepause slik at de kan tørke ordentlig, med lengre levetid som resultat.

Henrik, Staypro

Staypros testleder Henrik griper enhver mulighet han kan få til å klemme, ta på og teste de siste produkt nyhetene i sortimentet - ofte foran kameraet i testlaboratoriet.

Hvilket materiale i tåhetten?

Ofte snakker vi litt slurvete om tåhetter når vi snakker om arbeidssko, men tåhetten som beskytter tærne kan være laget av ulike materialer. Fra et sikkerhetsperspektiv er det ingen grunn til å foretrekke det ene over det andre, så lenge skoene har samme merking og tåler samme belastning.

Stål – den klassiske stålhetten er tyngre enn de andre alternativene, men kan gjøres tynnere og påvirkes ikke av kulde, varme eller alder. En ulempe med stålhetter er at de leder kulde og blir kalde ved arbeid utendørs.

Aluminium – Aluminiumshetten er opptil 50 gram lettere enn stålhette, men har i prinsippet de samme fordelene.

Plast – Plasthetter er opptil 40 prosent lettere enn stålhetter men gir samme beskyttelse. En fordel med plast er at materialet ikke leder kulde eller varme.

Kompositt – Mange av arbeidsskoene og verneskoene vi selger hos Staypro har en tåhette i komposittmateriale. Kompositthetten isolerer mot kulde og varme, og gir en lett sko med god beskyttelse.

Spikertrampbeskyttelse beskytter deg hvis du tråkker på spiker

Spikertrampbeskyttelse er et must hvis du jobber med renovering eller i andre miljøer der du risikerer å tråkke på spiker eller andre skarpe objekter. Spikertrampbeskyttelsen kan være laget av stål, tre eller kompositt. Forutsatt at beskyttelsesklassen er den samme, gir de like god beskyttelse. En ulempe med spikertrampbeskyttelse i stål er at de transporterer kulde.

Sklibeskyttelse – SRA, SRB eller SRC?

Vernesko, arbeidssko og yrkessko som er testet for deres skliegenskaper er merket med SRA, SRB eller SRC.

SRA – skoene er sklitestet på fliser med rengjøringsmiddel.

SRB – skoene er sklitestet på rustfritt stål med glyserin.

SRC – skoene oppfyller kravene for både SRA og SRB.

ESD – antistatiske sko

Ved en viss type arbeid er det krav om antistatiske sko som leder ut den statiske elektrisiteten fra kroppen. Dette for å forhindre at det skjer en elektrisk utladning der en slik kan forårsake skade (for eksempel ved bruk av sensitiv elektronisk utrustning). Sko med antistatiske egenskaper er merket med et gult symbol med bokstavene ESD, som står for Electrostatic Discharge.

BOA-lukking, borrelås eller tradisjonell snøring?

Arbeidssko kan snøres med tradisjonelle skolisser eller strammes med borrelås. En tredje veldig populær variant er BOA-lukking. Med BOA Fit System kan du enkelt stramme skoene ved å dreie på et snørhjul og raskt åpne dem igjen ved å løfte på hjulet. I tillegg til at det går fort å ta av og på skoene, får du et jevnt fordelt trykk over foten og slipper lisser som henger og slenger.

Med BOA Fit System kan du enkelt stramme skoene ved å dreie på et snørhjul og åpne dem like raskt. På bildet ser du arbeidsstøvelen Icebug Vidar Pro 2 BUGrip.

Bytt aldri ut innersålen

Å bytte ut innleggssålen kan virke som et godt alternativ når skoene begynner å føles dårlige, men da er det viktig å bytte til samme såle som du hadde tidligere. Hvis du bytter til en innleggssåle av et annet merke og som ikke hører til akkurat den skomodellen, er det en risiko for at skoens beskyttelsesegenskaper endres. Derimot går det ofte bra å vaske innleggssålen i 40°C.

Hvor ofte skal man bytte arbeidssko?

Når en arbeidssko slites vil den miste sine beskyttende egenskaper. En blankslitt såle har for eksempel ikke samme grep som når den var ny. Hvor lenge skoene varer og hvor ofte du trenger å bytte dem ut avhenger helt av hvordan du bruker dem og i hvilke miljøer. Hvis skoen blir skadet er det viktig å bytte den ut siden beskyttelsesfunksjonen ikke lenger kan garanteres. En god grunnregel er å bytte arbeidssko en gang i året.

Slik tar du vare på dine arbeidssko

Det er flere grunner til å ta godt vare på arbeidsskoene dine og stelle dem på riktig måte. Skoene vil for eksempel holde seg komfortable lenger, se finere ut, lukte bedre og beholde sikkerheten.

1. Fjern smuss

Rene og pene sko gir ikke bare et penere inntrykk – ved å holde den groveste smussen unna kan skoene puste og slippe ut fukt. Lærsko rengjør du med børste og lunkent vann. Tekstilsko dabbes med en myk klut for at du ikke skal gni inn flekken.

2. Tørk skoene i romtemperatur

Når skoene dine blir våte kan det virke fristende å sette dem på et varmeelement eller en annen varmekilde. Ja, det får skoene til å tørke raskere, men dersom det er lærsko vil materialet tørke ut, herde og sprekke. Det er alltid bedre å la skoene tørke i romtemperatur. Fyll dem med avispapir så går det raskere!

3. Impregner skoene

Fukt er en fare for alle arbeidssko. Ved jevnlig å impregnere dem gjør du dem mer vannavstøtende. Hvis du har impregnert arbeidsskoene dine vil vannet renne av raskere og skoene holder seg tørre lenger.

4. Skokrem og voks

Arbeidssko i lær trenger du å behandle med jevne mellomrom for å beholde lærets smidighet og forhindre det fra å bli tørt og sprekke. Smør dem inn med skokrem eller skovoks etter at du har renset dem grundig.

Riktig sko for riktig jobb – vi hjelper deg å velge

Forskjellige arbeidsplasser har forskjellige krav til arbeidssko. Her lister vi noen vanlige bruksområder og forteller hva som kan være lurt å tenke på når du velger sko.

Arbeidssko til kjøkken og restaurant

Det blir stadig mer vanlig at det stilles krav til vernesko i restaurantkjøkken. Her er det viktig å ha en sklisikker såle, men hvis det er risiko for å miste tunge redskaper, kan det også være grunn til å se på sko med tåbeskyttelse. Hvis du jobber lange vakter, er det viktig med komfortable arbeidssko med god demping.

Arbeidssko for helse og omsorg

I helseyrker er det ikke uvanlig at man står og går størstedelen av dagen, og derfor trenger du en lettere arbeidssko med god stabilitet, demping og grep. Hvis du jobber innendørs, kan en sandal med åpen tå gi føttene pusterom. Hvis du jobber i hjemmetjenesten, bør du tenke på at skoen trenger å være lett å ta på og av.

Arbeidssko for bygg, industri og lager

Hvilken type arbeidssko du trenger på arbeidsplassen avhenger av hvordan miljøet ser ut, men generelt trenger du vernesko i klasse SB-S5. I noen tilfeller kan du også trenge ESD-merkede sko som leder bort statisk elektrisitet. Hvis du tilbringer mye tid på lagergulvet, trenger du gode arbeidssko for harde gulv.

Arbeidssko for butikk

I butikk er skaderisikoen sjelden særlig høy. Desto viktigere er det å velge en sko med god støtdemping og såle som avlaster ben og rygg. Det er viktig å velge en sko du trives med, og som du kan bære gjennom hele arbeidsdagen.

Arbeidssko for renovering

Selv når du jobber på huset eller i hagen, kan det være verdt å investere i et par ekte arbeidssko. Hvis du renoverer eller snekrer, kan arbeidssko med spikertrampbeskyttelse redde deg hvis du skulle tråkke på noe skarpt.