Når du bygger terrassen eller uteplassen, er valget av terrasseskrue avgjørende for sluttresultatet. Med riktig skrue i altanen får du en terrasse som ser bra ut, er behagelig å gå på og varer lenge. I denne guiden hjelper vi deg med å velge riktig skrue til terrassebygget ditt.

Mange legger tid og innsats i å finne riktig trevirke til terrassen sin, men når det kommer til terrasseskrue, er det altfor mange som kjøper den første, beste pakken og forventer at alt skal gå bra. Men å velge feil skrue til terrassebygget kan bli en skjebnesvanger feil. En skrue som ikke holder bordene på plass eller som ruster vil få terrassen din til å eldes for tidlig – og å ruste opp den blir ofte både dyrt og tidkrevende. Det er viktig å tenke på at valget av skrue er viktigere jo større terrasse du bygger er, siden en stor terrasse generelt blir utsatt for mer bevegelse og større belastninger enn en liten.

Hvilken lengde skal man ha på terrasseskrue?

Hvor lang terrasseskrue du trenger avhenger først og fremst av hvor tykt trevirke du bygger med. En god tommelfingerregel er at skruen skal gå inn like langt i bitene du skruer sammen. Den aller vanligste tykkelsen er 28 mm og da passer en skrue på 55 mm bra. Hvis du har tynnere terrassevirke, kan du velge en kortere skrue, og hvis du har tykkere virke trenger du en lengre. Tenk på å ikke skru skruen for langt inn, siden det da dannes et lite hull der det kan samle seg vann som tærer på både skruen og trevirket.

Treverkets tykkelse Skruens lengde
 22 mm  42 mm
 26 mm  56 mm
 28 mm  55 mm
 34 mm  75 mm

 

Henrik tipser

Forborre for å unngå sprekkdannelse

Det er alltid en god idé å forborre før du skrur i terrasseskruen - spesielt hvis du bruker hardere treslag. Hvis du ikke forborrer, er det en risiko for at det dannes sprekker i treverket, hvor vann kan trenge inn. Hvis du ikke forborrer, bør du sørge for å velge en terrasseskrue med en skarp borepunkt.

Henrik, Staypro

Staypros testleder Henrik griper hver mulighet han får til å klemme, ta på og teste de nyeste produktene i sortimentet - ikke sjelden foran kameraet i testlaboratoriet.

Hvilken korrosjonsklasse bør skruen ha?

Skruens korrosjonsklasse angir hvor motstandsdyktig skruen er mot rust. Faktorer som påvirker motstandskraften er stålet skruen er laget av og dens overflatebehandling. Korrosjonsklassen angis på skalaen C1-C5, der C1 er lavest og C5 er høyest. Terrasseskrue har nesten alltid C4- eller C5-klassifisering. Man skiller også mellom terrasseskrue i overflatebehandlet karbonstål og terrasseskrue i rustfritt stål. Skruer i rustfritt stål har betegnelsen A2 eller A4, og har alltid korrosjonsklasse C4 eller C5.

For større terrassebygg anbefales ofte en skrue i rustfritt stål siden den er mer fleksibel og kan utsettes for mer bevegelse uten å brekke. Det samme gjelder høye terrassebygg, trapper og terrasser i visse eksotiske treslag som beveger seg mer. Det er aldri feil å kjøpe en skrue med høyere klassifisering, tvert imot vil den sannsynligvis vare lenger enn en skrue med lavere korrosjonsklasse.

C3 – For mindre utsatte miljøer

Dette er en karbonstålskrue med enklere korrosjonsbeskyttelse. Den kan brukes på steder som ikke utsettes for regn, for eksempel i en kaldgarasje eller på en terrasse under tak.

C4 – Skrue som tåler regn og snø

Karbonstålskrue med korrosjonsklasse C4 tåler regn og snø, og er derfor et godt og prisgunstig valg for mange terrassebygg. Hvis du skal bygge en større terrasse anbefales en rustfri skrue, siden de i regelen kan utsettes for mer bevegelse uten å brekke.

A2 – Rustfri skrue som tåler det meste

A2-skrue har korrosjonsklasse C4, men har likevel bedre beskyttelse og lengre levetid enn tilsvarende skrue av karbonstål. Rustfri skrue med betegnelsen A2 anbefales til større terrasser og i tilknytning til sjøer og bassenger.

A4 – Syrefast kvalitet for de tøffeste forholdene

Den syrefaste A4-skrue har korrosjonsklasse C5 og tåler virkelig tøffe miljøer, for eksempel i kystmiljø med fuktig og salt klima.

Hvor mange terrasseskruer per kvadratmeter?

Å regne ut hvor mange skruer du trenger å kjøpe til terrassebygget ditt er ikke vanskelig. Alt du trenger å vite er hvor mange kvadratmeter du skal bygge og hvor bredt terrassevirket du bygger med. Tabellen tar utgangspunkt i at du har en regelavstand på 600 mm.

Virkets bredde

Antall skruer per m2

 95 mm  34 st
 120 mm  28 st
 140 mm  24 st

 

Bygge terrasse med skjult innfesting

Flere og flere velger å skru sammen dekket sitt med hjelp av skjult innfesting. Prinsippet er at du bruker et spesielt verktøy for å skru terrasseskruen i en vinkel mellom bordene. Rent praktisk finnes det ingen fordeler, men mange synes at et gulv uten synlige skruehoder ser mer profesjonelt og penere ut.