Et komplett bitssett er en forutsetning for at du skal få mest mulig ut av skrutrekkeren din. I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite for å kunne velge riktig bits for rett type skrue.

En bits er en utskiftbar “spiss” som gjør at skrutrekkeren eller skruvmejselen passer i skruehodet. I stedet for å bytte ut skrutrekkeren, kan du bytte ut bitsen. Ved første øyekast kan valget virke enkelt (folk flest lærer i tidlig alder å skille mellom “kryss” og “flat” bits), men her er det faktisk mange faktorer som spiller inn.

Det er ikke bare sporet som skiller, men også materialet, funksjonene og konstruksjonen. Hva er for eksempel forskjellen mellom en bits som koster fem kroner og en som koster 300 kr? I denne guiden kommer vi gå gjennom de mest grunnleggende tingene du trenger å vite når du velger bits.

Å bruke rett bits er viktig

Det er viktig å bruke de riktige bitsene til skrutrekkeren. Hvis du bruker feil bits risikerer du å skade skruen, rive ut bitsen eller begge deler. Et godt tips er å alltid prøve å plassere bitsen i skruehodet før du setter den inn i skrutrekkeren. Hvis den er løs eller ikke passer bra, velger du en annen bits. Å gasse på og håpe på det beste er aldri en god idé.

Bitssats eller løse bits?

En god start er å kjøpe en bitssats med bits til de vanligste skruesporene i forskjellige størrelser. Husk å velge et sett som har en god oppbevaringsboks, slik at du kan holde orden på bitsene. Unntaket er hvis du vet at du hovedsakelig vil skru inn en bestemt type skrue – da kan det være en bedre å kjøpe løse bitser for nettopp det formålet.

5 vanlige skruespor

Når du skal skru inn eller ut en skrue, er det viktig å velge en bits med riktig “spiss”. Dette er de vanligste.

Rett spor– Den klassiske skruen med kupert hode og rett spor blir stadig sjeldnere og brukes i dag hovedsakelig av estetiske årsaker. Det at det kun er ett spor, betyr at det overføres mindre kraft fra skrutrekkeren, noe som gjør skruen vanskeligere å skru inn. En skrue med rett spor brukes hovedsakelig til manuell skruing fordi det ikke finnes noe som holder bitsen sentrert.

rett spor

Phillips stjernespor (PH)– de fleste kjenner igjen den hederlige Philips-stjerneskruen. En svakhet ved stjernespor er at borkronen har et relativt dårlig grep, som ved høye dreiemomenter kan føre til at sporet slites ut.

Stjernespor

Pozidriv stjernespor (PZ)– ved første øyekast minner Pozidriv-skruen om det vanlige stjernesporet, men velger du feil bits er det en sikker oppskrift på frustrasjon og uthulet skruehode. Pozidriv-sporet har et ekstra kryss som gir litt bedre grep – som det også bør ha!

pozidriv stjernespor (pz)

Torx– Torx er i dag en av de vanligste skruesporene og er gjenkjennelig med sine seks avrundede punkter. Torx-sporutformingen betyr at bitsene får et godt grep og at du ikke trenger å legge press på meiselen eller skrutrekkeren. Ettersom du bare kan bruke riktig størrelse på torx-bitsen, minimeres også risikoen for å rive ut skruehodet.

torx

Sekskant– Hvis du har montert en bokhylle eller et TV-stativ, har du sannsynligvis kommet over sekskantskruen. Denne formen gjør at stor kraft kan overføres fra verktøyet til skruen.

sekskant spor

Alle bitser er tilgjengelige i flere forskjellige størrelser. Når det gjelder stjernespor og rette spor kan du ofte komme unna med å velge “nesten” riktig størrelse, men hvis du skal skru inn en skrue med torx eller sekskant, må den passe perfekt.

Bitsholdere

Bitsholderen er til for å holde bitsen på plass. Skrutrekkere har vanligvis en innebygd bitsholder, mens en borskrutrekker krever en separat bitsholder. Bitsholdere kan ha forskjellige lengder og forskjellige egenskaper. Magnetisk montering er vanlig, men det er også varianter som lar deg klemme fast bitsen. Fleksible bitsholdere hjelper deg å komme til på vanskelig plasser.

bitsholder

Material

En bits med samme spor og dimensjoner kan koste alt fra fem til hundrevis av kroner. Forskjellen på de er ofte materialet. Dyrere bitser består ofte av to forskjellige metaller – et hardere metall i spissen og et mykere der den festes til maskinen. På Staypro selger vi for eksempel varianter med diamantbelagt spiss, kraftbitser som er tilpasset sterke slagverktøy, ekstra harde bitser og bitser for manuell skrutrekking. Hva du bør velge avhenger av hvor mye du skal bruke de og om du vet at du vil bruke dem på en måte som stiller høyere krav.

skruespor material

Hvordan får man ut en skrue med utslitt hode?

Hvis du har brukt feil bits og slitt ned sporet så mye at du ikke kan få ut skruen, kan det hende du må bruke en skrueuttrekker. Skrueuttrekkeren bruker du på den måten at du borrer et hull i skruehodet og deretter skru inn skrutrekkeren i hullet. Når du fortsetter å skru, skal skruen som sitter fast forhåpentligvis komme ut.

Hos Staypro finner du et bredt spekter av bits for alle tenkelige situasjoner og jobber. Hvis du har spørsmål er du varmt velkommen til å kontakte vår dyktige kundeservice.