Enten du nettopp har kjøpt din første gresstrimmer eller om du allerede er en erfaren klipper, er det grunn til å ta en gjennomgang på teknikken. Ved å håndtere maskinen riktig kan du kutte mer effektivt og få et bedre resultat.

Du har fått hjem den nye gresstrimmeren din, koblet sammen alle delene og gjort deg klar med riktig verneutstyr. Du starter motoren, går inn på plenen og ... ja, hva nå? For å oppnå ønsket resultat trenger du ikke bare riktig utstyr, men det er også viktigt med rett teknikk. I denne artikkelen går vi gjennom det mest grunnleggende.

Grunnteknikken - Utnytt rotasjonsretningen og arbeid fra høyre til venstre

Den mest grunnleggende måten å jobbe med en gresstrimmer, er å arbeide seg fram fra høyre til venstre i en halvmåne. Siden maskinen vanligvis roterer mot klokken, betyr dette at det klipte gresset havner på den allerede klipte siden.

Klipping i høyt gress

Når du klipper veldig høyt gress, er det kanskje nødvendig å klippe gresset to ganger. Når du går fra venstre til høyre, klipper du kanskje 1/2 av gresset første og nærmere roten på vei tilbake. Å få riktig sving krever øvelse, men når teknikken er på plass, kommer du kunne klippe det høye gresset raskt og effektivt.

klipping i høyt gress med gresstrimmer

Skjær i skråninger

Når du klipper gress i bratt skråning, er det best å klippe i horisontale lengder parallelt med skråningen. Når du har klippet en rad, går du tilbake til det nyklippte gresset og begynner med neste rad for å sakte jobbe deg oppover. Fordelen er at du kan gå på det nyklippte gresset og at gresset kastes til den klipte siden.

Kantbeskjæring

Når du vil at det skal se bra ut til kanten av plenen og få rette fine linjer, kan du vippe trimmeren slik at trimmerhodet jobber vertikalt. Noen modeller har vinklede hoder og hjul for å gjøre det lettere å kutte nære kantene.

Klippeteknikk når du klipper mellom trær og busker

Når du klipper nære trær og busker, er trimmertråd å foretrekke fremfor kniver og sagblad fordi trådene gir deg bedre presisjon, og de gjør ikke like stor skade hvis du kommer for nære. Utnytt trådbeskyttelsen og jobb i en sirkel rundt området. Noen gresstrimmere har en nedfellbar stålbrakett (ofte kalt plantebeskyttelse, buskbeskyttelse eller lignende) som hjelper deg å komme nære kantene uten å skade plantene.

klipping mellom trær og busker med gresstrimmer

Beskjæring av store områder

Når du beskjærer store områder, er det en fordel å bestemme seg på forhånd hvilket mønster man skal kutte etter. Da har du kontroll på hvilke overflater du har kuttet og du unngår også å gå frem og tilbake unødvendig mye. Et godt tips er å dele større områder i et antall mindre firkanter. Der du jobber med en firkant av gangen, for eksempel ved å jobbe ut i fra og inn.

3 ting du må huske på når du bruker gresstrimmere

Gi jevnt trykk

En vanlig nybegynnerfeil er å klippe ujevnt og periodevis. Selv om teknikken gir en følelse av kontroll, e ujevn klipping verken bra for motoren, batteriet eller for det ferdige resultatet. I stedet bør du ha et jevnt trykk og klippe hele overflaten på en gang.

Det er toppen av trimmertråden som vil gjøre jobben

En utbredt misforståelse er at så mye som mulig av trimmertråden eller trimmerkniven skal være i kontakt med gresset, for å få best mulig felling. Faktisk er det bare tuppen av tråden som skal jobbe fordi det bare er den som beveger seg raskt nok.

Gresstrimmeren er ikke alltid det beste valget

Gresstrimmeren er på mange måter et fantastisk og allsidig verktøy, men noen ganger må du innse at det finnes bedre verktøy for jobben. Hvis du sliter med kratt og grovt ugress, kan en ryddesag være et bedre alternativ. Skal du klippe en stor og flat plen vil du få et jevnere resultat med en gressklipper. Ønsker du å få til en perfekt kantklippning? Da kan en kantklipper eller en motordrevet gressaks gi deg et bedre resultat på kortere tid.

4 tips for tryggere bruk

Bruk riktig verneutstyr - Det spiller ingen rolle hvor lite område du skal klippe, du skal aldri bruke gresstrimmer i bare shorts og sandaler. Vernebriller, sterke bukser og skikkelige sko er et must.

Kontroller bakken før du starter - Stener og andre gjenstander kan bli farlige og skarpe objekt når de slenges rundt av gresstrimmeren.

Vær forsiktig med ledningen - Hvis du bruker en strømdrevet gresstrimmer med ledning, må du være forsiktig så du ikke skader ledningen når du beveger deg fram og tilbake.

Hold sikker avstand - Husk at gjenstander som slenges vekk av gresstrimmeren, kan være minst like farlige for noen som står noen meter unna. For eksempel trenger visse objekt en viss avstand for å nå opp til øyenivå.

Oppdatert 21.04.2021