Å henge opp TV-en på veggen er både stilig og plasseffektivt. I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan gjøre det, hva du bør tenke på, og hvilke verktøy du trenger!

Da vi hadde tjukk-TV var det ikke så mange alternativer til hvor vi skulle sette TV-en. Den måtte rett og slett stå der det var plass. I dag, når TV-ene er tynne og lette, er det en helt annen sak. Mange er enige om at TV-en gjør seg best på veggen, men langt fra alle synes det.

Hvis du vil ha hjelp til å henge opp TV-en, har du alltids mulighet til å få hjelp av en håndverker. Men hvis du er passe nevenyttig, har de riktige verktøyene tilgjengelig, og vet hvordan du skal gjøre det, er det vanligvis ikke veldig vanskelig å gjøre det selv. I denne guiden forteller vi deg hvordan du kan gjøre det!

Velg veggfeste

Uansett hvor du skal henge opp TV-en, trenger du et veggfeste. Det er viktig å velge et veggfeste som bærer TV-ens vekt og at det har de riktige målene. Hvis du vil kunne vippe eller vri TV-en, velger du et veggfeste som oppfyller dine ønsker. Mange TV-er bruker VESA-standarden som indikerer hvor langt det er mellom de forskjellige festepunktene. Hvis det er 400 millimeter mellom de fire festepunktene, må du ha en veggbrakett med VESA-dimensjonene 400x400.

Hvor skal TV-en henge?

Du vet sikkert allerede hvilken vegg TV-en skal henge på, men hvor høyt skal den henge? En god tommelfingerregel er at to tredjedeler av TV-en skal være under øyehøyde, men til slutt er det et spørsmål om smak. Teip gjerne TV-ens kontur på veggen og "prøv" fra sofaen eller TV-stolen din. Når du har bestemt deg for hvor TV-en skal henge, kan du merke posisjonen til boret eller skruehullene. For å sikre at TV-en er rett og at hullene kommer på riktig sted, kan du bruke krysslaser eller et vater.

Hva er veggen laget av?

Når du skal skru opp veggfestet, er det viktig å først finne ut hva veggen er laget av. Fremfor alt må du vite om det er en gips-, betong- eller lettbetongsvegg. Hvis du er usikker, kan du banke på veggen. Hvis den høres hul ut, er det sannsynligvis en skjøtet vegg med gips eller sponplater i. Hvis den føles hard og massiv, er det sannsynligvis betong, murstein eller lettbetong. Hvis du fortsatt er usikker, kan du bore noen millimeter inn i veggen og undersøke støvet.

Montering av TV på betongvegg

Hvis du skal henge TV-en på en betongvegg, må du først bore hull i veggen og sette inn en plugg for skruene som skal festes. Hvis det er lettbetong eller murstein, kan en slagdrill gjøre jobben, men hvis det er en yttervegg i veldig hard betong, anbefaler vi at du bruker en hammerdrill. Når hullet er boret, er det bare å sette inn pluggen og skru på festet. En forutsetning for at pluggen skal kunne gjøre jobben sin er at skruen er så lang at den går gjennom hele pluggen.

Før du borer i gipsveggen må du kontrollere at det ikke er vannrør eller strøm i veggen. Hvis du har mulighet til å skru inn en regel, er det ofte å foretrekke.

Montering av TV på gipsvegg

Det kan føles litt skummelt å montere den dyre TV-en din på en tynn gipsvegg, men det er langt fra umulig. Først og fremst må du sjekke at det ikke er vannrør eller strøm i veggen. Dette kan gjøres med mange moderne stenderdetektorer, forutsatt at de har tilstrekkelig god søkedybde.

Neste trinn er å undersøke hvor stendene ligger, også ved hjelp av en stenderdetektor. Hvis veggen har en passende stender å skru festet i, bruk en vanlig treskrue.

Fordi stendere normalt plasseres med en avstand på 60 centimeter, kan du sannsynligvis ikke feste alle skruene i stenderne. For festepunktene som havner utenfor, må du bruke en spesiell gipsplugg (også kalt molly plug) som utvides på baksiden av gipsplaten. Hvis det ikke er en stender å skru inn i, er det ikke så farlig. Så lenge du bruker riktig gipsplugg, er det mulig å feste alle fire skruene i gipsplaten.