Å ha brannsikkerheten under kontroll hjemme er viktig, spesielt i løpet av sesongene når ilden tar plass i hjemmet i form av levende lys eller kanskje i en åpen peis. Uansett om du bor i hus eller leilighet, er det flere viktige ting å tenke på for å skape et mer brannsikkert hjem. Les mer om hvordan du bygger opp en god brannbeskyttelse hjemme og sikrer miljøet i tilfelle ulykken skulle skje.

Tente lys, åpen peis og riktig ved innendørs

Når høsten og vinteren kommer, ønsker vi å skape mer lys og varme i våre hjem. Med levende lys, bål, koselige tepper og andre tekstiler blir hjemmet innbydende og varmt, men det skaper også utfordringer for sikkerheten. En viktig regel er å aldri forlate ilden uten tilsyn, enten det gjelder enkle stearinlys eller åpen peis. Å glemme å slukke lysene er lett gjort, og for å unngå dette kan du for eksempel sette opp en påminnelsesskilt på et godt sted i hjemmet, helst på ytterdøren eller baderomsdøren. Et annet alternativ som garanterer høyere sikkerhet er å bruke batteridrevne lys som ser ekte ut.

Hvis du har en åpen peis hjemme, er det bra å ha en gnistfanger tilgjengelig, som forhindrer at gnister hopper ut i rommet og i verste fall tenner på hjemmetekstiler og annet lettantennelig. Ditt valg av ved blir også avgjørende for hvordan ilden oppfører seg i bålet. Ved fra gran og andre bartrær gir generelt mer gnister og en ild som knitrer og spruter, noe som gjør denne typen ved mer ideell for utendørsbål eller til ovner med dør. Et godt valg av ved til din åpen peis innendørs er bjørkeved som ikke spruter glør overdrevet og som dessuten gir en jevn ild med god varme.

Forebygg elektrisk brann

Ved å sørge for at hjemmet ditt har jordede stikkontakter, reduserer du risikoen for brann forårsaket av elektrisitet. Du bør også jevnlig sjekke dine elektriske apparater og stikkontakter som begynner å bli litt gamle, selv om de er jordet. Slitte og skadede ledninger, ødelagte støpsler eller ødelagte og løse stikkontakter kan utgjøre en brannrisiko hjemme. Tenk også på å ikke la mobiloppladere eller andre typer ladere være i stikkontakten når de ikke er i bruk. En smart løsning kan også være å bruke timere til dine forskjellige elektriske apparater. Timere og koblingsur kan brukes for eksempel til kaffetraktere som ikke har automatisk avstengningsfunksjon, men også hvis du vet med deg selv at du lett glemmer å trekke ut mobiloppladere og slå av aktive apparater. En billig og enkel måte å sikre hjemmet mot elektrisk brann, men fungerer også for å spare litt på elektrisiteten.

Utrustning for økt brannsikkerhet

For å skape de beste forutsetningene for å kunne handle raskt ved en brann i hjemmet, er det viktig å se over brannvarslere, røykdetektorer, brannslukkere, komfyrvakt, brannteppe og annet sikkerhetsutstyr hjemme. En brannvarsler er en billig, men viktig detalj som kan utgjøre en stor forskjell hvis det begynner å brenne, som i verste fall kan handle om liv eller død.

Optisk brannvarsler

En optisk brannvarsler oppdager røykpartikler i luften gjennom refleksjoner i et infrarødt lys, takket være sitt avanserte fotocelle-system. Optiske brannvarslere kan for eksempel merke seg ulmende branner som ennå ikke har utviklet seg til åpen flamme, og varsler allerede før brannen er fullt utviklet. Dette gjør det mulig å motvirke altfor store brannskader på hjemmet og selvsagt menneskene som eventuelt befinner seg i boligen.

Røykdetektor

En røykdetektor kan også kalles for en ionisk brannvarsler og oppdager raskt røykutvikling takket være at den måler det elektriske motstanden i luften. Både synlig og usynlig røyk oppdages raskt av røykdetektoren som da advarer gjennom en skarp piping.

Plasser brannvarsleren riktig

Bor du i en leilighet, rekkehus eller villa med flere etasjer, bør det finnes minst en brannvarsler på hver etasje, der brannvarsleren helst skal plasseres rett over trappen mellom etasjene. Har du flere etasjer i boligen, kan det også være en god idé med seriekoblede brannvarslere, for å kunne merke brannvarslerens alarm uansett hvor du befinner deg i boligen. Uansett om du bor i leilighet, enebolig eller bolig med flere etasjer, så er det bra å ha brannvarslere i relativt nær tilknytning til soverommet, for å være sikker på å våkne av alarmen hvis det bryter ut brann.

Vedlikehold av brannvarsler

Det kan være lett å glemme bort brannvarsleren siden det (heldigvis) ikke er vanlig at branner bryter ut hver eneste dag. For at din brannvarsler skal kunne gjøre nytte for seg om eller når ulykken er fremme, så er det veldig viktig å jevnlig sjekke både batterier, funksjon og eventuell påvirkning av miljøet rundt. En god retningslinje er å teste brannvarslerens funksjon en gang i kvartalet, ved rett og slett å trykke på testknappen. Ved å bruke testknappen får du også vite om batteriene er tomme og trenger å byttes ut. Det kan også være lurt å holde rent rundt brannvarsleren ved å støve av regelmessig. Omtrent en gang i året kan du også støvsuge ut brannvarsleren for å holde den støvfri.

En brannvarsler holder opptil 10 år og bør deretter byttes ut til en ny. For å finne ut hvor gammel din brannvarsler er, så finnes det noen ganger klistremerker på med best før-dato. En god ting å se over når du kjøper en ny er nettopp om brannvarsleren er datomerket. Er den ikke datomerket, kan det være lurt å selv skrive datoen for aktivering litt diskret med for eksempel en merkepenn.

Brannteppe

Å ha et brannteppe tilgjengelig i hjemmet utgjør et godt komplement til annet sikkerhetsutstyr, som brannvarslere og brannslukkere. Med et brannteppe kan du nemlig slukke mindre branner og redusere risikoen for at brannen sprer seg og blir til en større brann. Når du trenger å bruke brannteppet ditt, er det viktig å ikke kaste den på ilden i all hast, men at du i stedet med sikker hånd legger filten over ilden og kveler den ved å trykke med hendene ovenpå. Materialet består av en kombinasjon av glassfiberduker og tettsjikt som effektivt lar deg kvele ilden uten at du selv brenner deg når du vel bruker brannteppet. Det anbefales å oppbevare brannteppet slik at den er enkel og rask å ta frem. Tenk over hvor i hjemmet risikoen for brann kan være størst, for eksempel ved komfyren eller i de rommene hvor du ofte har levende lys, og plasser brannteppet i nærheten.