Mer stabil og presis saging, bedre ergonomi og større fleksibilitet er noen av fordelene med å investere i et dedikert sagbord til kapp- og gjærsagen din. Her er fem ting du bør tenke på når du skal velge hvilket sagbord du skal ha.

Hvis du bare skal lage noen raske skjær, spiller det ofte ikke så stor rolle hvor du plasserer kapp- og gjærsagen din, forutsatt at den står stabilt på en rett overflate. Men hvis du vil ha en mer komfortabel arbeidsstilling, bedre overblikk og god støtte når du skal sage lengre virke, så trenger du å stille den opp på et bord.

Hvis du har et bord i verkstedet ditt så går det helt utmerket an å bruke det, men i mange tilfeller kan du jobbe raskere og mer effektivt med et ordentlig sagbord. Sagbordene er nemlig laget slik at du enkelt kan skru fast kapp- og gjærsagen din, vanligvis på to skyvbare maskinfester for at du skal kunne justere sagens posisjon. Andre fordeler er at et sagbord som regel er lette å slå sammen og transportere, og at du kan forlenge bordets arbeidsflate avhengig av arbeidsstykket lengde.

Sagbordene kommer i flere forskjellige prisklasser og utførelser. Et rimelig sagbord duger ofte til arbeid rundt i hjemmet, men hvis du skal jobbe mye ved bordet kan det være verdt å se på et sagbord som er litt dyrere. Når du betaler en høyere pris, betaler du til en viss grad for merket og kvaliteten på bordet, men du kan også få flere funksjoner, lavere vekt, lengre makslengde og smidigere transport når bordet er slått sammen.

Her er fem ting å tenke på når du velger sagbord til kapp- og gjærsagen din.

Er sagbordet kompatibelt med sagen din?

Mange lurer på om de trenger å kjøpe sag og sagbord fra samme produsent, men de aller fleste kapp-og gjærsager har universelle fester som passer til stort sett alle sagbord. Sagen skrus fast på to skyvbare monteringsbøyler med fire skruer. Vanligvis danner de fire skruene en kvadrat med samme avstand mellom hvert hull. Hvis kapp- og gjærsagens skruehull derimot skulle være asymmetriske er det grunn til å kontrollere bordets kompabilitet en gang til.

Hvis du har flere sager fra før eller planlegger å bygge ut maskinparken din i framtiden, kan det også være et godt tips å kontrollere at sagbordet kan brukes sammen med de andre sagene dine. Da er det ikke bare sagenes feste du skal ta hensyn til, men også hvor mye vekt bordet tåler og hvor langt du kan forlenge arbeidsflaten.

Hvor langt virke skal du sage?

Sagbordene har vanligvis en støtte til å legge opp på hver side av sagen, ofte med ruller på for at du enkelt skal kunne korrigere virkets posisjon. Oppleggingsstøtten kan ofte forvandles til en lengdestopp når du skal kappe flere arbeidsstykker med samme lengde. Når begge støttene dras helt ut får du arbeidsbordets maksimale lengde. De fleste arbeidsbord pleier å ha en maksimal lengde på to og fire meter.

Hvis. du skal sage lengre virke enn det som får plass på bordet, kan det ofte løses ved hjelp av ekstra bukker eller rullestøtte men, det er allikevel verdt å vurdere hvor langt bordet trenger å være for at du skal kunne jobbe behagelig og få en god støtte.

Kan sagbordet bære sagens vekt?

En forutsetning for at sagbordet skal kunne gi en god og sikker støtte til sagen din, er at det er tilpasset sagens vekt, inklusive det virke du kommer til å sage. vil snittene dine bli mindre presise samtidig som risikoen for ulykker øker.

Hvis du velger et sagbord som klarer sagens vekt med god margin, kan du jobbe tryggere. Du kan også regne med at bordet vil holde lengre.

Når det kommer til sagbordets konstruksjon er det viktig at det føles stabilt, at du kan låse eventuelle hjul, og at bordet står stille når du jobber. Et enklere sagbord kan ha en maksimal bæreevne under 100 kilo, mens mer avanserte bord pleier å ha en kapasitet på rundt 250 kilo.

Hvis du for eksempel skal transportere sagbordet i bilen, er det viktig å kontrollere at det er enkelt å klappe sammen og at det får plass uten problem. Bildet viser arbeidsbordet Dewalt DE7033.

Vekt, størrelse og mobilitet

Ulempen med sagbord som tåler veldig høy vekt er at selve bordet ofte er stort og tungt, men de trenger ikke være det. Først og fremt litt dyrere ståbord er ofte laget av materialer som gjør dem både lette og stabile.

Hvor viktig er det at sagbordet har lav vekt og tar lite plass når det er sammenslått? Det kommer helt an på hvordan du kommer til å bruke det. Hvis du kommer til å transportere sagbordet i bilen, er det for eksempel viktig å kontrollere at det er lett å slå sammen og at det uten problemer får plass.

Andre ganger kan det beste valget være et slagbord med hjul. Da kan du enkelt rydde unna sagen når du ikke bruker den, eller la sagbordet fungere som ekstratralle.