Å pusse og rengjøre vinduene sine kan være vanskelig. Det finnes mange forskjellige typer midler, redskaper og teknikker. Spørsmålet om når vinduer skal pusses blir også ofte stilt. I denne artikkelen svarer vi i Staypro på de vanligste spørsmålene om vindusvask. Vi gir også våre beste tips om hvordan du skal gå frem for best resultat.

Hvor ofte skal man pusse vinduer?

Når vinterens mørke måneder begynner å gå over til vår og sol, er skitne vinduer ofte noe man legger merke til. Da er det selvfølgelig på tide å vaske de! Men å pusse vinduene en gang i året kan være i minste laget- og fører til en skikkelig grovjobb. Sørg derfor for å rengjøre vinduene dine et par ganger i året, da er det lett å vedlikeholde dem og det gjør at du alltid har et fint dagslys inn i hjemmet ditt.

Henrik tipser - vinduevask med eddik

 

Når skal man pusse vinduer?

Du skal selvfølgelig rengjøre vinduene dine når de føles skitne, men jeg har noen praktiske tips som du kan ta med deg.

- Puss ikke vinduene dine en varm vår- eller sommerdag når solen står på. Den varme solen kan rett og slett gjøre at vinduene tørker for raskt og da kan du få et flekkete eller stripete resultat.

- Å vaske vinduer om vinteren i minusgrader er kanskje ikke noe man foretrekker. Men det går faktisk helt fint å gjøre det! Ved å helle i en liten skvett t-rød forhindrer du at vannet fryser på vindusruten. Husk bare å kle deg varmt og ta på et par votter under hanskene for å ikke fryse.

Henrik, Staypro

Staypros testsjef Henrik tar hver anledning han kan få til å klemme, ta på og teste de siste produktene i sortimentet - ikke sjelden foran kameraet i testlaboratoriet.

Hva koster det å pusse vinduer?

Å vaske vinduer trenger ikke å være dyrt siden du kan gjøre det selv – og dessuten med redskaper og ingredienser du sannsynligvis allerede har hjemme. Oftest holder det med kluter, en skrape, vann og litt oppvaskmiddel for å få et fint og skinnende resultat. Det finnes selvfølgelig redskaper som gjør det enklere for deg å pusse vinduer.

Hos Staypro har vi blant annet vindusvask fra Kärcher og Bosch. Vindusvaskere kan være praktiske og behagelige å bruke hvis du har mange vinduer å vaske. Arbeidet går raskere og du unngår søl, dråper og striper!

Hvordan pusse vinduer trinn for trinn?

1. Begynn med å forberede en bøtte med lunkent vann og det middelet du skal bruke for å rengjøre vinduene dine. Enten kan du kjøpe vindusvask eller annet passende rengjøringsmiddel, eller så kan du blande ditt eget. Ta også frem de redskapene du trenger for å pusse vinduer, som hansker, svamp, kluter og skrape.

2. Bruk en klut eller svamp for å våte vindusruten. Gni og skrubb bort inngrodd smuss og flekker. Dette kan trenge å gjøres et par ganger for å få glasset helt rent.

3. Når glassruten er helt våt og smussflekkene rengjort bruker du skrapen og drar den fra toppen og ned for å få bort vannet. Etter hvert drag tørker du av skrapen med en lofri klut.

4. Når du har skrapt vinduene fra side til side bruker du den lofrie kluten og tørker bort vann som finnes igjen langs vinduskarmen med kluten.

5. Når du allerede er i gang kan du passe på å rengjøre og tørke av vinduskarmen på utsiden.

Redskaper for skinnende rene vinduer

  • Bøtte
  • Svamp eller klut
  • Sprayflaske
  • En god vindusskrape
  • En tørr klut som ikke loer

Pusse vinduer med eddik

Det finnes mange varianter av midler som kan kjøpes og brukes for å vaske vinduene dine. Men du trenger faktisk ikke å kjøpe en masse flasker med uforståelige innholdsfortegnelser. Lag heller din egen vindusvask med ingredienser du har hjemme. Det går raskt, er billig og miljøvennlig!

Har du vedlikeholdt vinduene dine gjennom året og skal rengjøre dem fra overfladisk smuss kan du bare blande varmt vann og noen dråper oppvaskmiddel. Om vinduene har med inngrodd smuss kan du også bruke eddik. Eddiken motvirker også at vinduene dine blir flekkete og at striper synes fra selve pussingen.

Pusse vinduer med avispapir

Å rengjøre vinduene sine med avispapir er et gammelt husmortriks som lever videre – men som faktisk ikke gjør så stor nytte. Før i tiden inneholdt avispapiret ammoniakk som ga en rengjørende funksjon. Dagens avispapir er derimot fritt for ammoniakk, da det anses som skadelig, og har derfor ingen direkte rengjørende effekt. Derimot kan du bruke papir istedenfor kluter da de ikke loer.