Ved å rengjøre treterrassen din og behandle den med riktig olje eller såpe, kan du få den til å beholde sin skjønnhet og vare lenger. I denne artikkelen forteller vi alt du trenger å vite angående dette.

Å vedlikeholde og ta vare på din terrasse eller treterrasse er avgjørende for at den skal beholde sin skjønnhet og vare lenge. En velholdt treterrasse kan være en attraktiv del av hagen din og til og med øke verdien på huset ditt, mens en dårlig vedlikeholdt terrasse kan bli en sikkerhetsrisiko og et bry å se på.

Her er noen grunnleggende tips for deg som ønsker en treterrasse som holder seg i topp stand

Rengjør treterrassen regelmessig

Treterrassen din vil uunngåelig samle skitt, blader, pollen og andre avleiringer. Ved å feie eller blåse av terrassen regelmessig, kan du forhindre at disse avleiringene bygger seg opp og skader treverket. Det er også en sikkerhetsaspekt å vurdere, da skittent tre øker risikoen for å skli.Rengör trädäcket regelbundet

Vask terrassen grundig minst en gang i året:

Med jevne mellomrom bør du vaske terrassen med et rengjøringsmiddel beregnet for terrassegulv. Bruk en grov børste eller en høytrykksspyler for å skrubbe bort hardt smuss, alger eller mugg. Vær forsiktig hvis du bruker en høytrykksspyler, da for høyt trykk kan få fibrene til å reise seg og skade treverket.

Finn og utbedre skader

Etter vinteren og før sommersesongen bør du nøye inspisere terrassen. Se etter løse planker, utstikkende skruer eller andre skader som kan være farlige eller som kan forverres over tid. Hvis du oppdager noen skadde eller råtne planker, bytt dem ut så snart som mulig. Sørg også for å stramme alle skruer eller spiker som har løsnet.

Behandle med såpe, olje eller silisium

Det er viktig å beskytte treterrassen fra solens skadelige UV-stråler, regn og snø. De vanligste metodene er å bruke olje eller såpe, men i det siste har det også blitt populært å behandle treverket med silisium. Du kan selvfølgelig også lakke eller male treverket, men da må du regne med å vedlikeholde malingen for å skjule slitasje.

Olje: Olje gir god beskyttelse, men gir treverket en mørkere farge og bidrar til en fet og blank overflate. For at treverket skal beholde beskyttelsen sin, trenger du å fortsette å olje treterrassen din med jevne mellomrom.

Såpe: Mens olje gir en mørkere tre, vil såpen gi deg en fin grå overflate. En såpet terrasse tiltrekker seg heller ikke like mye skitt som en oljet.

Silisium: Når du silisiumbehandler treterrassen, blekner den og får en sølvgrå farge som mange liker. I motsetning til de andre metodene, varer silisiumbehandlingen i mange år, forutsatt at du vedlikeholder treterrassen din regelmessig.

Uansett hvilken metode du velger, vil beskyttelsen bidra til å bevare treets naturlige farge og beskytte det fra å bli tørt og sprøtt.

Beskytt mot fuktighet

Vann er en av de største fiendene til en treterrasse. Sørg for at vannet kan renne av ordentlig og ikke blir stående på terrassen. Sørg for at det er luft under potter og møbler slik at det ikke samler seg vann under dem.

Lasse tipser

Bra å ha når du oljer treterrassen din

Å olje treterrassen din blir enklere og gledeligere hvis du har riktig utstyr. Her er noen tips om hva du kan skaffe deg før den årlige oljebehandlingen! 

  • Beskyttelseshansker: For å beskytte hendene fra olje.
  • Pensel eller rulle: En bred pensel eller en rulle hjelper deg med å påføre olje på større flater. For kanter og vanskelig tilgjengelige steder kan du bruke en mindre pensel.
  • Skrutrekker og hammer: For å utbedre utstikkende skruer eller spiker.
  • Sandpapir: For å jevne ut og slipe bort ujevnheter.
  • Børste: For å rengjøre terrassen før du påfører oljen.
  • Klut: For å tørke av overflødig olje.

    Lasse, Staypro
    Staypros fremste verktøyekspert Lasse har erfaring både med å jobbe med verktøy innen detaljhandelen og praktisk ute i feltet. Fremfor alt har han en stor egen interesse for alt som har med verktøy å gjøre.

Olje terrassen – slik gjør du det steg for steg

1.Forbered treterrassen: Begynn med å feie eller blåse bort alle blader, skitt og annet smuss.

2. Rengjør: Bruk et rengjøringsmiddel beregnet for treterrasser for å rengjøre overflaten fra smuss, mugg eller annen belegg. Bruk en børste for å skrubbe overflaten og slipe om nødvendig.

3. Skyll av rengjøringsmiddelet: Bruk en slange eller en høytrykksspyler (vær forsiktig med å sprute med for høyt trykk) for å skylle bort rengjøringsmiddelet. La terrassen tørke ordentlig før du begynner med oljen.

4. Forbered oljen: Rør om oljen grundig før du bruker den. Noen ganger kan oljen trenge å ristes eller røres om flere ganger under påføringen.

5. Påfør oljen: Påfør oljen med en pensel. Forsøk å arbeide med treets fibre og unngå å legge på for mye om gangen. Hvis det samler seg for mye olje på overflaten, kan du tørke av overskuddet med en klut.

6. La oljen tørke: Følg instruksjonene på pakningen for å vite hvor lenge du bør vente før du kan gå på terrassen eller før du kan legge på et lag til.