Høsten 2021 trådte et krav om en ny energimerking i kraft i hele EU. Den nye merkingen går fra A til G i stedet for A+++ til D. Men det er ikke det eneste som er nytt. I denne artikkelen forklarer vi hva den nye energimerkingen innebærer, og hvordan det kan hjelpe deg med å ta mer miljøvennlige valg når du kjøper lyskilder hos Staypro.

I snart 25 år har energimerking bidratt til å drive utviklingen av energieffektive produkter fremover. Nå oppdateres både skalaen og etiketten. Hensikten er å gjøre det enklere for deg som forbruker å ta gode valg, og for bedrifter å fortsette å utvikle mer energieffektive produkter. Den nye merkingen vil bli trykket på produktets emballasje, og vil stå på produktsiden hvor du kjøper det.

Den tidligere merkingen har ført til mer effektive produkter, noe som igjen har ført til at den tidligere skalaen har skutt i taket. Mange produkter ligger mellom A og A+++, noe som gjør det vanskelig for forbrukere å velge. Man har også sett at forbrukere foretrekker en høyere energiklasse hvis den har en annen bokstav. Så i stedet for å gå fra A+++ til D (eller fra A++ til E for lyskilder), vil den nye skalaen for klarhetens skyld gå fra A til G.

Når du kjøper lyskilder hos Staypro, vil du kunne se energiklassen og den nye merkingen på produktsiden, slik at du enkelt kan sammenligne ulike modeller og gjøre et godt valg.

Rom for forbedring

På den nye skalaen er A mer effektiv, og tanken er at de mest effektive produktene som selges i dag skal ha energiklassen B eller C. Ved å flytte ned de mest effektive produktene, ønsker man å gi mer rom på toppen for forbedringer og enda mer energieffektive produkter i fremtiden. De mest energieffektive lyskildene, som tidligere hadde merket A++, vil med den nye etiketten være merket med C eller D.

Mer informasjon på etiketten

Det er ikke bare skalaen som har endret seg, men også testmetodene og informasjonen på etiketten. Siden beregningene er tilpasset etter dagens forbrukere, er det umulig å sammenligne to produkter med energimerking fra ulike generasjoner. Andre nyheter er at etiketten skal inneholde annen relevant informasjon for produktgruppen og en QR-kode som kan skannes av forbrukere som ønsker mer informasjon. Energiforbruket, som for lyskilder måles i kilowattimer per 1000 timer, skal være tydelig synlig midt på etiketten.

Den nye merkingen vil gjelde for lyskilder, men også for kjøleskap og frysere, vinkjølere, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, kombinerte vaskemaskiner og tørketromler, TV-er, skjermer og kjøleskap og frysere med direktesalgsfunksjon.

Når du kjøper lyskilder hos Staypro, vil du kunne se energiklassen og den nye merkingen på produktsiden, slik at du enkelt kan sammenligne ulike modeller og gjøre et godt valg!

Enklere å ta energismarte valg

Les mer om energimerking på www.label2020.eu, og på Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) nettside.

Hvordan bruke energimerkingen til å velge produkter

  • Produkter du kjøper i dag, skal brukes i mange år. Derfor er det smart å velge de mest effektive produktene som er tilgjengelige akkurat nå.
  • Et nytt kjøleskap og en ny fryser bruker kun en tredjedel av energien sammenlignet med et eldre kjøleskap og fryser. 
  • En tørketrommel i energiklassen A++ bruker omtrent halvparten så mye energi som en tørketrommel i energiklassen B eller C (i henhold til den gamle merkingen)
  • Hvordan du bruker produktene, vanene dine og atferden din, har også betydning for energibruken.
  • Selv med effektive LED-lys lønner det seg å slå av lyset når det ikke er i bruk.
  • Den nye energimerkingen skal bidra til at forbrukerne også i fremtiden kan ta energismarte valg.

Kilde: https://www.energimarkning.se