Å kle seg etter lag-på-lag-prinsippet er en effektiv metode for å holde deg varm, tørr og komfortabel når det er kaldt. I denne artikkelen forteller vi alt du trenger å vite om å kle seg lag på lag!

Å kle seg lag på lag, det vil si i flere tynne lag, er en bevist metode for å holde på varmen. Mange assosierer metoden med eventyrreiser og ekstrem kulde, men metoden kan like godt brukes når du jobber ute om våren eller på høstturen. En av de store fordelene med lag-på-lag-metoden er nemlig at du enkelt kan legge til eller fjerne plagg etter aktiviteten du utfører.

Hvorfor fungerer lag på lag?

Grunnen til at lag-på-lag-metoden er så effektiv ligger i luftlommene som skapes mellom de forskjellige lagene. Lommene fungerer som ekstra isolasjon og får kroppsvarmen til å bli værende.

Å kle seg i lag kan virke komplisert, men når man forstår hvert lags funksjon blir det enklere å kle seg riktig. Fremfor alt trenger du å vite hvilke materialer som passer for hvert lag. Hvis du bærer et bomullsplagg nærmest kroppen spiller det ingen rolle hvor mange lag du har ovenpå – du vil fortsatt føle deg våt og kald fordi bomull er dårlig til å transportere bort fukt. Der er ull eller syntetiske materialer et bedre valg.

Grunnen til at lag-på-lag-metoden er så effektiv ligger i luftlommene som skapes mellom de forskjellige lagene. Lommene fungerer som ekstra isolasjon og får kroppsvarmen til å bli værende.

1. Nærmest kroppen: Baslaget

Baslaget er det laget som ligger nærmest huden. Baslagets hovedoppgave er å transportere bort fukt fra huden. Baslaget skal være mykt og komfortabelt og være hurtigtørkende. Unngå bomull og satse heller på ull, merinoull, ullfrotté eller syntetfiber. Passende produkter for baslaget er undertøy.

2. Mellomlag: For ekstra isolasjon

Mellomlaget gir isolasjon og hjelper deg med å holde på kroppsvarmen. Det er her materialer som bomull, fleece og polyester kommer inn i bildet, siden disse materialene har varmeisolerende egenskaper. Hvis det er virkelig kaldt kan du vurdere å ha flere mellomlag. Passende produkter er pelsfiberjakker, fleecejakker, gensere, jakker, batteridrevne varmejakker og hverdagsbukser.

3. Ytre lag: Beskyttelse mot elementene

Det ytre laget er ment å beskytte mot ytre påkjenninger som vind, regn og snø. Plaggene bør være vanntette og vindtette. Samtidig skal de ha god pusteevne for å effektivt slippe ut varme og fukt. Velg ytre plagg som er løstsittende og komfortable. Passende produkter er friluftsbukser, softshelljakker, vinterjakker, regntøy og skalljakker.

4. Forsterkningsplagg: Gir ekstra varme

Hvis du er ute når det er veldig kaldt, og kanskje til og med trenger å være stillesittende kan du komplettere med et midlertidig forsterkningsplagg. Forsterkningsplaggene kan bæres enten innenfor eller utenpå det ytre laget. Det kan være en dunjakke, en tykk lue eller en ullgenser. Passende produkter er luer, halsvarmere og hansker.