Nei, det handler ikke om miljøet i dette tilfellet (om man da ikke inkluderer arbeidsmiljøet), men mer om hvordan man gjør arbeidsdagen enklere ved bruk av krysslaser.

Laservektøy har i alle år kommet med den karakteristiske røde fargen på linjene, men dette er i ferd med å gjøre et grønt skifte. Flere og flere leverandører kommer nå med laserinstrumenter med grønne linjer og grunnen for dette er både enkel og genial.

Menneskets øye oppfatter nemlig grønn farge mye bedre enn den rød. Faktisk opp til 4 ganger bedre. Det gjør at linjen fra de grønne laserne kan ses bedre og virker mye mer tydeligere enn den rød, selv i veldig sterkt lys. Problemet med utydelige røde linjer er godt kjent av de som ofte bruker dette utendørs eller ved montering av vinduer. Her må man ofte ty til ekstrautstyr som for eksempel røde briller eller forsøke å lage skygge der hvor linjen treffer.

Helt ny teknikk

Først og fremst så er det krysslasere som har fått den grønne fargen på laseren, men det er kun et spørsmål om tid før de resterende laserinstrumentene kommer med samme egenskap. Men så kan man lure på; hvorfor har man ikke kommet med dette før?

Dette er fordi tidligere så har man, hvis man skulle en lage grønn laser, måtte gjøre en konverteringsprosess. Det vil si at en teknikk hvor man tok den røde laseren og konverterte den om til grønn. Denne prosessen krevde mye strøm, selve verktøyet ble mye større pga. av mye ekstra mekanikk, men det gjorde også at selve laserlinjen ble utydeligere. Så alt i alt mer upraktisk enn det var til hjelp for noe.

Nå har man fått til å lage rene grønne laserdioder, som gjør prosessen vesentlig mer effektiv. Både i strømforbruk og da også størrelsen på produktene. Linjene blir i tillegg da ekstra klare og tydelige. Man kan også, som med de røde laserne, bruke en ekstra mottaker hvis man ønsker dette. Det er gjerne aktuelt hvis avstandene er ekstra lange.

Velg krysslaser etter ditt behov

Du får tak i krysslasere med grønne linjer fra de fleste leverandører og med forskjellige egenskaper ettersom hvor ditt behov er. Noen lager kun et kryss, mens andre har 360 graders linjer. Har du batteriverktøy fra før, så kan de samme batteriene også fungere på krysslaseren. Det gjør at du kan spare penger, men også gjøre at du kan lade batteriet i stedet for å kjøpe nye hele tiden.

Er du usikker på hvilken krysslaser du skal velge? Ta kontakt med Staypros dyktige kundeservice, så hjelper de deg raskt med å plukke ut den DU trenger.

Om skribenten: Niklas Nygaard er vår eksterne skribent som også er en skikkelig flink tømrer! Med svært høy ekspertise skriver Niklas artikler og guider som er direkte relatert til byggeindustrien. Her finner du Niklas på Instagram