Lurer du på hvorfor din nye taklampe kommer uten montert støpsel? Eller hvorfor lampeuttakene ser så rare ut i din nye leilighet? Svaret på dette er DCL. Siden april 2019 har vi en ny EU-standard for lampeuttak. I denne artikkelen forteller vi alt du trenger å vite om DCL-kontakter, lampeplugger og DCL-uttak - og om hva endringen betyr for deg som privatperson.

De fleste kjenner til den klassiske 2-polige lampetilkoblingen som brukes for å koble til taklampen (den er avrundet, har to utstikkende pinner og pleier å være vanskelig å få på plass når man balanserer på en krakk). Det de fleste derimot ikke vet, er at denne tilkoblingen snart bare historie.

I april 2019 fikk vi nemlig en ny EU-standard for nettopp lampeforbindelser. Den nye tilkoblingen heter DCL (Devices for Connections of Luminaires) og er mer langsmal, med tre stifter på rad. Formålet med byttet er at det skal bli enklere å kjøpe og selge lamper innen EU og bedre at det skal bli bedre elsikkerhet i land der støpsler tidligere har vært uvanlige. De nye DCL-kontaktene er jordet eller dobbeltisolert, og skal også være CE-merket.

DCL-kontakten er langstrakt med tre stifter på rad.

Nye installasjoner skal gjøres med DCL-kontakter

Siden den nye standarden trådte i kraft 2019, skal de nye DCL-uttakene brukes i alle nybygg. Hvis du flytter til en nybygd leilighet eller et nybygd hus, er det altså en risiko for at du ikke vil kunne koble til lampene dine uten å først bytte kontakt.

Hvordan bytter man til DCL-kontakt?

Hva gjør man da, når man står der i sitt nye hjem med en lampe som ikke passer? Hvis lampen har en jordet kontakt, må du selv bytte ut kontakten til en ny som er DCL-tilpasset, forutsatt at du vet hvordan man gjør og har tilstrekkelig kunnskap for å kunne utføre byttet på en sikker måte. Arbeidet tar ikke mange minutter, og prinsippet er det samme som for tidligere plugger, med tre ledere som skal skrus fast. Hvis du er usikker, trenger du å søke hjelp fra en fagperson.

Hvis du har en eldre lampe uten jordet kontakt, kan du la et elektrofirma se på den. Mange velger for eksempel å renovere eldre krystallkroner for at de skal kunne brukes i moderne miljøer.

henrik tipser

Bruk DCL-adapter for midlertidige løsninger

Hos Staypro selger vi alt du trenger for å kunne koble lampene dine til dine DCL-uttak, fra lampeledninger til støpsler. Hvis du trenger en rask løsning, for eksempel under en ombygging, kan du bruke en adapter som gjør at du kan koble til en vanlig glødelampe med E27-sokkel direkte til ditt DCL-takuttak.

Henrik, Staypro

Staypros testleder Henrik griper enhver anledning han kan få til å klemme, ta på og teste de nyeste produktene i sortimentet - ikke sjelden foran kameraet i testlaboratoriet.

Hvis du bor i et hus som mangler jord

Siden DCL-lampeplugger ikke kan brukes der det ikke finnes beskyttelsesjord, må du planlegge for jording eller snakke med eiendomseieren hvis du trenger å bytte uttak. Ujordede lampeuttak er imidlertid tillatt for renoveringsformål.