Uansett om du er profesjonell håndverker eller hendig hobbysnekker hjemme så kan en hullsag av høy kvalitet komme til nytte når du skal lage store hull. Her kan du lese mer om hvordan en hullsag fungerer, hvordan du håndterer den og hvilke materialer den kan brukes på. Lykke til med sagingen!

En hullsag er et uunnværlig verktøy når du må lage hull i et avløpsrør eller vil bore et stort hull i veggen bak TV-en for å samle alle ledninger. Hullsager er tilgjengelig i en rekke ulike utforminger og størrelser, og de sitter vanligvis fast på en vanlig håndholdt drill. Det finnes også større industrielle modeller, men for hobbysnekkeren eller håndverkeren som må kunne ta med seg maskinen sin lettvint og enkelt er et hullsagsett til håndholdte boremaskiner et utmerket alternativ.

Slik fungerer en hullsag

En hullsag for håndholdte boremaskiner brukes sammen med en såkalt chuckholder og tilhørende bor, og du kan også montere en forlenger for å komme lettere til på vanskelige steder eller gjøre det enklere å sage gjennom tykke materialer.

Selve hullsagen kommer i form av en rund sagklinge med varierende diameter og dybde, og kan brukes for å bore hull i harde materialer som stål, gips, tre, tegl og plast. Markedet tilbyr nemlig ingen vanlige trebor som kan hjelpe deg med å bore hull med for eksempel 5 cm i diameter, så da trenger du dette spesialverktøyet for å kunne utføre jobben raskt og enkelt.

En hullsag kommer til å spare deg for utrolig mye tid sammenlignet med å måtte sage ut hullet selv ved hjelp av for eksempel en stikksag, og de finnes i størrelser fra 20 mm til hele 90–100 mm i diameter. Et tips er å investere i et hullsagsett med hullsager i flere ulike størrelser for å være sikker på at du alltid har en sag i riktig størrelse.

Hullsager for ulike materialer

Før du investerer i en ny hullsag eller et hullsagsett, er det lurt å tenke gjennom hvordan dine behov og ønsker ser ut og hva slags type prosjekter du har planer om å utføre. Hullsager finnes som tidligere nevnt i forskjellige størrelser, men også i ulike former som passer mer eller mindre godt til ulike typer materialer.

Noen modeller er for eksempel utstyrt med såkalte SDS-fester, noe som er et godt alternativ for deg som vil kunne jobbe med veldig harde materialer. SDS-festet sørger nemlig for at sagen sitter ekstra godt på plass og ikke risikerer å vri seg i chucken. Hvis du må bore i svært tykke materialer, eller det er vanskelig å komme til på steder hvor du skal bore, kan det dessuten være verdt å investere i en forlenger.

Uansett om du vil bore et lite og pent hull til elektriske kabler, rørgjennomføringer eller elbokser i en vegg, eller et stort og nøyaktig hull i et tykt lag av betong, gjelder det å velge en modell som er spesielt tilpasset materialet du skal jobbe med. En hullsag til tre er altså ikke en god idé når du må sage i betong og omvendt, ettersom du kan ødelegge både verktøy og hull. Under følger derfor noen eksempler på hvilke ulike materialer hullsager er tilgjengelige for, og hvor du finner dem.

Tre

Du finner hullsager tilpasset tre i de fleste byggevarehus, og det finnes mengder av størrelser å velge mellom for å finne en modell som passer til akkurat ditt prosjekt. En hullsag til tre passer for eksempel når du skal sage hull i vegger av tre eller gips for el- eller rørgjennomføring, eller hvis du vil sage ut et pent hull i et tremøbel for å skjule ledningene fra en TV eller musikkavspiller.

Betong

Hvis du derimot skal sage et større hull i en betongvegg, er det viktig å investere i en ekstra sterk hullsag for å komme enkelt og sikkert gjennom materialet. Her anbefales en diamanthullsag som du kjøler ned med vann med jevne mellomrom for å avkjøle sagen og samtidig få bort det materialet du sager ut. Med en sagklinge belagt med industridiamanter kan du være trygg på å få jevne hull selv i det hardeste materialet.

Metall

Mange av hullsagene du kan bruke til tre kan også brukes til metall. Så hvis du kjøper et sett med sager i flere forskjellige størrelser, kan det være en god idé å velge en som passer til ulike materialer. På den måten er du alltid klar – uansett om du skal lage et hull i et TV-møbel eller i en benkeplate av rustfritt stål.

Fliser

Akkurat som for betong, anbefales det at man bruker en diamanthullsag for å lage hull i fliser og klinkerfliser. Finn en modell i den diameteren du ønsker for å sette opp baderomsinnredningen din pent og enkelt.

Hos profesjonelle forhandlere finner du også hullsager av god kvalitet som passer til flere ulke materialer. Da kan du enkelt sage ut nøyaktige hull i både gipsvegger, tre, plast, metall og rustfritt stål. Perfekt for deg som ønsker et lettvint og allsidig verktøy!

Trenger du å kjøpe deg en hullsag eller oppgradere den du har hjemme, finnes det mange ulike varianter på Staypro.