Har du oppdaget små muselorter på loftet eller en myldrende sti av maur over kjøkkengulvet? Skadedyr i hjemmet er aldri morsomt, men det finnes enkle og effektive metoder for å bli kvitt dem. Under følger noen gode tips om bekjempelse av ulike typer skadedyr og hvilke typer produkter og feller du kan bruke.

Markedet tilbyr mengder av ulike bekjempelsesmidler, feller og avskrekkende produkter som du kan bruke for å fjerne alt fra maur og mus til fugler og sølvkre. Men for at de skal fungere på riktig måte, er det viktig å være sikker på hvilke skadedyr du har å gjøre med. Hvis du føler deg usikker på om det var en melbille eller et sølvkre du så i skuffen, kommer det en kort forklaring av noen av de vanligste skadedyrene her.

Maur, snegler, fugler, mus, etc.

Maur – Når våren og sommeren kommer og maurene ikke finner nok mat og vann i naturen, kan det holde med en liten saftflekk eller glemt godteribit på bordet for å lokke til seg en hel horde med maur. De er nemlig ekstra smarte små rakkere, for så fort en maur har funnet noe godt legger den ut et duftspor for å vise de andre veien.

Sølvkre – Sølvkre trives godt på badet og i andre deler av hjemmet som kan være varme og fuktige. Selv om de ofte finnes ved avløp hvor de spiser hår- og hudavfall, er det ikke her de kommer fra. Sølvkre følger med inn i hjemmet sammen med mat og andre varer som du kjøper.

Mus – Et annet dyr som kan skape problemer i hjemmet er husmusen. De gnager gjerne i stykker alt fra møbler til elektriske ledninger og julekuler, og kan til og med lage hull i veggene og isolasjonen.

Snegler – Du kan også rammes av skadedyr ute i hagen som kan spise opp og ødelegge plantene dine. Brunsneglene er et eksempel på et stort problem i manges hager, og det gjelder å ta kverken på alle på en gang ettersom en eneste snegle kan legge opptil 400 egg.

Selv om de fleste fuglene ikke fører med seg noen problemer og egentlig ikke regnes som skadedyr, så finnes det enkelte arter som er mer forstyrrende enn andre. De kan forsøple, spre sykdommer eller prøve å angripe forbipasserende for å passe på ungene sine.

skadedyr

Ulike typer feller og avskrekkende hjelpemidler

Når du har funnet ut hvilken type skadedyr som har slått seg ned i boligen eller hagen din, er det på tide å bestille effektive bekjempelsesprodukter av høy kvalitet. Under følger noen av de vanligste og mest utprøvde hjelpemidlene og fellene for ulike typer skadedyr. Lykke til!

Maur – Det beste tipset for å bli kvitt maur er å eliminere boligen deres. Prøv derfor å lokalisere hvor maurene kommer fra og plasser deretter ut såkalte maurlokkebokser langs med den naturlige veien deres. Åtet lokker til seg maurene som deretter tar det med seg tilbake til tua og gir det til dronningen. Når hun dør, forsvinner forhåpentligvis resten av maursamfunnet. Pass på å ikke la mer mat og drikke stå framme for å forebygge problemet i fremtiden.

Sølvkre – I og med at sølvkreene liker seg der hvor det er varmt og fuktig, er den beste måten å bli kvitt dem å holde rommet ordentlig tørt. Sørg for å rengjøre avløpene regelmessig for hår- og hudavfall for å redusere tilgangen deres på mat, og unngå å la aviser, bøker, klær og lignende bli liggende lenge på gulvet ettersom de gjerne gjemmer seg der. Du finner også spesielle insektfeller med lim du kan plassere ut.

Mus – En enkel og effektiv måte å bli kvitt mus på er å sette ut klassiske musefeller, og samtidig sørge for å tette igjen eventuelle åpninger i fasaden. Prøv også å holde busker og planter et stykke fra husveggen der hvor musene ellers kan gjemme seg og gnage på fasaden i fred.

Snegler – Den beste måten å bli kvitt brunsnegler på er å prøve å finne eggene i god tid før de begynner å klekke ut rundt juli. De pleier å ligge under krukker eller løst løv i hagen og ser ut som små, hvite baller. Samle opp eggene og legg dem i en krukke hvor du deretter heller på kokende vann for å ødelegge dem. Andre måter å bli kvitt snegler på er å klippe dem med en saks eller bruke andre eksisterende bekjempelsesmidler.

Fugler – Markedet tilbyr mange produkter som kan skremme bort fuglene på en trygg måte uten å skade dem. Prøv for eksempel å sette opp dukker av rovfugler eller ormer for å holde fuglene borte fra terrassen, balkongen eller båten, eller sett opp et fugleskremsel i nærheten av hagen for å få ha nyttevekstene dine i fred.

Hos profesjonelle forhandlere av produkter innen skadedyrbekjempelse kan du også bestille såkalte skremmere. De fungerer effektivt ved hjelp av en høyfrekvent lyd for å skremme bort alt fra mus og rotter til mygg og edderkopper, og de plasseres enkelt i en elektrisk stikkontakt.