Har tregulvet ditt en ripe som du lenge har gått og irritert deg over, eller har du kanskje hatt flaks og funnet en gammel fiskebensparkett under plastteppet på hytta? Da kan det være en god idé å slipe om gulvet! I denne guiden tipser vi deg om hvilke verktøy du trenger, ulike teknikker og annet som kan være lurt å tenke på når det kommer til gulvsliping.

Gulvsliping er en utmerket måte å gi gulvet ditt en skikkelig oppfriskning etter mange års slitasje fra møbelføtter, hundeklør og høyhælte sko. Treet kan også mørkne eller gulne med tiden, og dermed gi gulvet ulike nyanser avhengig av hvor det har stått møbler eller har ligget tepper. Noen omganger med en gulvslipemaskin av høy kvalitet kommer til å få gulvene til å se ut som nye!

Hvilke gulv kan man slipe?

Det er viktig å undersøke nøye om du har en type tregulv som det faktisk går an å slipe, så du ikke ødelegger gulvet ditt når du starter slipemaskinen. Et vanlig parkettgulv kan vanligvis slipes to eller tre ganger før det blir for tynt og risikerer å bli ødelagt, mens et massivt tregulv kan gjennomgå en gulvsliping betydelig flere ganger. Hvis du behandler gulvet med lakk eller hardvoks etterpå, kommer det til å holde seg vakkert i flere tiår fremover!

Hvis du derimot har et laminatgulv, kan du ikke slipe det, for trelaget til denne gulvtypen er altfor tynt. Hvis det skulle få små sprekker, riper eller merker er det enkelt å fikse ved hjelp av et reparasjonssett i samme farge som gulvet. Hvis du ikke har lagt gulvet selv, og ikke vet om gulvet er slipt før, kan du få hjelp av en profesjonell gulvsliper til å finne ut om det er mulig å slipe det.

Hvilke verktøy trenger man?

For å utføre gulvslipingen på riktig måte, og for at du skal få et så bra sluttresultat som mulig, gjelder det å bruke riktig verktøy. Verktøy og redskaper av høy kvalitet kommer nemlig til å gjøre at du kan utføre arbeidet både lettere og finere. De fleste kan du kjøpe til en god pris online eller i butikk, mens andre er tilgjengelige for å leie. Noen av de verktøyene og materialene du kommer til å trenge for å slipe gulvet ditt er:

Når det kommer til slipepapir til gulvslipemaskinen, gjelder det å velge et papir som hverken er for grovt eller for fint. Et for grovt slipepapir kan resultere i at du sliper bort mer av gulvet enn nødvendig. Dessuten kan det bli vanskeligere å få bort de dype slipesporene fra gulvet senere – noe som reduserer sjansene for et pent sluttresultat når du lakkerer eller vokser/oljer gulvet. Hvis du velger et for fint papir til gulvslipemaskinen, kan arbeidet i stedet ta utrolig lang tid og ende med at du må kjøpe unødvendig mye slipepapir.

Hvordan unngår man støvet?

Gulvsliping kan fort bli et veldig støvete og rotete prosjekt. Slipepapiret løser opp det ytterste laget av treet, og forvandler det til et fint støv som lett kan spre seg over møbler og videre ut i hjemmet. Med de riktige forberedelsene og moderne maskiner av høy kvalitet kan du redusere støvspredningen drastisk.

Når du skal slipe et gulv må du selvfølgelig først ta ut alle møblene av rommet for å kunne behandle hele gulvoverflaten, noe som gjør at du ikke trenger å bekymre deg for at disse blir støvete. Men for å unngå at støvet sprer seg videre rundt i hjemmet, gjelder det å holde vinduer og dører lukket eller dekke åpningene med beskyttelsesplast hvis de ikke kan lukkes for å holde de andre rommene støvfrie. Sørg også for å bruke pustemaske så du slipper å puste inn unødvendig mye støv selv.

Et av de beste tipsene for å unngå støvspredning er å leie en moderne gulvslipemaskin av høy kvalitet. Dagens maskiner er utformet for å slippe ut så lite støv som mulig, noe som gjør arbeidet mer effektivt og omgivelsene omkring deg renere. Få derfor hjelp av en bedrift som leier ut gulvslipemaskiner til en god pris, og spør etter en støvfri modell. Men vær oppmerksom på at det fortsatt kommer til å oppstå en viss mengde slipestøv selv om du bruker en støvfri maskin.

Ulike teknikker

For å få et best mulig sluttresultat er det viktig å velge en gulvslipemaskin som passer til den typen gulv du skal slipe, men også at du benytter deg av riktig type gulvslipeteknikk. Du skal alltid slipe langs med treets mønster, noe som gjør at en fiskebensparkett krever én spesiell teknikk og en trestavsparkett en annen. For sistnevnte gjelder det bare å slipe i treets lengderetning, mens fiskebensparketten må slipes fra to vinkler og krever derfor litt mer tid og presisjon. Det gjør at mønstrede gulv ofte er dyrere når du bestiller jobben av en profesjonell gulvsliper, men hvis du er nøye og noenlunde praktisk anlagt kan du komme unna betydelig billigere hvis du sliper gulvet på egen hånd. Lykke til!

Relaterte artikler