Sommer, sol og ferie. Hagen eller balkongen skal være grønn, men hva skal du gjøre når du skal på ferie? Ekspert Erik Jönsson fra Gardena deler sine beste tips for å få både blomsterbed og krukker til å blomstre på en smart og økonomisk måte – også når du ikke er hjemme.

Å skape et fint miljø i hagen eller på balkongen er spesielt deilig om sommeren, og for at plantene dine skal føles gode og grønne, må du vanne dem på riktig måte.

– Vann gjerne om morgenen, så gjør du klar planten til en varm dag, så kan du om nødvendig gi en skvett mer på kvelden. Det er også bedre å vanne mye, men sjelden, da kan røttene vokse dypt. Vanner du bare litt om gangen, blir røttene grunne og de tørker lettere ut, sier Erik Jönsson hos Gardena.

Et annet aspekt å vurdere er hvordan plantene dine bør vannes. Dyrker du for eksempel jordbær vil de ikke ha vann ovenfra, mens for eksempel salatplanter tvert imot vil ha vann ovenfra. Sjekk hvordan akkurat det du dyrker ønsker å vannes!

Få plantene dine til å blomstre - 8 tips om hvordan du kan vanne

 1. Hold en jevn luftfuktighet, det er det de fleste planter vil ha.
 2. Vann sjelden, men grundig for å la røttene vokse dypt.
 3. Vann om morgenen eller kvelden når jorda er kjølig og plantene kan forberede seg på dagens sol.
 4. Hold bladene tørre - dette forhindrer sykdommer som bladmugg.
 5. Fordel vannet – ikke bare vann på samme sted.
 6. Vann uten å sløse - bruk et vanningssystem.
 7. Ikke mett jorden.
 8. Bruk jord med mye leire i.

Aquabloom  – Automatisk vanning på solceller

Vanning kan kreve både planlegging, tid og store vannmengder. Og hva skal du gjøre når du går bort? Gardena har flere fleksible løsninger som automatiserer, oppdager og justerer vanning etter behov.

– Det kan bli veldig varmt på en balkong eller terrasse. Potter og pallekrager der det ikke er mye jord kan tørke ut veldig raskt. Der må den kanskje vannes daglig, sier Erik Jönsson.

Gardenas Aquabloom er et automatisk vanningssystem som er perfekt for potteplanter på balkonger eller terrasser. Aquabloom drives av solceller og kan vanne opptil 20 potter samtidig. Du trenger verken vannkran eller tilgang til strøm, bare en beholder med vann som holder den tiden du er borte.

Med Gardenas Aquabloom blir balkongplantene dine vannet automatisk.

Micro-Drip vanner smart og sparsomt

Et annet vanningssystem som Gardena har er Micro-Drip. Den, som Aquabloom, automatiserer vanning og er koblet til en fuktighetssensor som oppdager når jorda blir for tørr. Micro-Drip fungerer gjennom hele utesesongen og kan brukes ut fra plantenes behov, enten det er i pallekrager, drivhus eller blomsterbed.

Du kan utvide Micro-Drip-systemet slik at det blir så stort eller så lite du ønsker. Det finnes også flere tilbehør, som dryppdyser, sprinklere og vannspredere, slik at du kan tilpasse vanningen til det din vegetasjon ønsker.

- Micro-Drip er enkel å installere, ingen verktøy kreves.

For å komme i gang finnes det startsett hvor det viktigste følger med, deretter kan du kjøpe tilbehør etter behov enten separat eller i utvidelsessett.

Bruk av dryppvanning får ikke bare plantene og plantene dine til å føle seg bedre. Du sparer også enorme mengder vann, hvis du vanner riktig kan du spare opptil 70 prosent av vannet.

Micro-Drip - slik fungerer det

 • Koble slangen til en trykkutjevner. For å automatisere bruk en vanningsdatamaskin.
 • Fest dysene på en måte som passer plantene dine. Det er flere forskjellige dyser å velge mellom.
 • Utvid vanningssystemet ditt basert på dine behov, du kan legge til flere slanger og tilbehør hvis du har et større område å dekke.
 • Koble en fuktighetssensor til vanningscomputeren til vann når det er nødvendig. Hvis jorda er fuktig nok, vanner du ikke, og du sparer vann.
 • Nå sparer du både tid og vann – en tjeneste for både deg selv og miljøet!

Kontroller vanningen gjennom appen

Til ditt Micro Drip-system kan du kjøpe en vanningscomputer, som fungerer som en timer, for å automatisere enda mer. Timeren er tilgjengelig i to varianter, Flex og Bluetooth. Flex styres og justeres gjennom en knott på selve datamaskinen, mens Bluetooth kobles til en app på mobilen.

Bluetooth har flere funksjoner enn Flex. Appen kan foreslå en vanningsplan og du kan også legge inn opptil tre individuelle vanningsplaner selv. Hvis det regner, kan du også hoppe over vanningen og spare på vannet. Kobler du i tillegg til en fuktsensor sikrer du ytterligere vannbesparelser og vann kun når det faktisk er behov for det.

– Med timer og fuktsensor blir vanningen automatisk og du tilpasser programmene helt ut i fra hva plantene dine trenger.

Bli kvitt sammenfiltrede slanger med en slangeboks som automatisk ruller opp slangen uten å bøye den.

Slangeoppbevaring i praktisk slangeboks

Å ha en smart oppbevaring for vannslangen er også en måte å gjøre hagearbeid enklere. Gardena har to varianter av slangebokser. Du kan velge mellom å ha en slangeboks som festes på veggen eller en som settes direkte i bakken. De er klare til bruk med en gang og slangeboksene inkluderer ting som veggbraketter, vanningsslange, tilkoblingsslange og en dyse.

Med en slangeboks unngår du sammenfiltrede slanger. Den veggmonterte har en innebygget slangeføring som gjør at slangen kan trekkes jevnt inn uten å bøye seg eller floke seg sammen.

Slangekassene tåler å stå ute sommer og vinter. Materialet de er laget av er både UV- og frostsikkert, noe som betyr at de kan brukes til alle årstider.