Det er noen ting du bør tenke på når du skal kjøpe blad til bordsirkelsagen din. Vi har tatt en prat med Ulf Olsson, Commercial Training Manager hos Stanley Black&Decker, for å få svar på de vanligste spørsmålene. 

Begynner bladet å bli sløvt, har det noen synlige skader eller ønsker du et finere sagsnitt når du kutter laminerte plater? På et eller annet tidspunkt blir du nødt til å kjøpe et nytt blad til bordsirkelsagen din, og det finnes alltid mer enn én modell som kanskje kan passe. For å få svar på de vanligste spørsmålene, tok vi en prat med Ulf Olsson, Commercial Training Manager hos Stanley Black&Decker (som blant annet eier Dewalt). 

Hva skal man tenke på når man velger sagblad til bordsirkelsagen? 

– Bordsirkelsagen er jo utviklet for å sage i tre. Derfor er det som regel rene treblader du kan velge mellom. Det er viktig at bladet er beregnet for bordsirkelsager, at det har riktige dimensjoner og at hullet på bladet har riktig størrelse. Du må aldri montere et blad som er større eller mindre enn det maskinen er designet for. Batteridrevne maskiner benytter i de fleste tilfeller tynnere blader. Det kommer av at et tynnere blad kutter bort mindre materiale og gir mindre motstand. På den måten utnytter du energien i batteriet bedre. 

Hvor viktig er antallet tenner? 

– Antallet tenner på bladet er avgjørende for hva slags snitt du oppnår. Et blad med færre tenner gir et grovere og raskere snitt, mens flere tenner gir mer motstand og et finere snitt. Mange av sagbladene våre har cirka 24 tenner, et lavt antall tenner som brukes til raske kutt. Hvis du for eksempel skal sage i laminerte plater og ønsker et finere snitt, kan du velge et blad med flere tenner.  

Hva kjennetegner bladene til en bordsirkelsag? 

– Et av kjennetegnene til bladene til bordsirkelsagen er at de som oftest har en positiv tannvinkel. Det vil si at tennene er noe fremoverlent i posisjonen på bladet. Bladene til kapp- og gjerdesager samt håndsirkelsager har til motsetning tenner som lener seg noen grader bakover for å være mer varsomme mot materialene. Husk å sjekke at du monterer bladet i riktig rotasjonsretning. Rotasjonsretningen kan du se ved hjelp av en eller flere piler på bladet. 

Et blad med færre tenner gir et grovere og raskere snitt mens flere tenner gir mer motstand og et finere snitt.

Hva er forskjellen på et billig og et dyrt sagblad? 

Det dyrere bladet er vanligvis skåret ut med laser fra et helt stykke metall, noe som gjør at metallets egenskaper ivaretas på en bedre måte. Dyrere blader er også ofte utstyrt med ekspansjonsspor på ytterkanten av bladet. Dette gjør at de beholder den rette profilen selv under høy belasting og ved høy varmeutvikling. Det finnes også blader med laserkuttede spor i selve stammen. Sporene bidrar til å holde bladet rett samtidig som de demper lydnivået. En annen faktor som påvirker prisen er mengden hardmetall i tennene samt hvor mange ganger bladet kan slipes. Dewalts Extreme Workshop-blader kan som eksempel slipes fem ganger.  

Når er det på tide å bytte blad? 

– Sagbladet slites gradvis ned, men du vil som regel merke når det er på tide å bytte det ut. Du vil merke at det er mer motstand når du sager, at du brenner materialet og at du får et dårligere snitt. Men det er ikke bestandig at du må slipe eller bytte bladet. Dersom det har bygget seg opp et belegg av kvae og skitt på bladet, finnes det ulike rengjøringsmidler som kan brukes til å rengjøre bladet. Sagen vil alltid fungere best med et skarpt, rent og nytt blad!