Bananfluer, eller fruktfluer, er et uønsket element på kjøkkenet. I denne artikkelen gir vi deg en rekke tips om hvordan du kan bli kvitt bananfluer og forhåpentligvis bli kvitt dem for godt.

Har du fått bananfluer på kjøkkenet? Hvis de små rakkerne har begynt å formere seg ukontrollert, er det ikke nok å bare ta ut søpla. I denne artikkelen deler vi våre beste tips for å bli kvitt bananfluer og fruktfluer.

Hva er en bananflue?

Bananfluer, eller fruktfluer som de også kalles, er en 2-4 millimeter lang flue med røde øyne som går under det vitenskapelige navnet drosophila melanogaster. Bananfluen elsker overmoden frukt og legger gjerne eggene sine blant frukt, grønnsaker og annet matavfall. Enkelte bananfluer er ufarlige, men når de begynner å formere seg ukontrollert, kan det være vanskelig å bli kvitt dem.

Hvordan bli kvitt bananfluer?

1. Fjern kilden

Siden bananfluer elsker matavfall og overmoden frukt, er det første steget å fjerne kilden. Ta ut søpla ofte og pass på å ikke la overmoden frukt ligge på kjøkkenbenken. Noen ganger kan det faktisk være nok å ta ut søpla for at bananfluene skal miste interessen for hjemmet ditt, men ikke alltid…

2. Rengjør grundig

Når du har kvittet deg med matavfall og overmoden frukt, er det på tide med en grundig rengjøring. Rengjør under og bak kjøkkenapparater og fjern eventuelle matrester fra vasken. Unngå å la skitten oppvask stå fremme, og tørk opp matrester som søles. Hvis du samler på panteflasker og bokser, kan disse ha rester som er fristende for fluene. Noen ganger kan det også være lurt å rengjøre avløpet.

3. Bruk tette beholdere

Når du skal oppbevare frukt og matrester, kan du sette dem i kjøleskapet eller bruke fruktnett eller beholdere med tette lokk.

4. Sett opp en bananfluefelle

Hvis fluene ikke forsvinner etter at du har gjort tiltakene ovenfor, er det på tide å sette opp feller. De fleste bananfluefellene baserer seg på at du fyller en beholder med noe fluene liker. Det kan for eksempel være eplecidereddik, eller denne mer avanserte oppskriften som Nelson Garden anbefaler til sin populære bananfluefelle.

Oppskrift til bananfluefelle

4 ts rødvin

1 ts eddik

1 ts honning

noen dråper oppvaskmiddel/såpe

Tre forskjellige bananfluefeller

Felle med klebepapir

Bananfluefellene vi selger på Staypro baserer seg på at bananfluen enten setter seg fast på et klebepapir når den kommer for å smake på den velsmakende brygden, eller at den drukner i den. Når klebepapiret er fullt, bytter du det enkelt ut med et nytt.

Boks med plastfolie

Du kan selv lage en ganske effektiv felle ved å dekke en boks med plastfolie. Fyll boksen med oppskriften ovenfor og lag små hull i plasten slik at fluene kan komme inn, men ikke ut.

Såpefelle

Det enkleste du kan gjøre, er å tilsette noen dråper oppvaskmiddel i en bolle med eddik. Eddiken tiltrekker seg bananfluene, og oppvaskmiddelet reduserer vannets overflatespenning slik at de drukner.

Lycka till!