Hva skal jeg gjøre når maskinen blir overopphetet? Hvorfor er det viktig å ta ut batteriet? Hvorfor er det verdt å bruke litt ekstra penger på bitser av høy kvalitet? Enten du nettopp har kjøpt din første drill eller om du jobber med verktøyet hele dagen, vil du dra nytte av våre 9 tips for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av drillen din!

En drill er det første verktøyet mange kjøper, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Det er også et verktøy som mange ikke får det fulle potensialet ut av. Du skrur litt her og borer litt der, uten å tenke så mye på hva de forskjellige knappene er til, eller hvilke bitser som passer best for jobben.

Her er 9 tips som hjelper deg å få mest mulig ut av drillen din!

1. Vær på vakt mot overoppheting

Profesjonelle produkter må ofte jobbe hardt og kan derfor bli varme. Spesielt fordi de har en tendens til å bli overbelastet. Den største feilen du kan gjøre da, er å legge maskinen vekk til nedkjøling. Da stanser nemlig maskinens kjølevifte, noe som får varmen til å bli igjen i maskinen. Varmen i maskinen risikerer da å ta knekken på maskinen eller forkorte levetiden på den. Det beste du kan gjøre med en varm maskin er i stedet å la den gå uten motstand. Hold maskinen i luften, og gi full gass, uten motstand. Dette aktiverer maksimal vifte, med minimal motstand.

2. Rengjør maskinen med jevne mellomrom

Hvis maskinen blir skitten eller støvete, må du tørke av den med en fuktig klut. Blås vekk støv fra maskinen, siden støvet ellers kan komme inn i maskinen. Det kan føre til at den går i stykker. Ikke utsett maskinen eller batteriet for fuktighet, harde slag eller høye eller lave temperaturer.

3. Ta ut batteriet når det ikke er i bruk

Når du har brukt maskinen ferdig for dagen, må du ta ut batteriet fra maskinen. Årsaken til dette er at når du bruker maskinen, blir den varm, og når du legger den ned, kjøles den ned, spesielt hvis den blir liggende i en bil eller i en kald bod. Da er det fare for at det dannes kondens, noe som kan resultere i kortslutning.

4. Bruk riktig momentinnstilling

Momentinnstillingen til drillen lar deg stille inn hvor hardt drillen skal dra før den kobler ut rotasjonen. Denne funksjonen kan være veldig nyttig hvis du skal skru inn mange skruer i samme materiale. Deretter kan du justere den slik at skruene stopper automatisk, i stedet for å forsvinne i materialet.

For at du skal kunne bruke funksjonen slik den er tenkt, er det bedre jo flere trinn dreiemomentvelgeren har. Å finne de rette stillingene krever litt øvelse. En god tilnærming er å starte et sted i midten og deretter prøve den ut. Hvis drillen stopper før hele skruen er inne i materialet, velg en høyere momentinnstilling. Hvis du skrur den ned for dypt, velger du et lavere tall. Jo tregere materiale og jo større skrue, desto høyere dreiemoment trenger du.

Med rett gir og riktig momentinnstilling blir jobben lettere.

5. Bruk riktig gir til jobben

Driller har vanligvis to eller flere mekaniske gir som gjør det mulig å velge hastighet. Lavt gir gir lavere hastighet og høyere dreiemoment - høyt gir gir høyere hastighet og lavere dreiemoment. Hvor mye kraft og hvor høy hastighet de forskjellige girene gir, varierer fra maskin til maskin. Her må du prøve deg fram og bli kjent med verktøyet ditt!

6. Bruk riktig bits

En drill er aldri bedre enn bitsen som sitter i. Først må du sørge for at du bruker riktig spor. En blanding av phillips og pozidriv fører raskt til utslitte bitshoder, frustrasjon og kreativ banning. En annen fallgruve er å bruke billige bitser med kort levetid. Å kjøpe et bitssett med alt du trenger for en femtilapp er absolutt fristende, men hvis du vil ha pålitelig ytelse og bitser som varer, bør du investere i litt høyere kvalitet.

Når du bruker en kraftig maskin med høyt dreiemoment, kommer også herdingen av boret inn. I tillegg til standard bitser finnes det torsjonsbitser og impact-bits, som begge har betydelig lengre levetid. Torsjonsbitser er veldig vridningsstive og kan håndtere et høyt dreiemoment, mens impact-bits er hardere for å kunne motstå slag fra en slagdrill eller hammerdrill.

Les mer i vår artikkel "Slik velger du rett bits til din skrutrekker"

7. Ikke kast bruksanvisningen

Kaster du vanligvis bruksanvisningen og går rett på verktøyet? I så fall er du ikke alene, men å bla i manualen er en undervurdert måte å raskt finne ut hvordan du bruker verktøyet trygt og effektivt uten at det blir skadet. Du vil kanskje ikke lese den med en gang, men en dag vil du kanskje vite nøyaktig trekkraft i en bestemt dreiemomentmodus eller hva reservedelen du trenger heter.

8. Eksperimenter med tilbehør

Vurderer du å kjøpe et spesialverktøy for å polere bilen, file ned en skarp metallkant eller pusse nattbordet? I så fall kan du spare noen kroner og i stedet investere i et passende tilbehør til drillen din. Så lenge tilbehøret roterer og har en aksel som passer i chucken, er det bare å kjøre på. Les mer i vår artikkel "6 ting du kanskje ikke visste at du kunne gjøre med en drill".

9. Innse når det er andre verktøy som gjør jobben bedre

Drillen er et av de mest allsidige verktøyene vi har. Med riktig tilbehør kan du gjøre alt fra boring og skruing, til polering av bilen. Men det finnes anledninger der andre verktøy gjør jobben bedre. For eksempel, hvis du skal bore i harde materialer som betong eller murstein, vil en slagdrill eller hammerdrill alltid være et bedre valg!