Uansett om du bruker kompressoren din til å bruke verktøy eller til å blåse opp badeleker, er det viktig at du tar ordentlig vare på den. I denne artikkelen gir vi deg 9 tips for å hjelpe deg med å få mer kraft ut av kompressoren din, og få den til å vare lenger.

Kompressoren er en fantastisk oppfinnelse som kan brukes til alt fra å drive kritisk laboratorieutstyr til gigantiske betongbor. Det er også et verktøy som krever litt vedlikehold for å fungere optimalt. Her er våre beste tips for deg som ønsker å bruke kompressoren smartere og tryggere i mange år fremover.

Les også: Slik velger du rett kompressor

Ta vare på kompressoren din i henhold til produsentens instruksjoner

Kaster du vanligvis manualen og tar det «på magefølelsen»? Hvis du har kjøpt en kompressor er det aldri en god idé. Kompressoren har mange deler som kan slites ut over tid, og hvis du ikke utfører regelmessig vedlikehold risikerer det å slites ut, rustne og ikke holde trykket. Sikkerhetsventiler må kontrolleres med jevne mellomrom, luftfiltre må skiftes ut etter et visst antall timer og kondensert vann må tømmes ut. Hvis kompressoren er oljesmurt, må du holde oversikt over oljenivået og fylle på om nødvendig.

Det skader heller ikke å lytte etter uvanlige lyder og vibrasjoner fra motoren når du bruker enheten. Hvis du tar vare på kompressoren din, vil den fungere bedre og vare lenger.

Overskrid ikke driftstiden til kompressoren

Oljefrie kompressorer har mange fordeler – ikke minst at du slipper å søle med olje. Ulempen er at de ikke kan jobbe like hardt og lenge uten å bli varme og overopphetet. Oljefrie kompressorer er ofte laget for å kjøres i intervaller, slik at de får tid til å kjøle seg ned. I bruksanvisningen kan du lese om det finnes noen begrensninger for akkurat din maskin.

Bygg bort overdrevent lydvolum

Kompressorer bråker som regel ganske mye, men det er mye du kan gjøre for å redusere volumet. På byggeplassen kan du skape et hyggeligere arbeidsmiljø bare ved å ha et skikkelig treplate som en lydbarriere. I  verkstedet kan du bygge en boks eller et skap for kompressoren – eller sette den i et annet rom. Det er viktig å huske på at kompressoren trenger luft og ventilasjon.

Les også: Slik velger du riktig hørselvern

Ikke undervurder betydningen av slangen

Desto lenger luften må transporteres, desto større blir trykkfallet på veien til verktøyet. En enkel måte å sikre at verktøyet får nok luft er å velge en kortere slange. Slangens dimensjon er også viktig fordi en for smal slange risikerer å bli en flaskehals som begrenser luftstrømmen. Kontroller slanger og tilkoblinger med jevne mellomrom slik at alt er tett lukket og det ikke finnes lekkasjer.

Kontroller slanger og koblinger med jevne mellomrom slik at alt er ordentlig tett og at det ikke lekker.

Bruk en solid skjøteledning

Hvis du har problemer med å starte kompressoren, kan du prøve å starte den uten en skjøteledning. En for tynn skjøteledning kan ha problemer med å levere nødvendig spenning, men et enda mer vanlig problem er at kabelen er for lang. Husk at en sammenrullet kabel ofte har en lavere kapasitet enn en uttrukket, fordi det kan bli varmgang i kabelrullen. Når du trekker ut kabelen får du en avkjøling langs hele kabelens lengde og dermed tilgang til hele kabelens kapasitet.

Pass deg for kulden

Kompressorer liker ikke kulde. Oljen tykner og mekanikken kan stivne. Hvis du arbeider i en garasje eller på et verksted, kan en varmevifte gjøre jobben. Hvis du skal arbeide utendørs, kan du ta inn og varme kompressoren en stund før du bruker den. I noen tilfeller kan du bruke en olje med lav viskositet som tåler kulde og er beregnet for kaldstart. Hvis vannet fryser i tanken er det normalt sett ikke noe å bekymre seg for ettersom det ligger på bunnen.

Still inn riktig arbeidstrykk

Alle verktøy er designet for å fungere med et visst lufttrykk. Lufttrykket er angitt i bar, og ved å stille inn riktig lufttrykk kan du forsikre deg om at verktøyet fungerer som det skal. Faren ved å bruke for høyt trykk er at verktøyet slites ut for tidlig og får en kortere levetid. I verste fall kan verktøyene eksplodere og forårsake alvorlige skader.

Smør verktøyene regelmessig

Det er ikke bare kompressoren som må arbeide friksjonsfritt, men også verktøyene dine. Ved å smøre dine trykkluftdrevne verktøy regelmessig kan du få dem til å gå stillere og mykere. Hell noen dråper olje i verktøyet før du begynner å jobbe eller investerer i en tåkesmører som settes på slangen og sender med litt olje i luften. Husk å kjøpe olje som er beregnet på verktøy.

Koble på en ekstra tank når det ikke er nok luft

Er det ikke nok luft? En måte å få en mindre kompressor til å fungere som en stor kompressor er å koble til en mellomtank. Mellomtanken kan gi verktøyet mer luft eller motvirke trykkfall hvis du trenger å jobbe med en lang slange. Når mellomtanken er påkoblet, vil kompressoren først fylle den ekstra tanken og deretter fylle seg selv. Når begge tankene har nådd riktig trykk, slår kompressoren seg av. Tanken må selvfølgelig være beregnet for trykkluft og være trykktestet.