I tillegg til å være et veldig allsidig verktøy, er bordsirkelsagen også et av de farligste om den ikke brukes på riktig måte. Det finnes heldigvis mye du kan gjøre for å øke sikkerheten når du jobber med en bordsirkelsag. I denne artikkelen deler Ulf Olsson fra Stanley Black&Decker sine beste tips med deg. 

Bordsirkelsagen, som også kalles splittesagen, er et perfekt verktøy når du skal splitte lange materialer eller kutte plater, men risikoen for ulykker er høy om den ikke brukes på riktig måte. Å holde fingrene unna et roterende sagblad er en selvfølge, men det er flere ting du må holde styr på enn fingrene for å jobbe sikkert med en bordsirkelsag. Kickback er en av de største risikoene med tanke på ulykker. Dvs. et tilbakeslag som oppstår når materialet du kutter i henger seg fast i bladet og kastes tilbake mot deg i høy hastighet. Materialet kan da bli en farlig projektil, eller så kan tilbakeslaget gjøre at du mister kontrollen og skader deg på sagbladet. 

Ved å bruke maskinen på riktig måte, kan du heldigvis redusere risikoen for skader. Vi har snakket med Ulf Olsson, Commercial TrainingManager hos Stanley Black&Decker (som blant annet eier Dewalt).

14 tips for mer sikker saging 

Les bruksanvisningen 

– Det aller viktigste er å lese bruksanvisningen. Det er altfor mange som åpner emballasjen, tar ut maskinen og setter i gang uten å engang åpne bruksanvisningen. I bruksanvisningen finner du informasjon om alt fra sikkerhet til sagens funksjoner. Og ved å lese den tar du med deg kunnskap som gir deg de beste forutsetningene for å gjøre en sikker jobb. 

Bruk spaltekniven 

– Spaltekniven, som er montert bak bladet, er en av de viktigste tingene å bruke når du jobber med bordsirkelsagen din. Oppgaven til spaltekniven er å holde det kuttede materialet fra hverandre for forhindre at det hekter seg fast i bladet og kastes tilbake. Mange av maskinene våre er utstyrt med utskiftbare spaltekniver med ulike høyder, slik at du kan jobbe med dem selv når du kutter spor uten bladbeskytteren. 

Bruk skyvestokk 

– Regel nummer én er å holde hendene unna bladet. Når materialet er på bordet, skal du bruke en skyvestokk. Skyvestokken er en pinne av plast som er designet for å skyve materialet fremover. På sagene våre er den festet med klemmer på baksiden av anlegget, slik at du alltid vet hvor du finner den. Jeg ser ofte folk bruke kniv, tommestokk, fingre og hender når jeg er ute på arbeidsplasser … og det er ikke bra. Hvs du sørger for å alltid bruke spaltekniven og skyvestokken, har du redusert risikoen for at materialer kastes tilbake fra sagen. 

"En grunnleggende regel er å holde hendene unna bladet. Når materialet er oppe på bordet, bruk en skyvestokk til hjelp" sier Dewalt-ekspert Ulf Olsson.

Ikke bruk skyvestokken helt inntil anlegget 

– Hvis man ikke har jobbet mye med bordsirkelsager før, er det mange små detaljer som man ikke tenker på når det gjelder dette verktøyet. En av disse detaljene er å ikke bruke skyvestokken helt inntil anlegget, da materialet kan vri seg og sette seg fast i bladet. Ved å skyve nærmere bladet sikrer du at materialet beveger seg rett og kontrollert. 

Ikke plasser bladet for høyt 

– Et annet tips med tanke på sikkerhet er å ikke plassere bladet for høyt i forhold til materialet du splitter. En god regel er at en tann skal synes over materialet som du skal splitte. Da kan sagen arbeide bedre, og risikoen for skader reduseres. 

Sjekk at anlegget er parallelt med bladet 

– Det at anlegget løper helt parallelt med bladet er ikke bare viktig for at du skal kutte rette og eksakte snitt – det er også utrolig viktig for sikkerheten. Dersom anlegget er litt skjevt, kan materialet komme i klem mellom anlegget og bladet, noe som øker risikoen for kickback. Hos Dewalt jobber vi med en tannhjulmekanisme som sikrer at anlegget er rett og ikke flytter på seg når du skyver materialet mot det. 

Bruk en materialestøtter 

– Det er viktig å bruke en eller annen form for materialstøtte når du kutter lange materialer. Da unngår du at materialet du sager i faller ned over sagen. Ved å bruke en rullebukk eller lignende støtte kan du jobbe med jevne, langsomme og rette bevegelser gjennom hele prosessen, uten at du må bruke energi på å holde materialet ned mot bordet. 

Jobb aldri på frihånd 

– Selv om det er fristende å kappe mindre dimensjoner med bordsirkelsagen, anbefaler vi at du velger en annen maskin, som for eksempel en kapp- og gjærsag. Dersom du skal kutte med bordsirkelsag, må du alltid jobbe med det bevegelige sideanlegget som skyves mot bladet. 

Bruk kun ett anlegg av gangen 

– Bordsirkelsagen er vanligvis utstyrt med to anlegg: et som løper parallelt med sagbladet, og et bevegelig anlegg som kan justeres i ulike vinkler. Selv om begge har sine respektive bruksområder, skal du aldri bruke dem samtidig. Dersom du bruker begge samtidig, risikerer du at materialet klemmes fast, eller at du utløser en bevegelse som kan forårsake kickback. 

De to parallellstoppene har hvert sitt arbeidsområde, men du skal aldri bruke de samtidig. Da risikerer du å klemme materialet eller få en bevegelse som kan gi tilbakeslag.

Stå alltid på venstre side av bladet 

– Dersom det oppstår et kickback, vil det alltid skje til høyre for bladet, der anlegget sitter. Det er derfor viktig at du alltid står på venstre side av bladet. Å stå til venstre gjør også du enkelt kan slå av strømbryteren med kneet. Da kan du raskt slå av maskinen uten å slippe det du har i hendene. 

Sjekk bladet før bruk 

– Sagen vil alltid fungere best med et skarpt, rent og nytt blad. Dersom det er sløvt eller skadet, eller har mye belegg, kutter det ikke like effektivt – noe som øker risikoen for skader. Sjekk at bladet er rent og i god stand før bruk av sagen. 

Trekk ut støpselet når du bytter blad 

– Sørg alltid for at sagen er helt frakoblet før du bytter bladet. Dersom sagen er nettdrevet, dra ut støpselet. Dersom sagen er batteridrevet, fjern batteriene. Når maskinene er helt frakoblet, kan du på en sikker og enkel måte ta av dekselet, bytte bladet og fjerne eventuelt avfall. 

Ha det rent og ryddig rundt deg 

– Det er viktig at du kan skyve materialet mot sagen på en kontrollert måte uten at noe stopper eller hindrer bevegelsen når du jobber med bordsirkelsagen din. Du må ha kontroll på både omgivelsene dine og selve sagbordet. Sagene våre har planfreste aluminiumsbord som er belagt med et belegg som gir lav friksjon. Dersom det sitter limrester, støv og belegg på bordet, vil ikke materialet bevege seg like enkelt over overflaten når du splitter.  

Lær hvordan du stiller inn maskinen 

– Det finnes en mengde justeringer i tillegg til justeringer av anlegget og sagbladet som hjelper deg å holde sagen så nøyaktig og effektiv som mulig.  På sagene våre kan alt justeres uten at sagen må leveres inn. Du finner all informasjon i bruksanvisningen!