Har du en irriterende stubbe i hagen? Den svenske oppfinnelsen Stubbebrenneren hjelper deg med å gjøre stubber til aske på en effektiv og kontrollert måte.

Hvordan blir du enklest kvitt en stubbe på tomten? Det spørsmålet ble stilt av gründeren og oppfinneren Jörgen Plymouth da han i fjor ikke klarte å få fyr på noen stubber hjemme på tomten.

- Jeg ville vite hvorfor det ikke fungerte, og etter en stund med eksperimentering forsto jeg hva som var nødvendig. Problemet var at det ikke ble varmt nok, så for å lykkes behøvde jeg å bygge en slags ovn rundt stubben. Ved å gjøre luftehull nederst på alle sider suges kald luft inn. Luften varmes opp av grillbriketter og stiger langs sidene av stubben, som i en pipe, sier Jörgen.

Stubbebrenneren kan justeres etter størrelsen på stubben

En lignende metode er å sage ut bunnen av et oljefat, men Jörgen ønsket å lage et brukervennlig produkt som kan brukes av alle uten "for mye bøk og rot". Etter seks måneder var han klar for å søke om patent. Det ferdige produktet, som er produsert i Sverige og først ble solgt i mars, er laget av metallplater og kan brukes flere ganger.

- Stubbebrenneren er enkel å montere og kan justeres for å passe stubber i forskjellige størrelser. Stubbebrenneren kan håndtere stubber opp til 40 centimeter i diameter. For større stubber kan du hekte to sammen til en større. Men da må du kanskje brenne den i to omganger, og gjøre "pipa" mindre andre gangen du fyrer opp stubben.

Forberedelsene tar omtrent en time

Jörgen sier at stubbebrenneren fungerer på alle stubber, forutsatt at de er minst ett år gamle. Ellers er de ikke tørre nok. Det tar omtrent en time å forberede seg for en stubbebrenning. Du må grave en grøft, hugge av noen røtter og fylle på med grillbriketter - Så tar pipa seg av resten selv. For større stubber er det nødvendig med en andre runde grillbriketter. Selve brenningen tar rundt en dag, og da gjelder de samme forholdsregler som ved normal brenning. Forskrift om åpen brenning i de ulike kommunene finnes her.