Bordsirkelsagen er et verktøy med mye krefter, som svært enkelt og med stor nøyaktighet splitter planker og kutter plater og andre materialer. Det grunnleggende designet til bordsirkelsagen gjør den til et nyttig og verdifullt verktøy, men det finnes også en rekke tilbehør som kan gjøre den enda mer allsidig. I denne artikkelen får du vite om de viktigste. 

På et verksted er bordsirkelsagen et av de mest allsidige verktøyene. Det kan enkelt splitte lekter og kappe store plater. Selv om bordsirkelsagen er et relativt enkelt verktøy (i utgangspunktet en sirkelsag som er plassert opp ned), så kreves det både kunnskap og erfaring for å mestre det fullstendig. Det er også en fordel å ha oversikt over hvilke tilbehør som finnes, og hvordan du skal bruke disse for å kunne jobbe sikrere og mer effektivt.   

De syv tilbehørene som gjør bordsirkelsagen din enda bedre 

Vinkelmåler  

En av de største fordelene med en bordsirkelsag er at den kan lage rette snitt med stor nøyaktighet. De aller fleste bordsirkelsager har integrerte vinkelmålere og påtrykkede måleskalaer – men det finnes noen unntak. Og hvis du har en eldre og godt brukt bordsirkelsag, så er det ikke nødvendigvis sikkert at de stemmer lenger.  Dersom du skal kutte vinkler og ønsker å være helt sikker på at vinkelanlegget er korrekt innstilt, eller at bladet er rett, så kan en digital vinkelmåler være til stor hjelp. 

Sponsuger 

Du må regne med at det oppstår en god del spon og støv når du jobber med en bordsirkelsag. Bordsirkelsagene har heldigvis som regel et støvavsug på baksiden hvor du kan koble på en ekstern støvoppsamler. En industristøvsuger kan også brukes, men denne blir fort full. Derfor er sponsugeren, som samler opp sponet i en sekk, ofte et bedre alternativ. Sponet kan du dessuten bruke til å blant annet suge opp væske som er sølt ut og til å forbedre jorden i hagen. 

Vinkelanlegg 

Bordsirkelsager har som regel to anlegg: Et parallellanlegg som løper parallelt med bladet, og et justerbart vinkelanlegg som du tar i bruk når du skal kutte i vinkel. Hvis du synes at vinkelanlegget er for lite, eller hvis du ønsker flere innstillingsmuligheter, kan du bytte det ut med en større, mer avansert variant. Husk å sjekke at det nye vinkelanlegget passer i sporene på arbeidsbordet. 

Et stativ som kan rulles 

Når det gjelder vekt, er ikke bordsirkelsagen et lett verktøy som du enkelt kan slenge opp på arbeidsbenken når du skal bruke det. Det er ikke uvanlig at maskiner som markedsføres som "bærbare" veier over 20 kilo. Vi anbefaler at du kjøper et sammenleggbart arbeidsbord med hjul dersom du har behov for å flytte bordsirkelsagen din med jevne mellomrom. Da kan bordet enkelt gjøres om til en vogn, og du kan rulle vekk bordsirkelsagen når du ikke bruker den. På enkelte modeller har du også muligheten til å spare plass ved å oppbevare sagen på høykant når bordet er slått sammen. 

Et bedre blad 

Et blad som er skarpt, helt og rent er en av forutsetningene for at du skal kunne jobbe effektivt og oppnå et godt resultat med bordsirkelsagen din. Det er derfor en fordel å bruke litt tid på å undersøke hvilke alternativer som finnes på markedet når du må bytte ut bladet. Ved å bruke sagblader med færre tenner oppnår du et raskere men grovere snitt, mens et blad med flere tenner vil gi et finere snitt.  Det kan være en fordel å bruke litt mer penger på et bedre blad om du bruker sagen mye. De mer kostbare bladene er ofte laserkuttet, de holder formen bedre og kan slipes flere ganger. 

Rullebukk 

Det er viktig at du kan jobbe med rolige og kontrollerte bevegelser for å jobbe sikkert med en bordsirkelsag. Det kan være lettere sagt enn gjort når det kuttede materialet henger ut og bøyes ned bak sagbordet. Det er ofte muligheter for å dra ut og forlenge sagbordet, men når du jobber med større plater og planker, kan det være du har behov for en bukk eller lignende for å støtte materialet. Høyden på rullebukken kan justeres for å passe sagbordet og er utstyrt med en roterende valse som gjør at materialet glir uhindret frem. 

Skyvestokk/skyveblokk 

En god grunnregel når du bruker en bordsirkelsag er å holde fingre og hender unna sagbladet.  Derfor skal du bruke en skyvestokk når du skyver materialet frem mot sagbladet. Skyvestokken er en pinne laget av plast som er designet for å holde materialet nede samtidig som den skyver det fremover. Det følger som regel med en skyvestokk når du kjøper en bordsirkelsag, men hvis du vil ha en lenger pinne eller fortrekker et annen design, finnes det en mengde ulike varianter å velge mellom.  I samme familie finnes også skyveblokken, som griper materialet ovenfra.