Med utebelysning kan du forlenge kveldene, heve stemningen og skape en trygg og sikker atmosfære rundt hjemmet ditt. I denne artikkelen gjør vi rede for alt du trenger å vite for å velge de riktige lysene til din utebelysning.
Stadig flere oppdager hvor enkelt det er å gi liv til hagen ved hjelp av lys. Mye takket være LED-teknologi som har ført til lavere strømforbruk og produkter som er slitesterke og enkle å jobbe med. For de som ønsker å forlenge kveldene på terrassen, lyse opp garasjeoppkjørselen eller skape trygghet rundt inngangspartiet, finnes det et uendelig utvalg av stiler, funksjoner og armaturer å velge mellom. I denne guiden går vi gjennom det viktigste du trenger å vite for å finne frem i jungelen av belysning.
Hvorfor vil du lyse opp hagen eller terrassen din?
Et av de viktigste spørsmålene du bør stille deg selv før du begynner å belyse hagen, balkongen eller terrassen din, er hva du ønsker å oppnå. Hvis du har et tydelig og avgrenset bruksområde, vil det være lettere å velge den eller de lysene som passer for oppgaven.
Praktisk belysning
Vil du kunne jobbe i hagen når solen har gått ned, lyse opp garasjeoppkjørselen eller forlenge kveldene på terrassen? Utebelysning kan brukes til mange praktiske formål. Ta utgangspunkt i problemet som skal løses, og velg belysningen ut ifra det. Hvis du bare vil at lysene skal fylle en praktisk funksjon, trenger du sannsynligvis ikke spotlights, lysslynger og fargede lys. Du kan imidlertid ha stor nytte av bevegelsessensorer, skumringsrelé og smarte funksjoner for automatisering.
Dekorativ belysning
Vil du belyse blomsterhagen din i en magisk glød, fremheve hagens naturlige linjer eller ønske sesongens høytider velkommen med farge og form? I så fall snakker vi om dekorativ belysning, hvis hovedformål er å glede øyet. Hvis du allerede på forhånd vet hva du ønsker å oppnå, er det ikke umulig å lage drømmehagen din ved hjelp av tradisjonelle lamper, men hvis du ønsker å kunne eksperimentere og endre belysningen etter årstid, anledning og stemning, er et smart system et bedre valg.
Sikkerhetsbelysning
Det er en grunn til at antall husinnbrudd øker i løpet av høsten og vinteren. For tyven er det både lettere å se om noen er hjemme, og lettere å jobbe uten å bli oppdaget. Sterk utebelysning med sensorstyrte lys ved alle innganger er en god start. En mer avansert ordning er at lysene i stua tennes når noen kommer inn i oppkjørselen, eller at alle lysene tennes når innbruddsalarmen går.
Skal du investere i smart utebelysning?
Før du begynner å tenke på hvilke spesifikke lys du trenger, eller hvordan du kobler dem til, må du bestemme deg for om du skal investere i et smart system med lys og tilbehør som kan programmeres, synkroniseres og styres trådløst. Risikoen ved å ikke tenke ordentlig gjennom avgjørelsen, er at du kjøper lamper og belysning som du kanskje må bytte på et senere tidspunkt fordi de ikke er kompatible med det systemet du egentlig ønsker.
Fordeler med smart utebelysning
+ Uovertrufne automatiseringsmuligheter
+ Større muligheter for å stille inn farge og lysmengde
+ Trådløs kontroll
+ Sikkerhet
+ Integrasjon med andre smarte dingser
Fordeler med tradisjonell utebelysning
+ Større utvalg av produkter å velge mellom
+ Generelt lavere kostnad
+ Du låser deg ikke til et system
+ Fungerer uten nettverk
Les også: 6 grunner til å investere i smart belysning i hagen
Hvilket smartsystem bør du velge?
Når du har bestemt deg for om du skal investere i et smart system for utendørsbelysningen din, kommer neste spørsmål: Hvilket system skal du velge? Det finnes flere ulike systemer på markedet i ulike prisklasser med forskjellige fordeler og ulemper.
Felles for nesten alle systemer er at de består av en grunnenhet som er koblet til hjemmenettverket ditt. Systemet kan deretter utvides i etterkant med lamper og tilbehør. Lag gjerne en liste over hvilke funksjoner, tilbehør og lamper du ønsker å bruke i dag og i fremtiden. Da har du noe å ta utgangspunkt i når du sammenligner de ulike systemene. Ikke glem å tenke større enn bare utebelysning. Kanskje du ønsker å kunne koble til innbruddsalarmen eller styre belysningen innendørs med samme app?
LED – en lysrevolusjon
Teknologiske fremskritt og strengere krav til energieffektivitet har ført til at LED-belysning har slått gjennom både innendørs og utendørs. Dette er noen av fordelene med LED-lyskilder.
Lavere energiforbruk – LED-pærer bruker opptil 80 % mindre energi enn tradisjonelle gløde- og halogenpærer. Man pleier vanligvis å si at et 6W LED-lys tilsvarer en 40W lyspære med samme lysstyrke.
Lengre levetid – LED-lys kan ha en levetid på 20 000–50 000 timer. Dette er betydelig mer enn glødelamper (1000 timer) og halogenpærer (2000–4000 timer). Dette betyr at LED-lyset i mange tilfeller kan vare i flere tiår ved normal bruk. I motsetning til tradisjonelle lyspærer som slukker plutselig, forverres LED-lyset gradvis mot slutten av levetiden.
Avgir mindre varme – Siden LED-lys avgir lite eller ingen varme, er de bra fra et brannsikkerhetssynspunkt.
Ulik farge og fargetemperatur – De første LED-lyskildene hadde et kaldt hvitt lys. I dag finnes det dimbare LED-lys i varmhvitt og forskjellige farger.
Holdbarhet – Fordi lysdiodene ikke har en metalltråd, tåler de støt bedre enn glødelamper og lysrør.
Fokusert lysspredning – Tradisjonelle lyspærer som lyser i alle retninger trenger eksterne reflektorer for å vinkle lyset. LED-lys kan i stedet designes for å vinkle lyset på egen hånd.
Full lysstyrke umiddelbart – I motsetning til noen saktestartende lavenergilys, lyser LED-en umiddelbart.
Mer miljøvennlig – Fordi LED-lys har lang levetid og lavt energiforbruk, er det et mer miljøvennlig alternativ enn eldre lyspærer. De inneholder heller ikke miljøfarlige stoffer som kvikksølv.
Strømforsyning
Når du velger lys for utendørs bruk, må du bestemme hvordan lysene skal betjenes. Nettdrevne lamper får strøm gjennom stikkontakten, mens solcellelamper har innebygde batterier som lades av sollys. Det finnes også bærbare lamper som går på batteri og belysning som kan brukes med batteri og ledning.
Strøm/Nettdreven
Den største fordelen med lamper som får strømmen sin via strømnettet, er at de er driftssikre, og at du slipper å tenke på lading. Ulempen er at du er begrenset med tanke på plasseringen av veggkontakter, og at du trenger å leie inn en kvalifisert elektriker for å gjøre faste installasjoner.
Batteri
Batteridrevet utendørsbelysning blir mer og mer populært. Siden du ikke trenger å tenke på strømforsyning, er det enkelt å komme i gang. Men jo mer utebelysning du har, desto flere batterier er det som må lades. Perfekt til einerbusken ved inngangspartiet eller balkongrekkverket – men kanskje ikke for en maksimalt julepyntet vinterhage.
Solceller
Solcellelamper har batterier som lades ved hjelp av solcellepaneler. De energieffektive LED-lyskildene har ført til en oppsving for solcelledrevet utendørsbelysning – og det finnes flere fordeler. Solcellelampen kan enkelt plasseres der du ønsker den, og vil da ta hånd om seg selv. Når solen er oppe, lades batteriet. Og når den går ned, tennes lysene automatisk. Solcellelamper fungerer av naturlige årsaker best om sommeren, og er derfor mindre egnet som julebelysning. Siden funksjonen påvirkes av kvaliteten og størrelsen på både solcellepanelet og det innebygde batteriet, er det ofte verdt det å betale mer for et produkt som fungerer bedre.
Kan du sette opp utebelysning selv?
Strøm, fukt og kulde kan være en farlig kombinasjon dersom du velger feil produkter eller installerer dem feil. Når du skal sette opp utebelysning gjelder omtrent samme regler som innendørs. Hvis produktet har en transformator og stikkontakt, kan du koble det til et jordet uttak utendørs. Men for faste installasjoner trenger du hjelp fra et elektroinstallasjonsfirma. Les mer hos Elsikkerhetsportalen.
Les også: Trygg utebelysning – dette bør du huske på
Ulike typer lamper
Uansett om du velger tradisjonell utebelysning eller et smartsystem som styres trådløst, er det flere ulike typer belysning å velge mellom. Dette er de vanligste lampetypene du trenger å vite om.
Vegglampe
Vegglamper monteres på fasaden og gir et behagelig lys som kan være både praktisk og stemningsskapende. Vegglamper for utendørs bruk er tilgjengelig i en rekke stiler og design. Prøv å finne en armatur som passer til husets byggestil.
Lyskastere
Lyskasteren, eller strålekasteren som den også kalles brukes når du ønsker å lyse opp større områder med et sterkt lys. Bakkelykter lyser opp større områder nedenfra, som for eksempel en husfasade.
Plafond
En plafondlampe monteres i taket, for eksempel under fremspringet i huset eller på terrassen. Taklampen tar liten plass, men gir en behagelig glød.
Lysslynge
Ved å henge opp en lyslynge med flere lys på rad, kan du lyse opp husfasaden, uteplassen eller blomsterbedet med noen enkle grep. Lysslynger finnes i alle tenkelige former – fra lekre slynger med varmhvitt lys til blinkende festslynger i varierende farger.
Pullert
En pullert er en søyle med belysning som er permanent festet til bakken. Pullerter med nedoverpekende lys er å foretrekke langs innkjørselen, da disse ikke risikerer å blende sjåfører. Pullerter blir vanligvis gravd ned eller støpt i bakken.
Spotlights
Spotlights, eller spotter som vi også kaller de gir et rettet lys som er perfekt for å belyse detaljer og skape lekre effekter. Spotlights kan enten monteres i tak eller gulv, eller være frittstående. Et spennende alternativ til hagen er oppovervendte spotlights på et spett som trykkes ned i bakken.
Downlights
Downlights er innfelte armaturer som monteres i taket. I motsetning til spotlights, som har et rettet lys, har en downlight et mye større lysbilde.
Bærbare lamper
Bærbare lamper har den fordelen at du kan bære dem med deg og bruke dem der de trengs. Hvis du skal jobbe utendørs på kvelden, kan en solid arbeidslampe være et godt valg. Ønsker du å lyse opp uteplassen, kan en eller flere loungelamper gjøre jobben. Bærbare lamper kan være solcelledrevne eller batteridrevne.
Les også: Slik velger du riktig arbeidsbelysning
Dekorative lamper
De lampene som har et rent utseendemessig formål, kaller vi for dekorative lamper. De siste julene har det for eksempel vært populært med lysende dekorasjoner i akryl som forestiller dyr, nisser og andre figurer.
Lyktestolpe
En klassisk lyktestolpe er laget for å lyse opp gårdsplassen eller gangveien. Lyktestolper monteres i bakken med en innstøpt brakett eller et jordfeste som graves ned ca. 50 centimeter.
Decklight
Decklight (også kalt "decking lights" og balkongarmatur) monteres i gulvet på altanen eller terrassen. Lampene er vanligvis bygget slik at du kan gå på dem uten at de går i stykker.
Lysets karakter
For å kunne velge riktig belysning til hagen din, må du ta hensyn til hvordan lyset fra de ulike kildene ser ut og fungerer. De viktigste faktorene å vurdere er lysstyrke, fargetemperatur og spredningsvinkel.
Lysstyrke
Tidligere brukte vi lyskildens wattstyrke som et mål på lysstyrken. Men ettersom moderne LED-lys krever mindre energi, har vi gått over til å måle lysstyrken i lumen. Jo høyere lumen, desto sterkere lys. Hvor sterk belysning du bør velge, avhenger helt av hva du ønsker å oppnå av effekt, hvor stort område du skal belyse og hvor sterkt lys som kreves for det du skal gjøre.
Fargetemperatur
Fargetemperaturen indikerer hvor varmt (gult) eller kaldt (blått) lys lyskilden sender ut. Fargetemperaturen måles i Kelvin (K), og jo lavere fargetemperatur, desto varmere og gulere oppleves lyset. 2200–3300 K refereres vanligvis til som varmhvit, mens 3300–5500 K vanligivs refereres til som kaldhvit.
Generelt foretrekker vi i Nord-Europa en varmere glød i hagene våre. Men som oftest er dette en smakssak. Et varmt lys oppleves ofte som koseligere. Et kaldere lys kan på sin side være mer funksjonelt, fordi det er nærmere det naturlige dagslyset, og gir klare kontraster. Dersom du av praktiske årsaker ikke ønsker ulik fargetemperatur på ulike steder, er et godt tips å prøve å matche fargetemperaturen så godt du kan for å skape en tiltalende helhet.
Tips: Mer er ikke alltid bedre
Å sette opp utebelysning er gøy – noen ganger så gøy at det er lett å sette opp litt for mye. Lyser du opp hver lille kvadratmeter i hagen, kan miljøet oppleves som sterilt og ugjestmildt. Jobb heller med kontraster og skygger for å skape et spennende og estetisk tiltalende utemiljø.
Spredningsvinkel
Ved valg av innfelte spotlights er det viktig å ta hensyn til lysets spredningsvinkel. Spredningsvinkelen indikerer hvor bredt eller smalt lys det sprer. Et smalt lys brukes til å belyse detaljer, mens et bredere lys lyser opp større områder.
20 grader – egnet for punktbelysning og for å belyse detaljer.
30–45 grader – normal spredningsvinkel som kan lyse opp mindre områder innendørs.
50 grader – passende spredningsvinkel for belysning av større områder.
Raske belysningstips for …
Inngangen – Et godt opplyst inngangsparti er viktig av flere forskjellige grunner: Du trenger lys for å finne nøkkelhullet når du kommer hjem om kvelden, du vil se hvem som ringer på, og du vil at de besøkende skal føle seg velkomne. Her anbefales en takmontert lampe for å skape et funksjonelt lys som ikke blender.
Hagestien – Hvis du har en lengre hagesti som brukes etter mørkets frembrudd, kan det være både praktisk og stilig å plassere lamper langs gangveien. Pullerter, spotlights og lysslynger kan alle brukes til å lage stilige effekter.
Husfasaden – Ved å lyse opp husfasaden, kan du skape en flott effekt med noen enkle grep. De vanligste variantene er å montere spotlights under utstikkende tak, montere veggarmaturer eller lyse opp fasaden nedenfra med spotlights eller lyskastere. Når du lyser opp husfasaden, må du ta hensyn til eventuelle vinduer, slik at du ikke blir blendet når du ser ut.
Blomsterbedet – For å lyse opp blomster og busker, kan du bruke pullerter, lysslynger eller lyskastere. Velg et lys som får frem det beste i plantene dine!
Busker og trær – Ved å lyse opp busker og trær, kan du skape stemning og vakre lyseffekter. Trær kan lyses opp nedenfra ved hjelp av spotlights, eller skrått ovenfra for en mer måneskinnslignende følelse. Ved juletider er lysslynger og lysnett et sikkert kort!
Uteplassen – Uteplassen krever litt ekstra omsorg når du planlegger utebelysningen din, ettersom belysningen både må være dekorativ og funksjonell. Du trenger et sterkt lys for å skremme bort innbruddstyver, et fint, men likevel funksjonelt lys ved grillen og en koselig belysning for sene sommerkvelder. Lysslynger, balkongarmaturer, downlights, taklamper … finn en kombinasjon som passer til din terrasse!
Innkjørselen – En enslig lampe over garasjeporten gir ofte et litt øde inntrykk. Hva med å eksperimentere med spotlights og retningsbestemte lyskastere? Hvis du har en lang oppkjørsel som må lyses opp, kan pent plasserte pullerter ta imot gjester og vise veien med sin glød. Bare husk å velge pullerter med et svakt nedoverrettet lys, slik at gjestene ikke blir blendet.
Materialvalg
En annen faktor du må ta hensyn til når du velger utebelysning, er materialet og det ytre laget på lampearmaturen. Det er spesielt viktig at lampen tåler vann og vind dersom du bor på et værutsatt sted lang kysten, hvor det ofte er mye salt i luften.
Varmgalvanisert stål
Varmgalvanisert stål er dyppet i flytende sink, og har en grov, ujevn og motstandsdyktig overflate. Varmgalvanisert stål har god beskyttelse mot korrosjon, og egner seg godt i kystnære områder.
Galvanisert stål
Galvanisert stål (også kalt blankforsinket stål) har et tynt og skinnende belegg. Galvanisert stål er velegnet for vanlig utendørsbruk, men er mindre egnet ved kystområder.
Messing
Messing er en legering av kobber og sink, og kjennes igjen på den brunlige fargen. Messing er et relativt dyrt materiale, men er robust og slitesterkt, og fungerer godt i kystnære områder. Over tid vil armaturen få en mørkere farge, men den vil ikke ruste.
Rustfritt stål
Rustfritt stål har en blank og fin overflate. Men selv om navnet tilsier noe annet, må du se opp for rust. For at armaturen skal holde seg fin, må den rengjøres og smøres med syrefri olje flere ganger i året. Armaturer i rustfritt stål anbefales ikke ved kystmiljøer!
Rustfritt syrefast stål
I rustfritt syrefast stål er det tilsatt noen prosent molybden for å øke korrosjonsbestandigheten. I motsetning til "vanlig" rustfritt stål kan syrefast stål brukes i saltholdige kystmiljøer.
Kobber
Kobber er et utmerket materiale for utendørsbelysning fordi det er slitesterkt og beskytter godt mot korrosjon. I likhet med messing vil kobberlampen endre utseende over tid, og få en fin patina når den utsettes for vær og vind.
Plast
Plast er mer motstandsdyktig enn mange metaller, og egner seg derfor i tøffe miljøer. Plast kan derimot ha andre problemer når det gjelder holdbarhet. Billige plastlamper kan for eksempel miste formen eller sprekke.
Aluminium
Aluminiumsarmaturer er ofte et rimelig alternativ, men holdbarheten er dessverre ikke alltid den beste. Pulverlakk forlenger levetiden, men er fortsatt ingenting for de tøffeste værforholdene.
Vedlikehold
Planlegging og montering av utebelysning kan være krevende, dyrt og tidkrevende. For å unngå å måtte gjøre om arbeidet etter noen år, er det viktig å ta vare på utstyret slik at det ikke ruster eller slites ut for tidlig.
Husk:
· Sjekk kontakter og ledninger med jevne mellomrom.
· Rengjør armaturene noen ganger i året med en klut og varmt vann. Avhengig av hva armaturen er laget av og hvilket miljø den befinner seg i, må den kanskje også smøres.
Når er det best å sette opp utebelysning?
Skal du sette opp utebelysningen om høsten når mørket faller på, eller om sommeren når arbeidslyset er bedre? Julebelysning kan gjerne settes opp når det er snø ute, men ellers vil vi gjerne slå et slag for tidlig vår. Da er snøen borte fra bakken, og trærne er fri for løv. Og fremfor alt har du en lang og herlig hagesesong foran deg!
IP-klasse
Elektrisitet og fuktighet kan være en farlig kombinasjon. Sjekk derfor alltid at produktet du bruker er beregnet for utendørs bruk, og at det har riktig IP-klasse. IP-betegnelsen består av to siffer, der det første indikerer hvor godt produktet er beskyttet mot inntrengende gjenstander, og det andre indikerer hvor godt produktet tåler fukt og vann. Det er viktig å huske på at det også skal velges riktig IP-klasse for vegguttak og skjøteledninger.
Standard kapslingsklasser for belysning
IP20 – Ubeskyttet mot vann
IP20 er en standard kapslingsklasse for armaturer som brukes innendørs. Det første tallet viser at produktet er beskyttet mot gjenstander større enn 12 millimeter. I praksis betyr det at du ikke kan stikke en finger inn og få elektrisk støt. Det andre tallet viser at produktet ikke er beskyttet mot fuktighet.
IP23 – Dryppbeskyttet
En lampe som har IP23 er ikke bare beskyttet mot fingre, men også mot vannsprut, forutsatt at den kommer rett ovenfra. IP23 er en vanlig IP-klasse når det gjelder veggarmaturer, lyktestolper og downlights for utendørs bruk.
IP44 – Regntett
Et produkt med IP44 er regntett, noe som betyr at det tåler vannsprut fra alle kanter. Produktet er ikke helt vanntett, men hindrer vann i å nå de elektriske delene.
IP54/55 – regntett og spylesikker
IP54 er en standard IP-klasse for belysning beregnet for baderom og utendørs bruk. En armatur med kapselklasse IP 55 tåler vannsprut med noe høyere trykk.
IP67 – Vanntett
IP67 betyr at produktet er helt støvtett, og at du kan senke det i vann i korte perioder.
IP68 – Trykkvanntett
IP68 betyr at du kan senke produktet i vann i lang tid. I denne klassen finner du for eksempel undervannsbelysning til bassenget.
5 trinn for en vellykket utendørsbelysning
1. Gjør en behovsanalyse
Hva ønsker du å oppnå med belysningen din? Skal det fylle en praktisk funksjon, eller er det bare dekorativt?
2. Søk inspirasjon og ideer
Ha et åpent sinn, se på bilder og se hvordan andre har gjort det. Lag et moodboard som du kan ta utgangspunkt i når du begynner å skissere et oppsett.
3. Tegn opp hagen
Ved å tegne opp hagen, får du raskt en idé om hvordan den tiltenkte utebelysningen vil fungere i hagen.
4. Velg armaturer og lyskilder
Nå er det på tide å starte arbeidet. Når du har bestemt deg for om du vil ha et smartsystem eller frittstående lamper, er det på tide å se etter de armaturene og lyskildene som er best egnet for oppgaven.
5. Sett opp belysningen
Hvis lampene er batteridrevne, solcelledrevne eller har støpsel (med passende stikkontakt), er det bare å starte monteringen. Hvis du skal trekke strøm, må det gjøres av en kvalifisert elektriker. Test belysningen under arbeidet for å sikre at alt går som du har tenkt.
Godt å ha når du setter opp utebelysning
Strips
Når du setter opp en lysslynge, er strips din beste venn. Hvis du ikke har noe å feste den til, løser du problemet med en festesokkel som kan festes med selvklebende tape eller skrue.
Stige
Skal du pynte hagen, kommer du ikke langt uten en stige eller arbeidskrakk. Teleskopstigen kan enkelt forkortes og settes til side når den ikke er i bruk.
Arbeidshansker
Med ett par gode arbeidshansker blir jobben lettere. Spesielt hvis du skal sette opp julelys, og temperaturen er nært null. Hanskene skal være varme og fuktbestandige, men fleksible nok til at du kan jobbe med detaljer.
Skjøteledning for utendørs bruk
I mange tilfeller trenger du en skjøteledning. Og da bør du sørge for å velge en som er beregnet for utendørs bruk. Velg en ledning som har kapslingsklasse IP44 eller høyere.
Bærbar jordfeilbryter
Når du jobber med strøm utendørs, er det aldri feil å bruke en bærbar jordfeilbryter. Jordfeilbrytere slår av strømmen dersom et produkt skulle bli strømførende, og fungerer derfor som ekstra sikkerhet.