Sensommer og høst er en perfekt tid for å rydde opp, rense og ordne i hagen for neste sesong. Når været ennå ikke har blitt altfor surt og kaldt, kan det i tillegg være hyggelig å pusle og forberede hagen for vinterdvale, og samtidig gi gode forutsetninger for å kunne starte opp hagen til våren på best mulig måte. 

Hva gjør jeg med alle løvene? 

I løpet av sensommeren og høsten begynner løvene å falle fra trærne og legger seg som et teppe over både plener og beplantninger. Det finnes ulike måter å håndtere løvene på, avhengig av hvordan du ønsker å stelle hagen din. Du kan for eksempel rake vekk alle løvene, samle dem opp i hagesekker og kaste dem bort eller kanskje levere dem til gjenvinning.Å la løvene ligge anbefales ikke da de hindrer gresset fra å få tilstrekkelig med oksygen, noe som kan gi ujevn kvalitet og tørre flekker på plenen. Ønsker du derimot å utnytte løvene, kan du bruke en passende mengde til

Fordeler med å mulche løvene i hagen din

Å mulche betyr i enkle trekk at du grovhakker løvene ved for eksempel å kjøre over dem med gressklipperen og deretter la løvrestene ligge igjen på plenen. Når løvene er i mindre biter, kan løvrestene, med hjelp av jordens mikroliv, brytes ned og bli til ny næringsrik jord.
Når jordtemperaturen er for lav, stopper nedbrytningsprosessen opp, noe som gjør at løvrestene blir liggende og da kan bidra til soppdannelse eller råte. Så unngå å mulche løv når det har blitt for kaldt ute, når jordtemperaturen er under 6 grader.

Løvblåser – en maskin, flere bruksområder

Med en løvblåser kan du enkelt og effektivt skape orden når du vil rydde vekk eller samle sammen nedfallene løv rundt huset. Uansett om du har en stor hage med stier og garasjeoppfart eller en mindre uteplass som skal rengjøres, finnes det flere fordeler med å kjøpe en løvblåser. Det er også et perfekt verktøy å bruke når du for eksempel vil blåse ut takrenner og rengjøre rent fra løv og kvister. Med en løvblåser kan du også rydde vekk støv og grus på terrassen eller i snekkerboden. Det finnes ulike varianter av løvblåsere, tilpasset for eksempel hvor stor flate som skal rengjøres.

Friske og kvikke frukttrær og busker til våren

Har du frukttrær i hagen din, kan det være lurt å se etter råtne og sopprammede frukter som henger igjen på grenene. Å fjerne dårlig frukt fra trærne forhindrer risikoen for at sopp og sykdommer blir værende i treet til våren. Epletrær kan beskjæres mellom august og september og kan da bidra til en mindre kraftig skuddvekst enn ved beskjæring på våren. For bærbusker kan det være lurt å rense bort døde grener og løv for å forhindre risikoen for råte. Uansett om du har bærbusker eller prydbusker, kan det også være lurt å holde øye med om de begynner å frø seg eller har gulnede, hengende grener. Oppdager du dette, anbefales det å beskjære busken for å redusere risikoen for råte.

Vinter i komposten

Mot slutten av høsten kan du begynne å forberede hagekomposten for vinteren. For å gi varmkomposten en ekstra kuldebeskyttelse, kan du med fordel ta en del av løvene du kanskje har samlet opp fra plenen og spre ut på toppen som et dekke. Hvis komposten er meget aktiv, danner den varme godt også om vinteren, men det kan likevel være lurt å mate komposten oftere for å opprettholde en passende temperatur over frysepunktet.

Selv om din varmkompost skulle fryse til, er det bra å fortsette å mate den. Når frosten så slipper, trenger du bare å røre og vende rundt på materialet for at komposten skal aktiveres igjen. Har du en kaldkompost, fungerer det fint å spre ut innholdet rundtom busker og planter sent på høsten. Det spredte kompostmaterialet kan til og med fryse uten problemer og vil deretter komme til sin rett om våren. Når det tiner opp, gir den direkte næring til plantene.

Unngå glatte og gjørmete forhold

Før vinteren er det lurt å holde stier og garasjeoppfart frie fra løvrester og annet plantemateriale. Til vinteren kan temperaturene variere, og materialet kan først fryse for deretter å tine og bli både glatt og gjørmete.
For å skape et både trivelig og sklisikkert miljø rundt huset ditt til vinteren, er det derfor verdt strevet å rydde vekk løv og plantrester – fortrinnsvis med en løvblåser, kost eller rake. Med løvblåseren kan du også effektivt rydde vekk grus og støv fra uteplassen, lekestuen og boden. Å rydde opp skikkelig på tomten din innen høsten er både hyggeligere før vinteren, men gir også deg selv et forsprang til neste sesong og lar deg slippe en del rengjøringsarbeid til våren.

Raker og harver

Å stelle og ordne i hagen og på uteplassen blir både gøyere og enklere med friske og velfungerende redskaper. Unn deg selv en ny rake og kanskje også en rive for å gjøre hagearbeidet både effektivt og gøy!

Trillebårer og hagevogner

Å ha en trillebår eller lastevogn til hagen er en stor fordel når du vil rydde vekk større mengder materiale på en effektiv måte. For å kunne jobbe raskt og smidig, kan det være en god idé å investere i en ny trillebår eller ruste opp den du allerede har med nye hjul.

Gode tilbehør for hagestellet
Rullpack R3 Søppelsekk 10 stk./rull
stk
SøppelsekkRullpack R3Se lignende produkter
á 240,00 kr
240 kr
Nyby Bruk 6031-8 Løvkurv 55 l, svart
stk
LøvkurvNyby Bruk 6031-8Se lignende produkter
á 118,00 kr
118 kr
Gardena NatureLine Trapp- og gangbørste
stk
Trapp- og gangbørsteGardena NatureLineSe lignende produkter
á 306,00 kr
306 kr
Suminkl. MVA
664,00 kr