Når kulden kommer, øker vi gjerne temperaturen noen grader innendørs for å unngå å fryse. Men er du sikker på at varmen holder seg der den skal, og ikke lekker ut gjennom sprekker rundt vinduer og dører? Hvis det trekker og er kaldt, kan en enkel løsning være å isolere med tetningslister. Her går Staypro gjennom trinn for trinn hvordan du kan bytte dem selv.

Å hindre kald luft fra å komme inn gjennom dør- og vindussprekker kan faktisk redusere energiforbruket ditt. Hvis du kjenner at det trekker og er kaldt, kan en enkel løsning være å bytte eller sette opp selvklebende tetningslister. Det er ikke vanskelig å gjøre selv, og du finner alt du trenger her hos Staypro!

Hvorfor tetningslister?

I tillegg til å redusere energiforbruket ved å forhindre at oppvarmet luft innendørs slipper ut gjennom glipene, er en fordel med tetningslister at det er en enkel måte å ruste opp dører og vinduer på. Ved å bytte eller feste nye tetningslister kan du unngå å måtte gjøre dyre vindusbytter, så det er økonomisk fra flere perspektiver!

Å tette vinduene og dørene dine med tetningslister kan også være et godt alternativ hvis du er følsom for støy eller rett og slett har blitt lei av stadig å dra frem støvkosten. Isoleringen holder nemlig også ute støy og støv.

Selvklebende tetningslister kan du bytte selv!

Byt tätningslister själv

Du kan fästa självhäftande tätningslister på material som både trä, plast och metall på ett enkelt sätt. Det finns även de som fästs med häftstift. De här kan enbart fästas i träkBytt tetningslister selv

Du kan feste selvklebende tetningslister på materialer som tre, plast og metall på en enkel måte. Det finnes også de som festes med stiftemaskin. Disse kan bare festes i trekarmer, og det kan være litt vanskeligere å få dem på plass.

Noe som er bra med de selvklebende tetningslistene er også at de ikke skader materialet de festes på!

Hvilke tetningslister bør jeg bruke?

Hvilken type tetningslist du bør bruke, avhenger av hvordan vinduene og dørene ser ut hos deg. Det du bør tenke på for å finne riktige lister er hvilket materiale de er laget av, samt hvordan profilen ser ut.

Materiale

Det finnes tetningslister i ulike materialer, og materialet avgjør hvor holdbare listene faktisk er. Listene i filt og celleskum er ofte billige, men blokkerer ikke luftstrømmen. EPDM-gummi er kanskje det mest populære materialet for tetningslister, men gummi tørker ut og sprekker over tid, noe som betyr at de slutter å isolere og du må bytte listene igjen. Levetiden for gummilister kan være 2–5 år.

Vinyl er litt dyrere enn gummi, men varer bedre på lang sikt. Lister laget av silikon er dyrere, men tåler alle slags vær og kan vare opptil 15 år.

Profil

Avhengig av størrelsen på glipene og hvor listene skal sitte, finnes det ulike profiler. En tetningslist med P-profil passer til mindre glipper, en med D-profil passer til mellomstore glipper, og en med O-profil passer til større glipper.

Det finnes også lister med andre profiler, for eksempel E-profil og V-profil.armar och de kan vara lite knepigare att få på plats.

Något som är bra med just de självhäftande tätningslisterna är också att det inte skadar materialet de fästs på!

Slik gjør du når du skal bytte tetningslister

1. Først må du selvfølgelig fjerne den gamle listen. Du kan bruke en skrutrekker til å løsne den ene enden, og deretter forsiktig trekke resten løs. Hvis listen sitter fast, kan du bruke en tang.

2. Mål opp og klipp til den nye listen. Hvis du har fjernet den gamle listen uten å ødelegge den, kan du bruke den til å se hvilken størrelse den nye listen skal være. Du kan bruke en listesaks eller en skarp hobbykniv.

3. Hvis du skal sette opp selvklebende tetningslister, er det viktig at overflaten er ren og tørr for at de skal feste skikkelig. Når du begynner å sette opp listen, blir det bare krøll hvis du fjerner hele beskyttelsesstrimmelen på en gang; dra i stedet av cirka ti centimeter om gangen.

4. Trykk til slutt tetningslisten fast langs karmen. Vær nøye i hjørnene der endene møtes; de skal passe helt tett mot hverandre.