Bør batterier oppbevares i kjøleskap? Kan du lade et batteri for mye? Er flere volt alltid bedre? I denne artikkelen går vi til bunns i noen av de vanligste mytene om verktøybatterier. Vet du hvilke som er sanne og hvilke som er usanne?

Har du hørt at det er bedre at batteriet lades helt ut før ny lading, eller at nettdrevne verktøy alltid er sterkere enn batteridrevne? I så fall er du ikke alene. Mytene som sirkulerer om verktøybatterier er mange, og flere av dem har sirkulert lenge før de moderne litium-ion-batteriene.

For å finne ut hva som er sant og hva som er myte, tok vi kontakt med Gustav Olsson, nordisk produktsjef hos Milwaukee.

La alltid batteriet lades helt ut før ny lading

- Usant. Det er en myte fra de gamle nikkelkadmium- og nikkelhybridbatteriene. De hadde en såkalt minneeffekt. Dette betydde at hvis du bare brukte 50 prosent av batteriet før du ladet det, ville dette være maksimal kapasitet på batteriet over tid. Fordi litium-ion-batterier ikke har den effekten, kan du lade når behovet oppstår.

Du må lade batteriet opp 100 prosent før du bruker det første gang

– Usant. Siden batteriene kommer uladet, kan det hende du må lade dem før du bruker dem, men du trenger ikke å lade dem helt fullt. Dagens batterier har smartere elektronikk.

Et batteri er et batteri

- Det stemmer ikke. Du kan kjøpe billige litium-ion-batterier for 200 NOK, men sammenligner du dem med profesjonelle batterier, er cellekvaliteten forskjellig. De billigere takler ikke så mange ladesykluser og samme høye effekt. De har et tilsvarende nominelt energiinnhold, men ser man på faktisk energi som kan brukes, er effektiviteten som regel høyere med bedre batterier. Og så har du elektronikken. Den beskytter batteriet mot overbelastning og overoppheting, kontrollerer ladningen og maksimerer toppeffekten du kan oppnå. Du får det du betaler for!

En lader er en lader

– Det stemmer heller ikke. De fleste produsenter har to eller tre nivåer av ladere, som lader med forskjellige hastigheter.

Det er viktig å ta batteriet ut av laderen slik at det ikke blir overladet

- Usant. Jeg kan egentlig bare snakke for Milwaukee, men er ganske sikker på at alle maskinprodusenter har smarte ladere som avbryter ladingen når batteriet er fullt. Det burde med andre ord ikke være noe problem å la batteriet sitte i laderen.

Pleier du også å la batteriene stå i laderen når du ikke bruker de? Det kan du trygt fortsette med, sier Gustav Olsson i Milwaukee.

Batterier bør oppbevares i kjøleskapet når de ikke er i bruk

- Heller ikke sant. Dette henger også igjen fra de alkaliske batteriene.

Batterier holder ikke en hel arbeidsdag

- For det meste usant. Det kommer an på hva du skal gjøre, men hvis vi snakker om vanlig bruk er det de færreste som trenger mer enn ett batteriskift på en dag. De fleste kjører på samme batteri hele dagen eller samme batteri flere dager på rad.

Jo flere volt, jo bedre batteri

- Ikke sant. Alle batterier består av individuelle celler. Hver enkelt celle er typisk 3,6 volt og kan produsere mellom 20-30 ampere. Det betyr at hver celle maksimalt kan produsere 100 watt. Velger du å koble parallelt i banker eller koble dem alle i serie, har hver celle fortsatt samme kapasitet. En høyere spenning gjør at du slipper unna med et enklere design i maskinen, men det er fortsatt det totale antallet celler som avgjør hvor mye energi og kraft det er i batteriet.

Batterier fungerer dårligere når det er kaldt

– Det stemmer til en viss grad. Batterier har en minimumstemperatur som de kan fungere på, men denne temperaturen varierer mellom ulike produsenter og modeller. Det mange ikke tenker på er at batteriet blir varmt under bruk. Våre High Output-batterier som tåler -28 grader vil gå litt ujevnt helt i starten, men så fort de blir varme fungerer de like bra som om det hadde vært 10 grader varmt. På denne måten fungerer faktisk batteriverktøy bedre enn bensinmaskiner som er vanskelige å starte når det er kaldt.

Nettdrevne verktøy er alltid kraftigere enn batteridrevne

- Dette stemmer ikke. Man skulle faktisk kunne si at det er stikk motsatt, fordi med nettdrevne maskiner er du begrenset av strømmen til stikkontakten. Har du en 10-amp sikring kan du ikke kjøre en maskin som er mer enn 2200 watt og det finnes flere eksempler på batteridrevne maskiner med høyere effekt enn det. Et eksempel er Milwaukees batteridrevne kjernebormaskin.

Verktøyprodusenter bytter batterier hvert annet år

- Usant. I Milwaukee har vi jobbet med de samme batteriene siden 2008. Har du en M12- eller M18-maskin fra 2008 og kjøper et batteri, vil det passe utmerket.