Når strømprisene er høye, lurer mange på hvor mye det koster å ha julelysene på. I denne artikkelen hjelper vi deg med å beregne driftskostnadene for utendørsbelysning, julebelysning og ulike apparater i hjemmet.

Når dagene blir kortere og julen nærmer seg, er det på tide å ta frem adventsstakene og lyslenkene. Men hvordan er det egentlig med strømkostnadene?

Generelt kan man si at dagens energieffektive LED-belysning bruker svært lite strøm og at driftskostnadene er forholdsvis lave. Lampene varer ti ganger lengre og bruker rundt 90 prosent mindre strøm enn tradisjonelle glødelamper. Med det sagt kan det likevel være verdt å beregne den nøyaktige kostnaden – om ikke annet for å roe ned bekymringene dine og gjøre deg trygg på at juletrebelysningen ikke vil ruinere deg.

Hva er watt, wattime og kilowattime?

For å kunne beregne hvor mye strøm belysningen din bruker, må du kjenne til begrepene watt (W), wattime (Wh) og kilowattime (kWh).

Watt: er en måleenhet for mengden energi en enhet forbruker. Du kan nesten alltid finne hvor mye strøm en enhet eller lyskilde bruker i produktspecifikasjonen på vår nettside.

Wattime: wattime er strømforbruket multiplisert med 1 time. En lyslenke som trekker 1,6 W har forbrukt 1,6 Wh på en time.

Kilowattime: Kilowatt er det samme som 1000 watt. For å få tallet må du dele antall watt med 1000. 1,6 Wh er altså det samme som 0,016 kWh.

Eksempelberegning - hva koster juletrebelysningen?

Som et eksempel bruker vi en juletrebelysning fra Konstsmide med 16 LED-lys som til sammen trekker 3,2 watt. Når den har vært på i en time, har den brukt 3,2 Wh.

Hvis du skulle ha den på i 12 timer hver dag i hele desember, ville den ha brukt 1190,4 Wh (3,2 x 12 x 31), som er det samme som 1,1904 kWh (1190,4/1000).

Hvis du hadde en strømpris på 2 kroner/kWh, ville juletrebelysningen koste deg 2 kroner og 38 øre (1,1904 x 2).