Leter du etter en vinkelsliper, men vet ikke hvilken du skal velge? Da er denne guiden for deg! Staypro går gjennom de ulike delene av verktøyet, hva det kan brukes til, og hva du bør vurdere for å finne den beste vinkelsliperen for ditt behov.

Vinkelsliperen er et allsidig verktøy som du kan bruke til blant annet å slipe, skjære eller polere ulike harde materialer som metall, stein og betong.

Det finnes selvfølgelig en rekke vinkelslipere på markedet i ulike prisklasser, både billigere utgaver for noen hundrelapper til de ekte proffmaskinene for opptil noen tusen. Skal du kjøpe din første vinkelsliper eller bytte ut den du har hjemme, men ønsker litt mer kjøtt på beina før du tar et valg, er denne guiden for deg. Vi vil gå gjennom bruksområder, spesifikasjoner og funksjoner som er gode å ha et øye med ved kjøp av rett vinkelsliper.

For å finne en god vinkelsliper til deg, er første steg å tenke gjennom hva du skal bruke den til.

Hva er en vinkelsliper?

En vinkelsliper er et verktøy som du kan bruke til flere forskjellige ting. Det er en verktøymaskin med en roterende utskiftbar skive og det er skiven som bestemmer hvilket materiale og hvordan du kan jobbe med det.

Siden det er skivene som styrer bruksområdet, er vinkelsliperen et allsidig verktøy, og du kan bruke den til flere forskjellige ting og jobbe i en rekke forskjellige materialer med den. For eksempel er den utmerket å bruke på materialer som tre, betong, stål, stein, fliser og metall.

Skiven til vinkelsliperen roterer ekstremt raskt. Til sammenligning roterer borene rundt 700 til 1200 rpm mens vinkelslipere kommer opp til en hastighet på rundt 10 000 rpm. Den raske rotasjonen gjør verktøyet svært effektivt.

Ved bruk av vinkelsliperen kan det oppstå gnister. For å beskytte deg har verktøyet en innebygd beskyttelsesskjerm. Beskyttelsesskjermen skal være lett å snu og du bør sørge for å ha den i en posisjon slik at gnistene ikke kommer mot deg, men bort fra deg.

Du kan bruke en vinkelsliper til flere ting, blant annet sliping og skjæring av materialer som stein og metall.

Spesifikasjonene til vinkelsliperen

Du kan kjøpe en vinkelsliper for noen hundrelapper, men det finnes også virkelig dyre modeller som koster enda mer. For å kjøpe en vinkelsliper som passer deg og dine behov, kan det være greit å tenke på hva den skal brukes til og hva den trenger for å kunne håndtere.

Størrelse

Det finnes ulike størrelser på vinkelslipere og størrelsen avgjør hvor store skiver du kan bruke. En vanlig vinkelsliper for 125 eller 150 millimeter skiver er nok for hjemmefikseren. Skal du gjøre noe som krever mer kraft eller større skjæredybde, finnes også vinkelsliperne med 230 millimeter skive.

Høyt turtall

Som nevnt har en vinkelsliper vanligvis et meget høyt turtall på flere tusen omdreininger i minuttet (rpm), dette gjør at skiven roterer med svært høy hastighet. Jo høyere hastighet, jo mer effektivt fungerer maskinen. En høyere hastighet sliter også mindre på skiva. Vanligvis er hastigheten på en vinkel ikke justerbar, men starter med full kraft på en gang.

Vekt

Avhengig av hvor mye du skal bruke og jobbe med vinkelsliperen din, kan vekten være noe å vurdere. Større maskiner er selvsagt tyngre, så hvis du vet at du ikke trenger en stor vinkelsliper, kan det være unødvendig å kjøpe en. De mindre vinkelsliperne finnes selvsagt også i ulike modeller og med litt ulike spesifikasjoner. Vet du at du kommer til å jobbe mye og over lengre perioder med maskinen din, kan det lønne seg å investere i en lettere vinkelsliper.

Funksjoner

En vinkelsliper er et relativt enkelt verktøy når det kommer til funksjoner og innstillinger, men det er et par ting som kan være verdt å huske på når du velger.

Demp vibrasjonene

Når et verktøy skjærer gjennom harde materialer med så høy hastighet som vinkelsliperen, er det ikke rart at det oppstår risting og vibrasjoner. For å unngå dette kan du kjøpe en vinkelsliper med god vibrasjonsdemping. Et eksempel på dette er gummidemping som absorberer vibrasjonene.

Det er spesielt viktig å unngå så mye vibrasjon som mulig hvis du arbeider mye og over lengre perioder med verktøyet. Da kan ristingen gi skader på for eksempel hender og albuer.

Et solid grep

For en ristende og vibrerende maskin må du kunne ha et skikkelig og behagelig grep. Det får du hvis vinkelsliperen din har todelt håndtak.

Skifte skive enkelt

Det skal være enkelt å bytte skive! Og enkelt mener vi ideelt sett at endringen skal være mulig uten verktøy. Noen vinkelslipere krever verktøy for å skifte skive, men det er lettere med de der du enkelt kan skifte ved å løsne og stramme en skrue med fingrene.

Hva du kan gjøre med vinkelsliperen din avhenger av selve skiven. Sørg for å bruke riktig skive til riktig formål!

Batteri eller ledning?

Som med de fleste maskinverktøy i dag, finnes det vinkelslipere som drives av både batteri, nett og trykkluft. Selvfølgelig er det fordeler og ulemper med alle varianter.

Med den nettdrevne vinkelsliperen kan du jobbe uten å måtte tenke på å lade den. Du er imidlertid begrenset på hvor du jobber. Ledninger gir også risiko for snubleulykker, og hvis ledningen ryker, kan det hende du må bytte hele maskinen.

En batteridrevet vinkelsliper fungerer litt motsatt av den nettdrevne. Du kan bære den med deg og unngå å rote med ledninger og skjøteledninger. I stedet må du tenke på at batteriet kan gå tomt. Det kan da være greit å ha to batterier for å alltid ha ett ladet. Batteridrevne vinkelslipere kan også være lettere å håndtere på trange steder.

Bruk samme batteri til flere verktøy

Har du investert i en batteriplattform fra et spesielt merke, kan du selvsagt kjøpe en vinkelsliper i samme serie uten medfølgende batteri og lader og heller bruke de du har hjemme. Mange leverandører har serier hvor man kan bruke de samme batteriene til flere verktøy. Det kan også være billigere på sikt å investere i en verktøyserie da det kan være billigere å kjøpe batteridrevet verktøy uten medfølgende batterier enn nettdrevne.

Har du ikke batteri og lader hjemme kan du selvfølgelig kjøpe en vinkelsliper som følger med. Vurderer du å investere i en batteriplattform, bør du sjekke hvilke verktøy som følger med, siden dette kan variere fra merke til merke.

Bruk riktig skive

At vinkelsliperen er så allsidig skyldes utelukkende de mange forskjellige skivene du kan feste på maskinen. Avhengig av materialet du jobber med, bør du ha forskjellige skiver. Det er også viktig at du har riktig størrelse skiver til vinkelsliperen din!

Se vårt utvalg av skjære- og slipeskiver her!

Diverse skiver for vinkelslipere

Metallkappskive – en tynn skjæreskive som fungerer godt til å kutte i rustfritt stål. Trenger ikke mye kraft for å komme gjennom materialet.

Lamellskive – Egnet for glatting av metall og rustfritt stål, samt til rengjøring av sveiseskjøter. Skiven er laget av papirlapper som ligger oppå hverandre.

Slipeskive – Sandpapir som festes på en gummiskive og kan brukes til grovsliping av tre eller for å fjerne gamle limrester eller slitt maling.

Diamantskive – Når du skal kappe i stein trenger du en diamantskive. Imidlertid er diamantkappeskiven forskjellig avhengig av om du skal jobbe med hard eller myk stein. Skal du for eksempel kutte murstein, fliser eller marmor, må du ha en skive med lukket kant, mens hard stein krever en skive med åpen kant. Den åpne kanten avkjøler platen automatisk. Til hard stein regnes blant annet betong.

Bred diamantskive – Diamantkappeskiven finnes også i en bred variant. Denne er hovedsakelig til utfresing av fuger, men brukes også ofte til å kutte spor for rør og kabler i murvegger.

Koppskive – En enkel og ofte billig variant av skive for sliping av betong og annen hard stein.

Diamantslipekopp – En mer effektiv type slipekopp enn ovenfor. Diamantslipekoppen finnes i ulike ruheter og kan brukes for eksempel til å glatte og slipe harde materialer. Fungerer utmerket hvis du skal slipe et betonggulv!

Kjeglebørste – Brukes til å fjerne smuss og rust. Den finnes i ulike varianter og bør brukes til ulike materialer. For jernholdige materialer bør du ha en stålbørste, mens for ikke-jernholdige materialer og rustfritt stål bør du ha en kobberbørste.

Polerhette – Kan festes til en gummipute og brukes til å polere bilen eller båten!

Bruksområder

Til tross for at vinkelsliperen er et relativt enkelt verktøy med tanke på funksjoner, er bruksområdene mange og verktøyet multifunksjonelt. Bare sørg for å bruke riktig plate til riktig formål!

Det finnes flere forskjellige typer skiver og tilbehør som du kan feste på vinkelsliperen. Du kan for eksempel bruke en børste for å fjerne rust og skitt.

Slip med vinkelsliperen

Som du kanskje forstår av navnet alene, kan du slipe med en vinkelsliper. Du kan bruke maskinen til å slipe de fleste materialer. Hvis du skal pusse tre, fester du en gummiskive og deretter sandpapir på den.

Ved sliping av stein og metall er det ikke nok med sandpapir. Som ved steinskjæring trenger du en diamantskive når du sliper stein. Ved sliping av metall må du bruke slipe- eller lamellskive. Hvor grov det skal være avhenger av metallet, så sørg for å sjekke at du bruker riktig ruhet for riktig metall!

Skjær med vinkelsliperen

Du kan bruke vinkelsliperen til å kutte forskjellige materialer. Det fungerer like bra å kutte metallstenger og bolter som å kutte en flis. Når du skjærer, bruk en tynn skive. Hvilket materiale selve platen skal være laget av varierer avhengig av materialet du bruker skal fungere i, men ofte fungerer en kutteskive laget av metall. Unntaket er hvis du skal kutte stein, så trenger du et diamantblad.

Rengjør med vinkelsliperen

Du kan bruke vinkelsliperen til å rense inngrodd skitt eller rust. Du kan bruke en kjeglebørste til det. Husk å bruke riktig type børste for riktig materiale.

Rengjør fuger med en vinkelsliper

Med et fresetilbehør kan du frese ut dårlige eller ødelagte fuger og deretter legge nye. Bare pass på at du ikke skader selve flisene. Skal du rengjøre en sveiseskjøt kan du bruke en lamellskive.

Skjær spor med vinkelsliperen

Med en kutter festet til vinkelsliperen kan du også skjære korte spor i vegger til kabler og annet. Du kan også bruke et diamantblad. Å kutte spor med vinkelsliperen fungerer godt i materialer som lettbetong. For hardere materialer trengs kraftigere maskiner.

Poler med vinkelsliperen

For å gi vinkelsliperen en smart ekstrafunksjon, produseres det poleringshetter som du kan feste på en gummislipeskive. Da fungerer verktøyet perfekt til polering av for eksempel båten, bilen eller andre overflater.

Det er viktig å tenke på sikkerhet ved bruk av vinkelsliper. Bruk det innebygde beskyttelsesskjoldet for å lede støv og gnister bort fra deg.

Sikkerhet

Siden vinkelsliperen jobber med så høy hastighet og kan avgi gnister, støv og andre ting som kan skade både deg og omgivelsene dine, er det selvsagt viktig å tenke på sikkerheten. Du må selvfølgelig sørge for at den innebygde beskyttelsesskjermen er rettet slik at ingenting kommer mot deg uten at den er rettet nedover.

Ved arbeid med vinkelsliper må du bruke verneutstyr som vernebriller, hørselsvern, hansker og maske. Dette er for å beskytte deg mot å få gnister og støv i munn, nese og øyne, men også for å beskytte deg mot den høye støyen som høres når du bruker maskinen.

Det er selvfølgelig også viktig at du fester tingen du skal skjære eller slipe skikkelig slik at den ikke begynner å bevege seg mens du jobber.