Å bruke riktig batteri er avgjørende for at verktøyet ditt skal fungere som forventet. Hvilken styrke skal du velge på batteriet? Hva menes med amperetimer? Hvordan skal du tenke når du investerer i en ny batteriplattform? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite for å velge batteri og lader!

For tjue år siden ville de fleste håndverkere le av tanken på å jobbe med batteridrevne verktøy. Men teknologien har blitt avansert, og i dag ser vi hvordan batteridrevne verktøy har blitt det åpenbare valget blant både profesjonelle og hjemmefiksere. Å kunne bruke maskinen hvor du vil, uten å måtte tenke på stikkontakter og skjøteledninger betyr større bevegelsesfrihet. Og når batteridrevne maskiner plutselig kan levere lignende ytelse som deres strømdrevne kolleger, blir ikke valget et kompromiss lengre.

Fra NiCd og NiMH til litiumionbatterier

I 1800 oppfant Alessandro Volta opp det første elektriske batteriet, og bare 59 år senere så det oppladbare blybatteriet dagens lys. I løpet av det 20. århundre var nikkelkadmiumbatterier (NiCd) og nikkelmetall hybridbatterier (NiMH) av stor betydning for utviklingen av små bærbare enheter. Jo flere enheter det ble, jo større var behovet for et lite og lett batteri med mye energi, noe som førte til utviklingen av litiumionbatteriet (Li-ion). Litiumcellen ble allerede kommersialisert på begynnelsen av 90-tallet, og siden den gang har teknologien utviklet seg og blitt enda mer effektiv.

I dag er nikkel-kadmiumbatterier og nikkel-metall-hybridbatterier praktisk talt erstattet av litiumionbatterier. Fordi litiumionbatteriet kan lagre mer energi, lade raskt og holde bedre på ladningen, har det ført til sterkere og mer pålitelige maskiner. En annen fordel med litiumionbatterier er at du ikke trenger å lade dem på noen spesiell måte for å få maksimal kapasitet eller levetid.

Under 1900-tallet var nikkel-kadmiumbatterier (NiCd) og nikkel-metallhybridbatterier (NiMH) av stor betydning for utviklingen av små bærbare enheter.

Grunnleggende om elektrisitet

Fordi batteriet styrer verktøyets ytelse og driftstid, er det viktig å velge et batteri som passer til maskinen din og det du skal gjøre. For å ta et informert valg, må du kjenne begrepene watt, ampere og volt.

Volt (F)

Enheten (V) betegner spenningen som leveres til verktøyet. Jo høyere spenning, jo mer kraft kan verktøyet gi. Den vanligste spenningen på verktøy vi selger hos Proffsmagasinet er 18V. Andre vanlige spenninger er 12V og 36V.

Ampere (A)

Ampere (A) er et begrep for elektrisk strøm. Batterikapasiteten måles i amperetimer (Ah). Amp-timer indikerer hvor stor "drivstofftanken" er i batteriet. Jo flere amperetimer, jo lenger holder batteriet. Et 4 Ah batteri kan levere 4 ampere i en time - eller 1 amp i 4 timer. Et 18V batteri kan for eksempel være 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah eller 6,0 Ah.

Watt (W)

Watt er den elektriske kraften. Effekten oppnås ved å multiplisere strømmen (A) med spenningen (V). Watt brukes hovedsakelig når man snakker om kraftdrevne verktøy.

Hvor sterk er maskinen?

Selv om spenningen er en god indikasjon på hvor kraftig en maskin er (en 36V-maskin vil sannsynligvis gi deg betydelig mer kraft enn en 12V-maskin), men i praksis er det flere faktorer som betyr noe. Tar vi en skrutrekker som et eksempel, kommer også motor, girkasse og konstruksjon inn. For å finne ut hvor sterkt en skrutrekker trekker, må du se på maskinens dreiemoment i stedet. Dreiemomentet er gitt i newtonmeter (Nm).

Hvilke batterier fungerer i maskinen min?

Så lenge du holder deg til samme produsent og innenfor samme spenning, kan du stole på at batteriet fungerer. Et 18V batteri fra Milwaukee kan dermed brukes i alle Milwaukees 18V verktøy. Det er unntak, men de er få. Fremfor alt må du være oppmerksom hvis du har et eldre verktøy. Da må du kanskje finne ut hvilket år verktøyet ble produsert for å vite hvilket batteri du skulle ha.

De fleste verktøy vi selger hos Staypro er 12V, 18V eller 36V. Noen større verktøy bruker doble 18 volt batterier i stedet for 36 volt batterier. Dette lar deg bruke de samme batteriene som for andre verktøy.

Hvor mange ampere trenger jeg?

Det er lett å tro at jo flere ampere timer et batteri gir er alltid bedre, men siden flere ampere timer også betyr større og tyngre batterier, er det ikke alltid det beste valget. Hvis du har en lett maskin som ikke trekker så mye strøm, er et batteri på 2 Ah eller 4 Ah vanligvis godt nok. Hvis du derimot kjører en krevende gjærsag, sirkelsag eller hammerdrill som trenger å jobbe lenge med høy belastning, trenger du et batteri med mer ampere timer.

Ikke velg et tyngre batteri enn du trenger

Et generelt tips er å ikke velge et batteri som er tyngre enn du trenger. En ekstra kilo på skrutrekkeren utgjør en stor forskjell hvis du jobber lenge. Da kan det i stedet være bedre å kjøpe to mindre batterier. Da kan du ha for vane å alltid ha et batteri klart i laderen.

Som førstegangskjøper bør du tenke langsiktig

Å kjøpe flere verktøy fra samme produsent er en måte å holde kostnadene nede fordi du kan bruke det samme batteriet til flere maskiner. Når du velger hvilket system du skal investere i, må du derfor tenke på hvilke maskiner du kan trenge på sikt. Spesielt fordi det alltid er dyrere å kjøpe løse batterier enn å kjøpe dem i pakker. En feil mange gjør er at de kjøper en billigere maskin i en pakke med to batterier på 2 Ah. Når de da må kjøpe en sirkelsag som krever høyere strømstyrke, må de kjøpe et nytt batteri. I den situasjonen hadde det kanskje vært bedre å kjøpe en pakke med større batterier i utgangspunktet.

Laderen - en faktor som ofte blir glemt

Hvis du bruker verktøyene dine mye, kan valget ditt av batterilader ha stor innvirkning på produktiviteten din. Den viktigste faktoren å vurdere er hvor raskt det lader batteriene. Det er vanligvis en forskjell mellom standardladere og hurtigladere. Informasjon om hvor lang tid det tar å lade forskjellige batterier finner du i produktbeskrivelsen eller i manualen. Noen batterier (for eksempel Bosch ProCore-batterier) kan matches med en spesiell lader for enda kortere ladetid. Du må også bestemme om du vil kunne lade flere batterier om gangen, slik at du kan kjøpe en lader som tilfredsstiller dine behov.

ProCore, High Output... hva betyr det?

Når du kjøper batterier til verktøyet ditt, vil du sannsynligvis komme over avanserte termer som ProCore, High Output, Flexvolt og Multivolt. Dette er produsentspesifikke funksjoner som brukes for eksempel for å forhindre overoppheting eller for å få mer strøm ut av batteriet.

Bosch – Procore

Procore er Boschs mest avanserte batteriserie med ny celleteknologi og forbedret varmehåndtering. Hensikten er å få mer strøm ut av batteriet uten å overopphetes.

Milwaukee – høy ytelse

Milwaukee's High Output-batterier bruker en nyutviklet celleteknologi og et nytt design som gjør at batteriet kan brukes lenger under full belastning uten å bli overbelastet.

Hikoki – Multivolt

Hikokis bakoverkompatible Multivolt-batteri kan brukes i alle Hikokis verktøy, uansett om de er 18V eller 36V.

Dewalt - XR Flexvolt

XR Flexvolt er Dewalts navn for et batteri som kan veksle mellom 54V og 18V, avhengig av maskin.

Resirkuler batteriet ordentlig

En av fordelene med moderne litiumbatterier er at de fleste kan resirkuleres. Når verktøyet eller maskinen har gjort jobben sin, er det viktig at du tar ut batteriet og leverer det til resirkulering.