All ære til mobiltelefonen. På mange arbeidsplasser er imidlertid den klassiske komradioen fortsatt et uvurderlig kommunikasjonsverktøy. For deg som vil unngå å bære med deg en ekstra enhet, finnes det også hørselvern med innebygd funksjon. I denne artikkelen forteller vi hvordan det fungerer.

Alle som trodde at gratis mobilsamtaler ville føre til komradioens umiddelbare død, har mye å lære. I mange bransjer, hvor kommunikasjonen må være direkte, pålitelig og lett tilgjengelig, er kommunikasjonsradioen fortsatt et viktig verktøy for kommunikasjon innad i en avgrenset gruppe.

Det finnes mange forskjellige komradioer for jegere og profesjonelle. Disse kan ofte kobles til aux-inngangen på hørselvernet, men når det gjelder hørselvern med innebygd komradio, er utvalget mindre. De fleste som begynner å undersøke markedet vil støte på 3M Peltors LiteCom-serien.

3M Peltor LiteCom med innebygd komradio

LiteCom er et fellesnavn for alle 3M Peltors hørselvern med innebygd komradio. Hørselvernene er tilgjengelige i forskjellige design og med forskjellige funksjoner, fra den enkleste modellen med AA-batterier og få funksjoner, til toppmodellen med analog og digital komradio, aktiv medhøring, litium-ionbatteri og Bluetooth.

Hvorfor komradio?

Selv om mye har skjedd på detaljnivå når det kommer til frekvensbånd og kanaler, har radioteknologien holdt seg relativt uendret gjennom årene. En komradio, eller kommunikasjonsradio, er ganske enkelt en radio som kan sende og motta radiosignaler. I motsetning til hvordan det fungerer med et mobilanrop, kan bare én person snakke om gangen, ofte ved å trykke på en sendeknapp (simplex-kanal).

Høres det gammeldags ut? Selv om mobiltelefonen har mange fordeler, er den kommersielle radioen uslåelig når det kommer til direkte og rask kommunikasjon i mindre eller større arbeidsteam. Den som trenger å si noe kan komme i umiddelbar kontakt med alle som er på samme kanal, uten å måtte bla i adresselister og vente tålmodig på at mottakeren svarer på telefonen. En annen fordel med komradioen er at det ikke kreves noen ekstern operatør for at den skal fungere.

En større arbeidsplass kan deles inn i mindre grupper, der hver gruppe har sin egen kanal. Den som trenger å kommunisere med en annen gruppe bytter raskt kanal med et knappetrykk.

PTT og stemmestyring med VOX

For den som vil snakke, er det to måter å starte kommunikasjon fra et par LiteCom-hørselvern: med PTT-knappen (Push to talk) eller med stemmestyring. Stemmestyringsfunksjonen, eller VOX som den heter, innebærer at kommunikasjonen starter automatisk når du hever stemmen din. 

Teknologien fungerer vanligvis veldig bra forutsatt at mikrofonen er plassert nær munnen. Den som snakker hører da seg selv svakt i bakgrunnen, som en bekreftelse på at sendingen fortsatt pågår. Hvis noen andre tilfeldigvis starter stemmestyringen samtidig, får vedkommende et opptattsignal i hørselvernet sitt.

Det lisensfrie PMR-båndet

Å komme i gang med kommunikasjon med komradio er utrolig enkelt, i alle fall hvis brukeren velger det lisensfrie frekvensbåndet PMR 446 (Private Mobile Radio, 446 MHz). PMR 446 er godkjent i hele Europa og kan brukes uten tillatelse fra Nkom. For brukeren er det bare å ta komradioen eller hørselvernet ut av esken, velge en av de seksten kanalene og sette i gang.

Fordeler og ulemper med PMR-båndet

En potensiell ulempe ved å bruke det lisensfrie PMR-båndet er at det er helt åpent. Du kan derfor komme i kontakt med bedriften vegg i vegg hvis dere bruker samme kanal. Det trenger imidlertid ikke være vanskeligere enn at dere blir enige om hvem som skal bytte kanal. Men for en kranfører som er avhengig av nøye instruksjoner, kan det by på store problemer (hva om kjøreskolelæreren et kvartal unna vil instruere studenten sin om å holde mer til høyre!). 

En annen potensiell ulempe med PMR 446 er at du ikke kan koble til tilbehør som eksterne antenner og basestasjoner, noe som kan være nødvendig hvis virksomheten din krever større rekkevidde.

For å bruke dine egne frekvenser trenger du det programmerbare hørselvernet LiteCom Pro og tillatelse fra Nkom.

Rekkevidde

Uansett hvilken LiteCom-modell du velger, er rekkevidden på PMR-båndet omtrent det samme – det vil si svært avhengig av omkringliggende faktorer. I et typisk industrimiljø med maskiner og flere etasjer kan rekkevidden være rundt 300 meter, men på et åpent felt kan den tilsvarende avstanden være 2–3 kilometer. Det er også en fordel at komradioen er innebygd i hørselvernet, ettersom senderen som sitter på hodet ikke risikerer å bli skjermet av kroppen.

Analog eller digital komradio?

Den siste tiden har det vært mye snakk om digital radiokommunikasjon (DMR). Kanskje spesielt ute i verden og i store byer der det begynner å bli overfylt på frekvensbåndene. Med digitale sendinger kan man nemlig gå ned i frekvensstørrelse og få plass til to digitale grupper på samme sted som en analog.

I teorien åpner den digitale teknologien opp for mange spennende funksjoner. Men for den typiske brukeren som ønsker enkel kommunikasjon i en gruppe, spiller det i dag ikke så stor rolle om du velger analog eller digital teknologi.