Sirkelsagen er et allsidig verktøy som hjelper deg å kløyve og kappe med rette kutt. I denne artikkelen deler Staypros verktøyekspert Lars Olsson sine beste tips!

1. Velg rett sagblad til materialet du skal kutte

– Den absolutt vanligste feilen mange gjør er at de velger et sagblad som er for grovt for det materialet de skal kutte. Et grovtannet sagblad er bra når du skal kutte rammeverk og kappe planker, når du ikke trenger en fin snittflate. Men hvis du skal kappe melaminplater eller folierte sponplater bør du velge et sagblad med flere tenner, fra 40–48 tenner og oppover, siden flere tenner gir et finere kutt. Det finnes også spesialblader til stål, fibersement og andre spesialområder. De skiller seg fra hverandre både når gjelder materiale, utforming, antall tenner og vinkelen på tennene.

2. Bruk noen minutter på å stille inn sagen korrekt

– Mange som har kjøpt sin første sirkelsag tror at de skal kutte den 20 millimeter tykke platen med bladet helt senket. Det fungerer, men du kommer til belaste sagen mer enn nødvendig, og få et dårligere resultat enn om du hadde stilt den inn korrekt. Du skal i stedet stille inn sagbladet slik at det går 5–6 millimeter dypere enn materialet – du skal se omtrent to tenner. Da vil bladet jobbe med flere tenner i materialet, og du oppnår det finere kutt.

Lasse er kategoriansvarlig i kundeservice innen verktøy. Han har mange års erfaring med å jobbe med verktøy innen detaljhandler og i praksis ute i felten. Men viktigst av alt, har han en stor personlig interesse for alt som har med verktøy å gjøre!

3. Legg passelig med kraft på sagen

– En vanlig nybegynnerfeil er å legge altfor mye kraft på sagen. Da rekker ikke bladet å sage, noe som fører til at sagbladet, verktøyet og materialet utsettes for unødvendig belastning. Hvis du bruker passelig mye trykk på sagen, rekker bladet å gjøre jobben sin, og motoren må jobbe mindre. Du redusere også risikoen for tilbakekast og at bladet henger seg fast. Men du skal heller ikke trykke for lite. Da blir maskinen stående stille uten å gjøre det den skal. Akkurat passelig er best.

4. Bruk styreskinne for å sage rett

– Mange sirkelsager kan brukes sammen med en styreskinne som hjelper deg å sage rett.

Hvis sirkelsagen er kompatibel med styreskinne, finnes det som regel et utfrest spor i overflaten på bunnplaten. Men det finnes også løsninger som tar i bruk adaptere. Hvis sagen din ikke er kompatibel med styreskinne, finnes det skinner for det også – for eksempel denne styreskinnen fra Kreg. Et annet tilbehør som hjelper deg å sage rett er parallellanlegget – men dette krever at du har kontroll på sagen for at det skal bli rett.

5. Unngå flising med noen enkle knep

– Flising og sprekkdannelse er problemer vi helst vil unngå når vi sager. Det finnes heldigvis mange knep for å redusere de skadene som kan oppstå. Det beste du kan gjøre for å unngå flising er å bruke et fintannet sagblad og ikke trykke for mye på sagen. Hvis du skal kappe en lang melaminplate og ønsker å være på den sikre siden, kan du også teipe over snittet med maskeringsteip for å holde sammen yttermaterialet mens du sager. Når du også bruker riktig sagblad, kommer du til å få et godt resultat!