Hva bør man tenke på når man velger utebelysning? Hva er trendy akkurat nå? Og hvordan skaper du belysning som tåler tidens tann? Vi tok kontakt med Toni Josifovski ved Konstsmide for å snakke om form, funksjon, teknologi og tradisjon.

Glitrende lysnett, stemningsfulle loungelys på terrassen og appstyring med mobilen. De siste årene har det skjedd mye med hvordan vi lyser opp hagene, uteplassene og balkongene våre. En som har sett utviklingen på nært hold, er Toni Josifovski ved Konstsmide. Da han begynte å jobbe i firmaet for 25 år siden, var utebelysning noe man installerte for å finne nøkkelhullet når man kom hjem om kvelden. I dag er det like mye et verktøy for å dekorere, skape stemning og fremheve detaljer.

– Utebelysningen har gått fra å være veldig funksjonell til å bli stadig mer dekorativ. Nå pynter vi hagene våre og lager lysmønstre. Belysningen skal ikke bare være praktisk, men også vakker, innbydende og koselig.

Les også:

Slik velger du riktig utebelysning

Ekspert på julebelysning: Dette er årets trender

LED-belysning – en revolusjon

Toni begynte som produktassistent i Konstsmide i 1997, og har jobbet som produktsjef siden 2008. Han gir LED-teknologi store deler av æren for trenden mot mer dekorativ utendørsbelysning.

– LED-teknologi har virkelig revolusjonert hvordan vi lyser opp hagene våre. For noen år siden kunne du sette opp 10 lyskilder på 60 watt og få et strømforbruk på 600 watt. I dag kan du i stedet opp 10 lyskilder á 3 watt og få et forbruk på totalt 30 watt! I tillegg er LED-belysningen mer holdbar og lettere å jobbe med.

Hvitt og varmhvitt er favoritter

Vår nyvunne interesse for å lyse opp hagene våre er også knyttet til internasjonale trender.

– Her i Norden bruker vi ikke så mye farger som i for eksempel Storbritannia, hvor det går mye i rødt, grønt og gult. Men selv om vi er restriktive med fargene, vil vi ha mye lys. I Nord-Europa går det mye i hvite og varmhvite lys, rundt 2700–3300 kelvin, mens de i Sør-Europa foretrekker et kaldere lys.

Lyskilden får ta mer plass

Toni forteller at interessen for utendørsbelysning har vokst i løpet av pandemiåret. Mange har benyttet anledningen til å erstatte eldre belysning, og generelt har vi lagt mer penger i utemiljøene våre. Koselig loungebelysning er én trend, men Toni ser også hvordan Konstsmides mer klassiske sortiment har fått en oppsving.

– Selv når det gjelder selve LED-lysene, har det vært en utvikling. Tidligere ble LED-lys plassert bak mørke glass for å skjule dem. Nå som det finnes stilige LED-lys med E27-sokler som ser ut som gamle glødelamper, ønsker man heller å fremheve dem. Et godt eksempel på dette er veggarmaturen vår Carpi, som har en E27-lyskilde bak et klart glass.

Smarte funksjoner på fremmarsj

En annen trend handler selvfølgelig om smarte funksjoner. Konstsmide har flere lysslynger som kan styres ved hjelp av Konstsmide-appen. Et annet smart produkt som har fått mye oppmerksomhet, er Konstsmides Smartlight-serie.

- Smartlight-lysene er utstyrt med bevegelsessensorer, kamera, høyttalere og mikrofon, og kan monteres ved inngangen, på baksiden av huset eller i garasjen. Lysene kan brukes både som overvåkingskamera og for å kommunisere med personen utenfor.

5 tips når du skal lyssette hagen din

Tenk på helheten

– For å få en god helhet, må du tenke på hva du vil oppnå med belysningen din, og hva du vil lyse opp. Da bør du velge produkter som spiller godt sammen, for eksempel ved å ha omtrent samme fargetemperatur. Du må også ta hensyn til miljøet og velge belysning som tåler dagens værforhold.

Ta vare på belysningen din

– Du vasker bilen en gang i måneden og forventer at den skal holde i ti år uten å ruste. Hvorfor forventer du at utendørsbelysningen din skal vare i 20 år uten at du rører den? Avhengig av hva armaturene dine er laget av og hvor utsatt de er, må du tørke, rengjøre og smøre dem med jevne mellomrom.

Få hjelp av en elektriker

– Vann og strøm er sjeldent en god kombinasjon. Selv om du tror du har de rette ferdighetene, kan mye gå galt. Derfor anbefaler vi alltid at du søker hjelp av en kvalifisert elektriker for å utføre installasjoner.

Fokus på kvalitet

– En vanlig feil mange gjør, er at de kjøper for billige lamper og tror at de vil holde. Men når det gjelder belysning, er prisen svært knyttet til kvaliteten. Med tanke på hva en elektriker koster, lønner det seg å kjøpe produkter som varer!

Finn ut hva etikettene betyr

– De fleste vet at alle elektriske produkter som selges i EU skal være CE-merket. Men denne merkingen sier bare at produsenten selv bekrefter at produktet oppfyller kravene som stilles. Alle produktene våre er testet og sertifisert av uavhengige testlaboratorier, for eksempel av Intertek SEMKO i Sverige. Intertek SEMKO sender også inspektører til de landene hvor fabrikkene ligger for å sjekke at det er gode arbeidsforhold der. Sertifiseringen er gyldig i hele EU.

Fakta: Konstsmide

Konstsmide ble grunnlagt i 1942 av Gunnar Johansson, en bussjåfør med større drømmer enn som så. Ideen hans var å lage dekorasjoner og blomsterpotter i metall, med fokus på håndverk og design. Konstsmide var først ute med serieproduserte, elektriske lysestaker i Norden, og med lysslynger med sikre transformatorer. I dag drives selskapet fortsatt av familien Johansson, og de fokuserer mest på jul og utebelysning – med samme kvalitet som i selskapets opprinnelse.