Moderne LED-teknologi har gjort det enklere enn noen gang å dekorere hagen, uteplassen og balkongen til jul. Vi ringte julelyseksperten Dennis Råberg ved Konstsmide for å sjekke ut årets trender, tips og gode råd.

Mange gleder seg til å finne frem julepynten når vi går mot mørkere tider – og interessen for pynt, dekorasjoner og belysning er større enn noen gang. Da Clark Griswold slet med julebelysningen i «Hjelp, det er juleferie», var fasadebelysning bare noe for en liten, men entusiastisk skare hjemmefiksere. I dag har det nærmest blitt en folkesport enkelte steder.

En som har fulgt utviklingen tett er Dennis Råberg, som er selger for Konstsmide.

Du har jobbet med julebelysning på Konstsmide i 30 år. Hva har skjedd i løpet av den tiden?

– Det største var selvfølgelig da LED-teknologien kom inn i bildet i 1995. Det har revolusjonert og gjort det slik at gjennomsnittspersonen kan ha flere lyskilder i hagen sin. LED-lys er både billigere i drift og mer holdbare enn tradisjonelle glødelamper.

Hvilke farger er det som gjelder i år?

– Den første LED-belysningen hadde et ganske kaldt lys, men over tid har vi fått produkter med farget lys og forskjellige varmhvite lys. Lenger ned i Europa ønsker man et kaldere lys og mer farge, men her oppe i Norden ønsker vi et varmhvitt lys på rundt 2700 kelvin. For eksempel har vi et veldig varmt lys som vi kaller for "amber" som er ekstremt populært. Men så er det de som vil ha mer farge, og for dem finnes det blinkende slynger og annet moro.

Les også: Slik velger du riktig utebelysning

Når er det på tide å sette opp belysningen?

– LED-teknologien har fått sesongen til å starte tidligere og vare lenger, så det er helt opp til deg. Før hadde man juleslyngen ute til like over nyttår, men nå kan julelysene stå frem til mars. Så fortsetter vi å pynte resten av året også, med festbelysning, lysslynger og annen pynt. Mye av den tradisjonelle julebelysningen kan brukes på andre måter resten av året. Hagepynten i akryl kan være et utmerket nattlys på barnerommet, og den fargede lysslyngen kan forlenge sommerkveldene på uteplassen. Siden LED-belysningen ikke avgir varme, kan du henge den opp hvor som helst.

Hva er de store trendene akkurat nå?

– Akkurat nå er det veldig trendy å pynte hagen med forskjellige pyntegjenstander i akryl. Det er nisser og snømenn, julegeiter, julegriser, reinsdyr, dompaper, rever og alt man kan tenke seg! De gir en fin glød og kan brukes både ute og inne.

– En annen trend vi ser, er at slyngene blir lengre. Da vi begynte med lysslynger, trodde man at fem meter var langt – men i dag er det ingen begrensninger. Vi lanserte nylig et produkt som er en kabeltrommel. På den kan du ha en opptil 50 meter lang lysslynge som du enkelt ruller ut i hagen. Når sesongen er over, kobler du den til kabeltrommelen igjen og ruller den sammen for vinteroppbevaring.

Før syntes man at fem meter var langt. I år lanserte Konstsmide en lysslynge på 28 meter sammen med en kabelholder

Har du noen tips til balkongen?

– Dersom du ikke har stikkontakt på balkongen, finnes det batteridrevne slynger som kan vikles rundt balkongrekkverket. Ellers er klyngeslynger, altså slynger med flere tettsittende lys, veldig populære. Noe annet nytt er lysslyngene våre med utskiftbar lyskilde. LED-lys kan vare i 20 000 brenntimer, men dersom noen skulle gå ut eller miste styrken sin tidligere, kan du enkelt bytte dem ut.

Hvordan pynter vi hjemmene våre denne julen?

– En ting som har blitt kjempestor, er lamper som ser ut som stearinlys og vokslys. De har selvfølgelig mange fordeler hvis du har små barn eller kjæledyr hjemme. Når du skal pynte juletreet, har vi en veldig populær ring som du henger over treet med slynger som går vertikalt. Den er mye enklere å sette opp enn de tradisjonelle juletrelysene, og kan brukes både innendørs og utendørs.

– I tillegg til den klassiske julebelysningen, finnes det flere andre lysende dekorasjoner. På den ene siden har du pyntegjenstander med fiberoptikk, men du har også batteridrevne vannlykter. De minner om den klassiske snøkulen som snus på hodet. Nå snør det og beveger seg i lykten uten at du trenger å ta på den. Det er noe nytt som fortsatt minner meg om det som var før.

Den batteridrevne lykten minner om den klassiske snøgloben

Konstsmide var den første i Norden med elektriske lysestaker i serieproduksjon. Hvordan er de klassiske julestjernene og adventslysestakene i dag?

– Man skal ikke glemme hvor alt kommer fra og hvorfor vi feirer jul. Tradisjonelle lysestaker og julestjerner er fortsatt veldig populære, og kommer i forskjellige design. Det nye er at enkelte modeller har fått en justerbar lysstyrke.

Kan man ha samme belysningsutstyr ute og inne?

– Hvis du skal ha belysningen utendørs, må den være beregnet for utendørs bruk. Den er vanligvis klassifisert med IP44 eller høyere. På den annen side er det fullt mulig å bruke utebelysning innendørs.

Bør du tenke på noe spesielt før du setter opp julelysene?

– Et godt tips er å teste belysningen før du setter den opp for sesongen. Det er ikke som før da lysene ble seriekoblet, og man måtte prøve å finne det ødelagte lyset. Men selv LED-belysning kan bli skadet på ulike måter. Hvis du tester det først, kan du spare tid og unngå irritasjon.

Dennis sin oppskrift på en stemningsfull julehage

Begynn gjerne med et stort lysnett som du legger over en busk eller lignende. Konstsmide har nett på opptil 3 x 3 meter.

Hvis du har en klassisk gran, kan du henge på juletrebelysning med flere vertikale slynger.

For å lyse opp husets fasade, kan du henge en istappslynge på noen meter i en takrenne.

Har du en liten einerbusk ved inngangen? Der pleier jeg å anbefale en mindre lysslynge med batteri. De finnes med timere og skumringssensor, slik at de lyser automatisk når det blir mørkt.

Sist, men ikke minst, kan du stille ut en akrylstatue. Da synes jeg du har et bra startsett!

Konstsmide

Konstsmide ble grunnlagt i 1942 av Gunnar Johansson, en bussjåfør med større drømmer enn som så. Ideen hans var å lage dekorasjoner og blomsterpotter i metall, med fokus på håndverk og design. Konstsmide var først ute med serieproduserte, elektriske lysestaker i Norden, og med lysslynger med sikre transformatorer. I dag drives selskapet fortsatt av familien Johansson, og de fokuserer mest på jul og utebelysning – med samme kvalitet som i selskapets opprinnelse.