Finnes det noe bedre enn å lage mat under åpen himmel sammen med familie eller venner? Samtidig som grilltrenden fortsetter, har stadig flere fått øynene opp for nye måter å lage mat utendørs på, med griller, bålpanner og røykovner. Akkurat i tide til utesesongen tok vi kontakt med Tobias Avaheden på Muurikka for trendspeiding og tips!

De fleste er enige om at mat smaker best når den tilberedes under åpen himmel, i selskap med gode venner. Grillen – som ser ut til å bli større og mer avansert for hvert år – har blitt et naturlig samlingssted, hvor vi møtes og har det hyggelig sammen. Samtidig har en ny trend festet seg, knyttet både til vår økte interesse for friluftsliv og vår appetitt på kulinarisk eksperimentering.

– Mange nordmenn liker å lage mat, og vi liker å eksperimentere. De siste 10–15 årene har det vært et stort fokus på grilling. Nå har mange lyst til å prøve noe nytt, for eksempel bålpannene våre. Du tar den med ut i naturen, til en campingplass eller til stranden. Der bygger man bål og er med på å lage maten, sier Tobias Avaheden Muurikka.

Riktig panne til riktig rett

Finske Muurikka ble grunnlagt i 1976 og har lenge vært glad i fellesskap, friluftsliv og eventyr. Sortimentet omfatter blant annet jegerstekepanner, stekepanner i ulike størrelser, ildsteder, wok, paellapanner og pizzasteiner.

– Mange kjøper gassbrenneren vår for å ha i hagen hjemme. På den bruker du forskjellige panner, gryter og plater avhengig av hva du skal lage. Forutsatt at du ikke har kjøpt en av våre største panner, kan du da ta med deg pannen ut i naturen. Når du kommer fram, skrur du på bena og plasser den over åpen ild.

Hvilke fordeler har bålpannen fremfor en klassisk grill?

– En ting mange ikke tenker på er at den runde formen på pannen gjør det lett å samle seg rundt den, mens en grill som regel er rektangulær og står i et hjørne. En annen ting er at det er lettere å tilberede grønnsaker og andre retter som ellers ville falt gjennom risten. For 15 år siden var grilling mer eller mindre synonymt med et stort kjøttstykke, men i dag ønsker folk å lage mer fargerike måltider.

Hvordan tar du vare på stekepannen din?

– Muurikkas bålpanner er laget av varmvalset stål. Det holder veldig godt på varmen, og vedlikeholder du den riktig, så vil den vare i generasjoner. Du tar vare på den omtrent som en støpejernskjele. Du bør ikke bruke oppvaskmiddel, men smøre den med jevne mellomrom. Det enkleste er å helle i vann og skrubbe mens det fortsatt er varmt, og deretter smøre med rapsolje om nødvendig. Når du ikke bruker bålpannen, kan du beskytte den med et trekk, og det skader ikke å oppbevare den i boden over vinteren.

Hvordan skal man tenke størrelsesmessig?

– Våre stekepanner finnes i flere forskjellige størrelser, fra 48 centimeter i diameter til 120 centimeter. Stekepanner på 48–78 cm er enklere å bære, mens de større brukes mer i hagen eller på terrassen. Skal du ha grillen i hagen er et tips å velge en litt større størrelse enn du trenger. Da kan du enkelt lage mat til flere om behovet skulle oppstå. Det er egentlig ingen ulemper ved å kjøpe en stor, så du vil ikke angre!

Ulike spon gir smak når du røyker

Noe annet som har økt i popularitet de siste årene er røyking i røykeovn. Muurikka har både elektriske røykovner og røykovner som settes på bålet.

– At røykeovner øker i popularitet henger sammen med vårt ønske om å eksperimentere, og når det kommer til røyking er det absolutt rom for eksperimentering. Røyksponene fungerer som et krydder og gir forskjellig mengde smak avhengig av hvor mye du bruker. Vi selger for eksempel spon med smak av kirsebær, eple, bøk og whiskyfat. Ikke vær redd for å blande forskjellige spon for å lage ditt eget preg!