Hvis du har planer om å sage i vinkler, for eksempel til listverk, kan det være lurt å investere i en kapp- og gjærsag. I denne artikkelen forteller verktøyeksperten Jan Samuelsson fra Bosch hva du bør tenke på når du velger modell.

Det som skiller kapp- og gjærsager fra andre sager er først og fremst nettopp gjæringsfunksjonen. Her har du muligheten til å stille inn hvilken vinkel sagbladet skal ha når det kutter gjennom materialet, og repetere det samme kuttet med 100 % nøyaktighet. Det betyr et perfekt resultat, hver eneste gang.

– Et av de viktigste målene du må tenke på når du velger en kapp- og gjærsag er den maksimale kapphøyden. En list er vanligvis 70 millimeter høy, og for å kappe den i 45 grader, slik at den kan brukes i et hjørne, må maskinen klare å ta den på høyden. Maskinene våre, for eksempel GCM 18V-216, håndterer 45 graders gjæring av 70 mm høye lengder, sier Jan Samuelsson, verktøyekspert hos Bosch Professional.

Kapp- og gjærsagen GCM 18V-216 symboliserer Bosch Professionals sitt verktøysortiment i 2022. I tillegg til muligheten til å sage fullhøye lister og å gjære i opptil 47 grader til både høyre og venstre, kan maskinen også kappe lengder i 45 grader på skrått ved behov. Maskinen er batteridrevet og benytter seg av Bosch Professionals åpne batteriøkosystem ProCORE 18V.

– Batteridrevne maskiner er blitt såpass gode i dag at man kan jobbe en hel dag med et større batteri, uten at det går utover ytelsen. Med ett 18V-12Ah-batteri fra ProCORE-serien kan for eksempel GCM 18V-216-modellen håndtere opptil 670 kapp. Dette tallet har vi kommet frem til gjennom tester med kraftig trevirke, det vil si lekter på 45 × 95 mm, kommenterer Samuelsson.

Standardiserte batterier og sagblader

Når det gjelder batterier i ProCORE 18V-serien, har du flere alternativer å velge mellom. Det finnes fire ulike kapasiteter, 4, 5,5, 8 og 12 amperetimer (Ah). Samtlige er kompatible med de øvrige 18 volts verktøyene fra Bosch Professionals. Det er også verdt å vite at ProCORE 18V nå er en åpen standard, noe som innebærer at andre produsenter også kan benytte de høytytende batteriene fra Bosch.

En annen standardisert del er selvfølgelig sagbladet. På modellen GCM 18V-216 er bladet 216 millimeter i diameter, mens på modellen GCM 18V-305 er det 305 millimeter. For optimal ytelse er det viktig å velge riktig sagblad til riktig materiale, noe som ikke alltid er like lett som man skulle tro.

– Velg blad etter materiale. Det kan høres ut som en selvfølge, men det er lett å nøye seg med et blad til treverk når man skal kappe lister, selv om det også finnes egne blader beregnet for laminat. I tillegg kan vi også legge til blader for ulike typer metall. Aluminium, stål og rustfritt stål har alle egne bladtyper. Å velge riktig sagblad til jobben innebærer å få et finest mulig kutt, minimal slitasje på selve bladet og at maskinen ikke trenger å jobbe like hardt, sier Jan Samuelsson.

Kapp- og gjærsagen GCM 18V-216 symboliserer Bosch Professionals sitt verktøysortiment i 2022. I tillegg til muligheten til å sage fullhøye lister og å gjære i opptil 47 grader til både høyre og venstre, kan maskinen også kappe lengder i 45 grader på skrått ved behov.

Smarte funksjoner for ergonomi og arbeidsmiljø

Bosch Professionals har i løpet av de siste årene satset tungt på batteridrevne maskiner, men har også tatt teten når det gjelder arbeidet med helse og ergonomi, med initiativer som Bosch Professionals Safety Index. Dersom du er opptatt av å ha en arbeidsplass med minimale mengder støv og korrekt arbeidsstilling når du bruker en kapp- og gjærsag, finnes det mange praktiske tilbehør å velge mellom.

– Kapp- og gjærsagene våre er selvfølgelig utstyrt med støvavsug, der brukeren kan koble til en passende støvsuger for å skape et mer behagelig arbeidsmiljø. Sikkerhetsfunksjoner som bladbeskyttelse, myk-start og motorbrems er selvfølgelig innebygget i maskinen. Sagene kan monteres på mange av GTA-stativene våre, som er spesielt utviklet for bruk ute i felt. Sagbladene kan dessuten byttes uten verktøy, noe som gjør hverdagen både tryggere og enklere, kommenterer Samuelsson.

Samtlige verktøy fra Bosch Professionals har tre års garanti. Hvis du har mange verktøy fra Bosch Professional, kan du samle disse i en app, for enkel oversikt over alle maskinene dine. Her kan du også booke service og motta skreddersydde spesialtilbud.

Jan Samuelssons 5 tips når du skal velge kapp- og gjærsag

  1. Maksimal kapphøyde og kappdybde: Lister er normalt 70 millimeter høye
  2. Sagbladets bruksområde: Velg riktig blad til materialet du jobber med
  3. Batteri- eller strømdrevet: Dagens batteridrevne maskiner har samme ytelse som strømdrevne – og takler en hel arbeidsdag
  4. Ergonomi og sikkerhet: Støvavsug, motorbrems og verktøysfrie bladbytter gjør det enklere å jobbe med maskinen
  5. Garantier: Proffmaskiner har mer generøse garantier med hurtig service.