Kapp- og gjærsagen er den første sagen mange kjøper når de flytter til et hus eller skal pusse opp. Det er også et relativt komplisert verktøy med mange funksjoner og innstillinger. I denne artikkelen har vi samlet elleve tips og triks som hjelper nybegynneren å komme i gang og proffene til å jobbe mer effektivt.

Har du nettopp kjøpt din første kapp- og gjærsag eller er du en erfaren bruker som vil lære mer? Her har vi samlet elleve tips som hjelper deg å få mer ut av kapp- og gjærsagen din.

Oppgrader sagbladet

De fleste kapp-og gjærsager leveres med et sagblad med 24-40 tenner. Bladet fungerer utmerket til grove og raske snitt i tre, men hvis du vil lage et finere snitt eller skal sage i materialer som sponplater, aluminium, MDF og laminat bør du velge et sagblad med tettere tenner. I noen mykere materialer er det også viktig at tennene har negativ bladvinkel, det vil si at skjærene lener seg litt bakover.

Les mer i vår guide: Velg riktig kapp- og gjærsag

Slapp av før du senker sagen ned

Å bruke en kapp- og gjærsag for første gang kan være en skremmende opplevelse. Hvis maskinen ikke er utstyrt med mykstart kommer den til å rykke til når bladet begynne å snurre i høy fart. For at sagen skal fungere optimalt bør du vente til bladet har oppnådd full hastighet før du senker det. Når du er ferdig med snittet lar du bladet stoppe helt før du løfter det.

Kjøp et sagbord med hjul.

Uansett hvilken kapp- og gjærsag du kjøper kommer valget av arbeidsbord til å være avgjørende for hvor enkelt det er å jobbe med den. Du kan selvfølgelig sette den på et hvilket som helst bord, men det finnes flere fordeler med å velge et sagbord som er laget spesielt for oppgaven. Hvis du trenger å flytte sagen kan det være verdt å se på et sagbord med hjul. Flere av dem kan foldes sammen med sagen montert og rulles til en passende lagringsplass.

Les også: Sagbord til kapp- og gjærsag – 5 ting å tenke på

Kapp planken i to sveip

Mange tror at man alltid skal dra sagen helt ut, trykke ned og sage hele planken på en gang. Men det er ikke nødvendigvis den beste måten. I stedet kan det være en fordel å gjøre det i to omganger og på utveien dra snittet bare noen millimeter ned i treet. Når du har kommet igjennom, trykker du sagen helt ned og så tilbake. Da får du fine snitt på begge sider med minimal risiko for sprekkdannelse.

Bruk vinkelhake for å kontrollere at sagbladet er rett.

Hvis du ikke er helt fornøyd med snittet og vil kontrollere at bladet faktisk er rett i forhold til bordet kan du bruke en vinkelhake. Sett vinkelhaken på bordet, fell sagen ned og skyv den forsiktig mot bladet. Husk at du må føre vinkelhaken mellom tennene fordi de stikker ut med noen tiendedels millimeter. At sager er feiljusterte fra fabrikk er veldig uvanlig.

Plasser sagen lengst ute på bordet.

Mange tror at kapp- og gjærsager må settes fast i midten av sagbordet for at konstruksjonen skal være stabil, men hvis du skal sage lange planker og vil ha ekstra støtte, kan du like gjerne plassere den lengst ut på kanten. Bordene har vanligvis kraftige bein som er vinklet utover for at de ikke skal kunne velte uansett hvordan vekten fordeles.

Kontroller holderen med et vater

Hvis du ikke får helt rette snitt kan det være fordi holderen er skeiv. Om holderen er todelt kan det være lurt å kontrollere at delene er rette ved hjelp av et vater eller en rett flate.

Bruk hørselsvern og beskyttelsesbriller

Det er viktig å bruke riktig beskyttelsesutstyr når du jobber med kapp- og gjærsagen din. Beskytt ørene med hørselvern og øynene med beskyttelsesbriller. Når vi snakker om sikkerhet: Mange kapp- og gjærsager har markeringer som viser hvor det er trygt å plassere hendene. Fyll gjerne markeringene med en sterk farge slik at du blir påminnet om dem.

Les også: Slik velger du riktig hørselsvern

Det er viktig å bruke riktig verneutstyr når du arbeider med en kapp og gjærsag. Beskytt ørene dine med hørselsvern og øynene dine med vernebriller.

Rengjør sagbladet når det er nødvendig

Når du bruker kapp- og gjærsagen din, bygges det suksessivt opp et lag av harpiks, kvae og smuss på sagbladet. Et møkkete sagblad kan ikke bare føre til et dårligere snitt. Det kan også føre til økt belastning for verktøyets motor. Det er delte meninger om hvilken rengjøringsmetode som er best. Bløtlegging i vann og såpe, ovnsrens og harpiksfjerner er noen av de vanligste tipsene.

Erstatte eller slipe sløve sagblader

Hvis sagbladet begynner å skjære tungt og lager stygge snitt, så er det på tide å se på tilstanden til sagbladet. Hvis bladet er slitt må du bytte det ut. Hvorvidt det lønner seg å levere bladet inn til sliping avhenger av type blad og hva det koster. I mange tilfeller er det billigere å kjøpe et nytt. Et sløvt blad gjør også at maskinen slites unødvendig, fordi den må jobbe hardere.