Skrutrekkeren, eller rettere sagt drillen, er et av de viktigste, beste og mest allsidige verktøyene som er tilgjengelige. Det er også veldig mange forskjellige varianter, hver med sine respektive fordeler og ulemper. I denne veiledningen forteller vi deg alt du trenger å vite for å velge riktig skrutrekker, slagdrill og drill!

Vi trenger alle å skru inn skruer noen ganger, enten vi er hjemmefiksere eller profesjonelle. Skrutrekkeren er et lite og fleksibelt verktøy som hjelper oss å gjøre det raskere enn med et vanlig skrujern, og jo flere skruer det er, desto mer drar du fordel av å velge et elektrisk verktøy.

Enda mer populær er drillen. Det er faktisk dette verktøyet som mange tenker på når de hører ordet skrutrekker. Det er også den mest populære skrutrekkeren. Drillen kan både bore og skru, og har ofte betydelig mer kraft enn sitt mindre søsken. Andre varianter er slagdriller og drill med slagfunksjon - to verktøy med lignende navn, men vidt forskjellige bruksområder.

I denne guiden vil vi prøve å sortere ut alt du trenger å vite om forskjellige skrutrekkere, slik at du kan finne den modellen som er best for deg. Vi starter med det mest grunnleggende spørsmålet: hvilken type skrutrekker trenger du?

Hvilken type skrutrekker trenger du?

Grensen mellom skrutrekker og drill er hårfin, men i denne guiden begrenser vi oss til skrutrekkere, driller, slagdriller og hammerdriller. Hvis du først og fremst skal bore med maskinen din, kan det i stedet være aktuelt med en slagdrill, en hammerdrill eller en annen type boremaskin. Les mer i vår artikkel “Forskjellige typer skrutrekkere og driller – hva er hva?”

Skrutrekkeren

Skrutrekkeren er det enkleste verktøyet i familien. Den kan ikke mer enn å skru, men det er det vanligvis god til! Skrutrekkeren er ofte en lett og fleksibel maskin som kommer til der andre maskiner er for klumpete. I motsetning til drillen, som har en justerbar chuck, har skrutrekkeren vanligvis en innebygd bitsholder med en sekskantet brakett på ¼ tommer. Når du skal skru inn en skrue, setter du inn en bits som passer.

Den typiske skrutrekkeren har en motor på 3,6 volt (V), batteristrøm på 1,5 amperetimer (Ah) og et dreiemoment mellom 3-5 newtonmeter (Nm), selv om det er varianter som er betydelig sterkere enn det. Et verdsatt trekk ved mange skrutrekkere er muligheten til å konvertere dem mellom rett form og pistolform, noe som gjør dem enda mer fleksible. Skrutrekkeren fungerer best sammen med mindre skruer og mykere materialer. For tyngre arbeid er drillen et bedre valg.

Drillen

Drillen er uten tvil det mest populære verktøyet i familien og hva også det mange tenker på når de hører ordet skrutrekker. Drillen er en kombinasjon av skrutrekker og boremaskin og kan derfor brukes til både boring og skrutrekking. I motsetning til skrutrekkeren har drillen en justerbar chuck, noe som betyr at du kan klemme fast bitser, bor og annet roterende tilbehør. Andre egenskaper ved drillen er at den har to eller flere gir, innebygd brems og justerbart dreiemoment. Det siste betyr at du kan stille inn hvor hardt skrutrekkeren skal trekke før den slår av rotasjonen.

Slagdrillen

Slagdrillen, også kalt slagskrutrekkeren ligner på drillen ved at den har en innebygd bitsholder i stedet for en chuck. Det som skiller dem fra hverandre er at slagdrillen har en slagfunksjon som hamrer rundt skruen i roterende retning når motstanden øker. Dette betyr at slagdrillen kan ha betydelig høyere dreiemoment enn en drill (ofte over 200 Nm) og at du ikke trenger å holde i mot så mye når den jobber. Hvis du skal skru inn mange trege skruer, bør slagdrill være førstevalget ditt. På grunn av konstruksjonen kan slagdrillene gjøres veldig små og kompakte, noe som også gjør dem ideelle for trange rom.

Drill med slagfunksjon

To verktøy som er enkle å blande sammen er slagdrill og drill med slagfunksjon. Forskjellen er at driller med slag har en slagfunksjon som slår rett frem, i retning av hullet, i stedet for å slå i rotasjonsretningen. Denne typen støtfunksjon brukes bare ved boring. Man kan derfor si at driller med slag er en kombinasjon av skrutrekker og slagdrill.

En enkel skrutrekker er god nok for mange oppgaver i hjemmet, men for tyngre jobber anbefales en boreskrutrekker. Bildet viser Bosch DIY Pushdrive.

Drillens forskjellige deler

Chuck

Den justerbare chucken brukes til å feste bitsholderen, boret eller annet tilbehør som kan brukes med drillen. Noen ganger kan det hende du trenger et verktøy for å åpne og lukke chucken, men i dag er de fleste chuckene uten verktøy. Juster den i stedet ved å rotere fronten på chucken. Kapasiteten eller spennet til chucken er angitt i millimeter. Hvis du har tenkt å bruke et litt grovere bor med maskinen, må du kunne åpne den til 13 mm.

Girvelger

En drill har ofte to eller flere gir som velges med en girvelger på toppen av verktøyet. Det kan sammenlignes med girkassen på en bil. I lavere gir får du lavere hastighet og høyere dreiemoment (mer kraft). Ved høyere gir får du høyere hastighet og lavere dreiemoment.

Momentinnstilling

Bak chucken har mange driller en roterbar ring med tall på. Her angir du hvor hardt skrutrekkeren skal trekke før den slutter å rotere. Ved å stille inn riktig dreiemoment kan du forhindre at skruen forsvinner i materialet hvis du ikke har tid til å slippe avtrekkeren i tide. Hvis du bytter til boremodus på maskinen, er momentvelgeren slått av. Jo flere posisjoner momentvelgeren har, jo bedre.

Avtrekker

Med unntak av de enkleste skrutrekkerne, har de aller fleste variable hastigheter. Dette betyr at hastighet og kraft øker når du trykker inn avtrekkeren hardere.

Rotasjonsretningsvelger

Rotasjonsretningsvelgeren lar deg velge om maskinen skal rotere med eller mot klokken. Ofte er det også en mellomposisjon som brukes til å låse maskinen.

Batteri

De fleste skrutrekkere som selges er batteridrevet med et utskiftbart batteri. Ved å velge batteri kan du påvirke maskinens vekt og ytelse. Husk å ikke velge et større batteri enn du trenger da et stort og tungt batteri kan gjøre maskinen vanskelig å jobbe med.

Belysning

Innebygd belysning hjelper deg med å finne skruehullet eller boremerket i mørke rom.

Beltekrok

Beltekroken er en smart hjelp som lar deg bære skrutrekkeren i beltet.

Batteri, trykkluft eller ledning?

Som alltid når du kjøper elektroverktøy, må du tenke på om du skal velge en skrutrekker som er strømdrevet, går på batteri eller er trykkluftdrevet (pneumatisk). Strømdrevne skrutrekkere har fordelen av at du ikke trenger å tenke på batterilevetid, men på den annen side er du begrenset til lengden på strømledningen. Pneumatiske skrutrekkere har fordelen at du kan bruke den samme kompressoren til flere verktøy. Ulempen er at du trenger en kompressor og er begrenset av slangelengden. Det er også den eneste skrutrekkeren som kan brukes under vann!

I dag er batteridrevne skrutrekkere det vanligste og et godt valg for folk flest. Utviklingen av litiumionbatterier har ført til at du i dag får ytelser som kan sammenlignes med et strømdrevet produkt.

Hvor sterk maskin trenger du?

Hvor sterk en skrutrekker du trenger, kommer helt an på hva du har behov for. Sterkere, større og dyrere betyr ikke nødvendigvis bedre. Imidlertid, hvis du kjøper en maskin som er for sterk, øker risikoen for å skade både deg selv og det dyre verktøyet ditt.

For å forstå hvor sterk en skrutrekker er, må du kjenne til noen begreper. Det er spenning, strøm, kraft og dreiemoment.

Volt (V) - Volt betegner spenningen som leveres til verktøyet. Jo høyere spenning, jo mer kraft.

Ampere (A) - Ampere betegner elektrisk strøm. Ampere timer (Ah) angir hvor stor "drivstofftanken" er i batteriet.

Watt (W) - Watt er et mål på elektrisk kraft. Du får effekt ved å multiplisere strømmen med spenningen.

Newtonmeter (Nm) - Momentet til skrutrekkeren, spesifisert i newtonmeter (Nm), er et mål på hvor hardt skrutrekkeren trekker. 1 newtonmeter er lik arbeidet som kreves for å løfte en vekt på 0,1 kg 1 meter rett opp i luften.

Hvor mange volt skal skrutrekkeren ha?

Sammenligner du batteridrevne skrutrekkere, kan du se på spenningen til maskinene for å få en indikasjon på hvor sterke de er. 18-voltsmaskinen, som vi selger mest av hos Staypro, gir deg godt med kraft og brukes av både hjemmesnekkere og profesjonelle. En annen fordel med å velge 18-volts verktøy er at mange andre verktøy har samme spenning og at du derfor kan bruke de samme batteriene.

4–8V: Egnet for de enkleste oppgavene i hjemmet, for eksempel å skru sammen møbler eller utføre enkelt tømrerarbeid.

12V: Driller i 12V-klassen gir deg mer kraft i et kompakt design. Med den kan du montere et kjøkken uten problemer.

18V: 18 volt-maskinen er noe av en "standard" når det kommer til driller. Kanskje nettopp fordi den tåler så mye uten å bli unødvendig dyr eller tung.

36V:  Maskiner som er konstruert for tøffere og mer krevende oppgaver og kan jobbe tyngre uten å bli overbelastet.

Verktøyets voltstyrke gir som nevnt en indikasjon på hvor sterk maskinen er, men faktisk er det mange faktorer som spiller inn. En 36V-maskin trenger ikke å være dobbelt så sterk som en 18V-maskin (imidlertid kan den trolig jobbe lenger og hardere uten å bli overbelastet).

Hvis du vil vite hvor hardt en skrutrekker faktisk trekker, se på dreiemomentet i stedet.

36V maskiner som er bygget for tøffere og mer krevende oppgaver og kan fungere tyngre uten å bli overbelastet.

Dreiemomentet er gitt i newtonmeter

Dreiemomentet i en skrutrekker måles i newtonmeter (Nm), og forteller deg kort sagt hvor hardt en skrue kan strammes. Hvis du har for høyt dreiemoment, risikerer du å vri av skruehodet. Hvis du har for lavt dreiemoment for det du vil gjøre, er det en risiko for at skruen ikke skrus ordentlig inn, eller at du til slutt vil overbelaste maskinen og brenne motoren (noe som ikke dekkes av garantien). Det verste du kan gjøre når maskinen jobber tregt eller stopper, er å “hjelpe til " ved å vri om skrutrekkeren for hånd. Da er det bedre å forbore eller bruke en sterkere maskin.

Hardt og mykt dreiemoment - hva er forskjellen?

I produktspesifikasjoner og manualer skilles det ofte mellom hardt og mykt dreiemoment.

  • Hard skruing indikerer momentet til skrutrekkeren når den kjøres i høyt gir og bråstopper i hardt materiale.
  • Myk skrutrekking indikerer hvor hardt skrutrekkeren kan arbeide med motstand, i lavt gir, i et mykere materiale før den stopper.

Siden det harde dreiemomentet er høyere enn det myke, er det vanligvis dette tallet som kommuniseres mest av produsentene. Det er det harde dreiemomentet vi refererer til i resten av denne veiledningen.

De fleste maskiner har i dag et justerbart dreiemoment via en knott mellom chucken og maskinen. Dreiemomentet i en teknisk spesifikasjon indikerer vanligvis maksimalt dreiemoment. En enkel skrutrekker er vanligvis rundt 5 Nm, en vanlig 18V maskin er rundt 60 Nm mens en kraftig slagdrill kan ha et dreiemoment på over 200 Nm.

Hvor sterk maskin trenger du? Alt avhenger av hvordan du skal bruke maskinen din, men her er noen eksempler på hva du kan gjøre med forskjellige dreiemomenter.

  • Med en skrutrekker på 5–10 Nm kan du gjøre de enkleste oppgavene hjemme.
  • En skrutrekker på 40–60 Nm kan skru inn en skrue på 6 x 100 mm i nesten alle materialer. Hvis du skal skru inn en større skrue, må du kanskje forbore eller gå opp i dreiemoment.
  • Hvis du skal skru inn skruer med en diameter på 8 mm eller lengre, kan det hende du trenger mer enn 60 Nm. Det samme hvis du skal bruke større hullsager.
  • Hvis du borer i is, bør du normalt ikke bruke maskiner under 80 Nm.

Det er nyttig å vite at risikoen for en ulykke øker jo høyere dreiemoment maskinen har. Driller med et dreiemoment på over 60 Nm har vanligvis støttehåndtak fordi det er vanskelig å motstå momentet til skrutrekkeren.

Hvilken hastighet skal jeg ha når jeg borer?

Når du borer, trenger du generelt høyere hastighet enn når du skrur inn en skrue. Hastigheten på boretrekkeren bestemmer hvor raskt boret kan jobbe seg inn i materialet. Hvilken hastighet du skal velge, avhenger av en rekke faktorer, for eksempel materialets hardhet og diameteren på boret. Når du borer i myke materialer som tre, plast og aluminium, bør du vanligvis bruke høyere hastighet. Når du borer i harde materialer som stål eller betong, må du bruke lavere hastighet.

Generelt kan det sies at jo større borediameter, desto lavere hastighet. Noen metaller må bores med veldig lav hastighet slik at boret ikke spretter rundt og lager et stygt hull. Du bør også være forsiktig så du ikke bruker for høy hastighet når du borer i tre. Da risikerer du å brenne treet.

Når du borer i myke materialer slik som tre, plast og aluminium, bør du vanligvis bruke en høyere hastighet. Ved boring i harde materialer slik som stål eller betong, bruk lavere hastighet. Bildet viser Milwaukee M18 ONEDD2-502X.

Velg en batteriplattform å vokse med

Hvis du allerede har en haug med elektroverktøy hjemme, kan du investere i en skrutrekker som bruker samme batteriplattform. Så lenge det er samme produsent og samme spenning, er det vanligvis mulig å bruke de samme batteriene så lenge maskinen er rimelig moderne. Alle 18V-batteriene fra Bosch fungerer dermed med alle Bosch 18-volts maskiner, uavhengig av om det er hammerdrill, vinkelsliper eller stikksager.

 

Amperetimer indikerer batteriets driftstid

Hvis batteriets spenning forteller oss hvor sterkt batteriet er, indikerer amperetimene i stedet driftstiden – hvor stor “bensintanken” er. Et 18V batteri kan for eksempel være 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah, 6,0 Ah, 8,0 Ah eller 12 Ah. Et 4 Ah batteri kan levere 4 ampere i en time - eller 1 amp i 4 timer. En god tommelfingerregel er ikke å velge et større batteri enn du trenger fordi større batterier veier mer og kan gjøre verktøyet dårlig balansert.

Les mer i guiden vår "Hvilke batterier passer til verktøyet mitt?"

Tradisjonell eller karbonfri børsteløs motor?

Produsenter utvikler hele tiden produktene sine, og nesten alle maskiner har kullbørsteløse motorer i dag. Tradisjonelt var kullbørstens funksjon å levere kraft til motoren ved at kullbørsten kom i kontakt med kontakter på en rotor. Kontakten mellom dem skaper friksjon og slitasje. Konsekvensen av dette er at støv og partikler skaper slitasje på karbonbørstene. Støvet påvirker maskinens ytelse og levetid, og karbonbørsten ble slitt ut og måtte skiftes ut med jevne mellomrom. Vedlikehold og slitasje er hovedårsaken til at karbonfrie børsteløse maskiner erstatter de gamle karbonbørstemotorene.

En karbonfri børsteløs motor er relativt vedlikeholdsfri. I tillegg får du lenger levetid på batteriet og mer kraft i maskinen når friksjonen fra kullbørsten ikke reduserer verken levetid eller kraft.

Det er viktig å bruke riktig bor og bits

Hvilke bits bør jeg bruke?

For å få et godt resultat når du bruker skrutrekkeren, må du ha de riktige bitsene i maskinen. Når du begynner å se på hvilke bitser som finnes, er det lett å bli overveldet av alle de rare navnene, materialkombinasjonene og spesielle bruksområdene, men heldigvis klarer du deg fint med grunnleggende kunnskap. Det viktigste er at du velger bits med riktig spor og at den har de fysiske forutsetningene som kreves for å gjøre jobben. Hvis du har en svakere maskin og bare skrur inn enkle skruer, kan du gjøre det med billigere bitser, men hvis du bruker en skrutrekker med høyt dreiemoment, trenger du slagbitser eller torsjonsbitser. Torsjonsbitser er veldig vridningsstive og kan håndtere et høyt dreiemoment, mens inpact-bitsene er hardere for å kunne motstå slag fra en slagdrill eller hammerdrill.

Les mer i vår artikkel "Hvordan velge riktig bit for skrutrekker".

Hvilken drill skal jeg bruke?

Når du bruker drill til å lage hull, er det viktig å velge riktig bor. Både metallbor og universalbor kan brukes i tre, men hvis du bare skal bore i tre, kan det lønne seg å investere i spesielle trebor. Disse har en spiss foran som sentrerer boret og holder det på plass. Når du skal bore i metall, trenger du et bor i høyhastighetsstål (HSS-bor), og hvis du skal bore i betong, trenger du en spesiell boremaskin for det. Universalboret har lånte egenskaper fra flere andre bor og kan derfor brukes i mange materialer.

Les mer i vår artikkel "Hvordan velge riktig bor for boremaskin eller drill"

Å velge en pneumatisk skrutrekker

Trykkluftdrevne skrutrekkere står og faller på hvor stor lufttank kompressoren din har. Kapasiteten er oppgitt i liter per minutt. Hvis kompressoren ikke kan levere mer luft enn skrutrekkeren trenger, vil skrutrekkeren stoppe eller miste dreiemoment. Dette er spesielt viktig å huske på hvis du skal skru inn mange skruer, siden du ikke trenger å vente på at kompressoren skal fylle mellom hver skrue.

Ergonomi

Når du velger en skrutrekker, er det viktig å tenke på hvordan den er å jobbe med. Ergonomi handler om alt fra skrutrekkerens fysiske design til vibrasjonsdemping, lydnivå og eventuell innebygd belysning.

Jo mer du jobber med maskinen, desto viktigere er det at den er lett, balansert og lett å jobbe med. Det er en fordel hvis skrutrekkeren har et komfortabelt, gummiert grep og at verktøyet føles godt balansert. Det kan også gjøre det lettere hvis kontrollene er enkle å få tilgang til, slik at du kan manøvrere verktøyet med en hånd.

Betydningen av batteriet for ergonomi og håndtering

Du bør heller ikke glemme at batteriet du velger har stor innvirkning på totalvekten til verktøyet. Å sette på et stort batteri med mye Ah kan virke fristende fordi du kan jobbe lenger i i øyeblikket. Men hvis det betyr å slepe rundt en ekstra kilo, er det ikke alltid verdt det. 12V-maskiner er vanligvis lettere enn 18V-maskiner, men siden 12V-maskiner ofte bruker plug-in-batterier som må passe i håndtaket, synes mange at de føles mindre ergonomiske.

Hvilke skrutrekkere er mest populære akkurat nå?

Lurer du fortsatt på hvilken boreskrutrekker du skal velge? For å hjelpe deg har vi tatt fram våre fem mest populære skrutrekkere i forskjellige kategorier.

Våre 5 mest populære boreskrutrekkere 2021 - testet av våre kunder

Våre 5 mest populære slagskrutrekkere 2021 - testet av våre kunder

Våre 5 mest populære slagskrutrekkere for under 1000 SEK

Skrutrekkerens ABC

Forstår du ikke produktspesifikasjonene? I denne ordlisten forklarer vi de vanligste begrepene knyttet til skrutrekkere, driller og slagdriller.

Ampere (A) – Elektrisk strøm. Batteriets "drivstofftank" er rapportert i antall amperetimer (Ah).

Avtrekker – Lar deg kontrollere hvor hardt skrutrekkeren skal fungere.

Batteriindikator – Funksjon som viser når batteriet må lades.

Bits – Utskiftbar skrutrekker spiss brukt med bitsholder.

Bitsholder – Feste for skruebits som er festet til drillens chuck. Enkle driller og slagdriller har vanligvis en innebygd bitsholder.

Drill – Et verktøy som både kan bore og skru.

Beltekrok – Enkelt feste for å feste drillen til beltet.

Chuck – Justerbart feste for bits eller bor.

Hardt dreiemoment – Skrutrekkerens dreiemoment i hardt materiale.

Plug-in batteri – Batteri som settes inn i verktøyhåndtaket.

Karbonfri børsteløs motor – Kompakt og energieffektiv motor som ikke bruker kullbørste. I dag er nesten alle verktøy uten kullbørste.

LED-belysning – Innebygd LED-belysning som gjør det mulig å arbeide i mørke omgivelser.

Mykt dreiemoment – Momentet til skrutrekkeren i et mykere materiale.

Momentinnstilling – Funksjon for å justere kraften til skrutrekkeren slik at du ikke skrur for langt inn.

Motorbrems – Funksjon som får skrutrekkeren til å stoppe når du slipper avtrekkeren.

Newtonmeter (Nm) —1 newtonmeter er lik kraften som kreves for å løfte 0,1 kg 1 meter rett opp i luften.

Pneumatisk skrutrekker – Skrutrekker drevet av en trykkkompressor.

Rotasjonsretningsvelger – Funksjon som lar deg velge retningen skruen eller boret skal rotere i.

Skrutrekker – Enklere verktøy for skruing (til forskjell fra drillen som også kan bore).

Slagdrill – Drill som slår rundt skruen i roterende retning.

Slidebatteri – Batteri som skyves på plass, vanligvis under verktøyets grep.

Støttehåndtak – Avtagbart ekstra håndtak som brukes for økt sikkerhet og komfort.
Utbyttbart batteri – Med unntak av de aller enkleste modellene, har de fleste skrutrekkere batteri som kan byttes ut.

Watt (W) – Elektrisk effekt. Brukes når vi snakker om strømdrevne skrutrekkere.

Volt (V) – Elektrisk spenning. Vanlige spenningstall på skrutrekkere er 3,6V, 12V, 18V, og 36V.
Dreiemoment – Hvor hardt skrutrekkeren skrur, oppgis i newtonmeter (Nm).

Girvelger – Lavt gir gir lavt turtall og høyere dreiemoment. Høyt gir gir høyt turtall og lavt dreiemoment.