Det kan noen ganger være vanskelig å velge riktig skrutrekker, da utvalget er enormt. Men det er lurt å se litt på noen faktorer som kan bli avgjørende før valget.

Skrutrekkeren er et av verktøyene som brukes mest av håndverkere innen byggebransjen, og er også et av de nyttigste verktøyene i hjemmet. En skrutrekker brukes generelt til skruing og boring i ulike materialer (unntatt stein og keramiske materialer, som krever slagfunksjon). 

Man bør først tenke over hvilket behov man har, og så begynne der. Punktene nedenfor tar for seg viktige faktorer som man bør tenke over før man tar et valg. Man risikerer ellers å kjøpe den dyreste skrutrekkeren (i tro på at det er den beste) og bruker den til feil oppgaver. Da kan det dyre verktøyet gå i stykker, og garantien vil være ugyldig siden man har brukt maskinen feil.

- Man får hva man betaler for – men man bør heller ikke betale mer enn det man trenger.

En riktig maskin og batteri, som brukes og behandles riktig, vil du ha glede av i mange år. Så, ta deg tid til å lese gjennom dette. Det kan spare deg for både tid, penger og besvær.

Velg riktig voltstyrke

Hvor sterk maskinen er, angis med Nm (newtonmeter), som betegner maskinens dreiemoment (mer om det nedenfor). 2 maskiner på 18V kan være forskjellige hva angår dreiemoment. Dreiemomentet varierer dessuten alt etter hvilket gir man bruker. Man har som regel to gir med forskjellige turtall. Lavere turtall = høyere dreiemoment.

Amperetimer (Ah)

Batteriet til maskinen kan f.eks. være på 7 V, 12 V, 14 V, 18 V, 36 V osv. Man kan si at det angir hvor sterkt batteriet er. Amperetimer angir derimot driftstiden til et batteri. Et 18 V batteri kan f.eks. ha 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah, 6,0 Ah osv. Det angir hvor stor ”bensintank” 18 V-batteriet har, for å bruke en metafor. Et batteri på 2 Ah går altså tomt for strøm raskere enn et batteri på 5 Ah.

Hvordan vet jeg at jeg kjøper en sterk nok maskin?

Dreiemomentet til en skrutrekker måles i newtonmeter (Nm), og sier kort noe om hvor hardt en skrue kan trekkes til. Hvis dreiemomentet er for høyt, risikerer man å vri av skruehodet. Hvis man har for lavt dreiemoment til oppgaven, risikerer man at skruen ikke skrus helt inn eller at man til slutt overbelaster maskinen og brenner motoren (noe som ikke dekkes av garantien). De fleste maskiner i dag har imidlertid et regulerebart dreiemoment via en bryter mellom chucken og maskinen.

Dreiemomentet som oppgis i en teknisk spesifikasjon, er ofte det maksimale dreiemomentet. En ”normal” skrutrekker har vanligvis rundt 60 Nm. Med en slik maskin kan man bore ca. 35 mm hull i tre. Hvis du f.eks. vil bruke en hullsag på ca. 70 mm, trenger du en sterkere maskin, ellers vil motoren brenne. Det finnes selvsagt skrutrekkere som klarer å drive en 70 mm hullsag, det handler bare om å velge riktig ut fra behovet!

Behandle maskinen og batteriet på en god måte

Hvis maskinen blir skitten eller støvete, må du tørke av den med en lett fuktet klut. Blås støvet av maskinen, da det ellers vil trenge inn i maskinen, noe som kan ødelegge maskinen. La verken maskinen eller batteriet utsettes for fukt, harde slag eller høye/lave temperaturer.

Når du er ferdig med å bruke maskinen for dagen, bør du ta batteriet ut av maskinen. Når du bruker maskinen, blir den nemlig varm. Når du så legger den fra deg, kjøles den ned, spesielt hvis den ligger i en bil eller i et kaldt rom. Da kan det danne seg kondens, noe som kan føre til kortslutning.

Maskinen har blitt for varm!

Proffprodukter må ofte jobbe hardt og kan derfor bli varme. Spesielt når de nærmest overbelastes. Den største feilen man kan gjøre da, er å legge fra seg maskinen slik at den kjøles ned. Da vil ikke maskinens kjølevifte gå, noe som får varmen til å bli værende i maskinen. Varmen i maskinen kan da ødelegge eller redusere levetiden til maskinen.

Det beste man kan gjøre med en varmkjørt maskin, er i stedet å la den gå uten motstand. Hold maskinen i luften, og gi fullt pådrag, uten motstand. Da vil viften gå for fullt, med minimal motstand.

Tradisjonell eller kullbørstefri motor?

Kullbørstefritt er i ferd med å bli det eneste valget i dag. Produsentene utvikler kontinuerlig produktene, og nesten alle maskinene har kullbørstefrie motorer i dag.

Tradisjonelt var kullbørstens funksjon å forsyne motoren med strøm ved at den skapte kontakt med kontaktene på en rotor. Denne kontakten skaper friksjon og slitasje. Det fører til slitasje av kullbørsten, som igjen frembringer støv og partikler. Støvet påvirker maskinens ytelse og levetid, og kullbørsten slites ned og må byttes ut med jevne mellomrom. Vedlikeholdet og slitasjen er den viktigste grunnen til at kullbørstefrie maskiner tar over for de gamle kullbørstemotorene.

En kullbørstefri motor er forholdsvis vedlikeholdsfri. Dessuten får maskinen lenger levetid og kraft, da friksjonen fra kullbørsten ikke lenger er der.

Hvis du lurer på noe eller ønsker hjelp til å velge skrutrekker, kan du kontakte Staypro sin dyktige kundeservice!