Wiser er Schneider Electrics nye smart-hjemsystem for boligeiere og sluttforbrukere. Vi forklarer hvordan det fungerer, hvilke enheter som er tilgjengelige og hva du bør tenke på når du bygger et smart-hjem med Wiser.

Å kunne styre alle lampene i hjemmet med en app eller stemmestyring har blitt en selvfølge for mange, og nå skal resten av hjemmet også automatiseres. I dag snakker man om det smarte hjemmet – et sted der elektronikk er koblet til internett og enhetene kommuniserer med hverandre.

Jo flere enheter du ønsker å kobler opp og sammen, desto viktigere er det å velge et utbyggbart og stabilt system med mange ulike produkter. For en tid tilbake lanserte Schneider Electrics det nye smart-hjemsystemet sitt Wiser. Systemet fungerer ved at en gateway kobles til ruteren din, og at de ulike enheten deretter kan kommunisere med hverandre over internett. Systemet består i dag av alt fra belysningsstyring og detektorer for vannlekkasje til brannvarslere og overvåkningskameraer.

– Wiser fra Schneider Electrics er konstruert for å ta vare på hjemmet ditt, men også for at hjemmet ditt skal ta vare på deg. Vi har forsøkt å gjøre det så enkelt og brukervennlig som mulig, sier Per Jespersson, selger av Wiser.

Et utbyggbart system med store muligheter

Det er fort gjort å bli overveldet av alle tilbehør og funksjoner, men det er viktig å påpeke at Wiser er et utbyggbart system. Du kan starte i det små, eller bygge stort med en gang. Og du har alltid muligheten til å bygge på med flere funksjoner, scenarier og automatiseringer i ettertid.

– Mange setter pris på muligheten til å skape ulike scenarier for tacokvelden, for lørdagsmorgenen eller for hva som skal skje når du går ut og kommer hjem. Men når du begynner å koble sammen flere typer enheter, får du nesten uendelig med muligheter.

For smarte og bærekraftige hjem

Slagordet til Wiser er «Smart and sustainable homes». Tanken er at du ved hjelp av funksjonene og automatiseringen skal kunne effektivisere hjemmet ditt og få kontroll på strømforbruket. Lamper kan slås av og på avhengig av når solen står opp og går ned. Bevegelsesensorer sørger for at lampene kun er påslått når det trengs. Med innebygde energimålere i vegguttakene kan du se hvor mye strøm hvert tilkoblet enhet i hjemmet ditt bruker.

– Vi ønsker å gjøre kundene våre bevisste på hva som skjer i hjemmet, slik at de vet hvor energien blir av. At man glemmer å slukke lyset i garasjen eller har TV-en stående i standby-modus er kanskje ikke så farlig, men mange bekker små gjør en stor å. Hvorfor skulle man ikke ønske å ha kontroll på strømforbruket sitt når man bygger nytt i dag?

Det tilkoblede vegguttaket gjør at du kan følge strømforbruket til enheten som er plugget inn i uttaket, fjernstyre tilkoblede enheter og skape automatiseringer.

Norges bredeste apparatserie

En av fordelene med Wiser er hvor sømløst disse produktene integreres i hjemmet ditt. Mange av produktene kan kjøpes komplette. Det vil si at de er tilkoblet med en innebygget puck fra Schneider Electrics Exxact-serie, som er Norges vanligste apparatserie med det bredeste sortimentet. Du kan også hyre inn en elektriker til å installere en frittstående puck fra en hvilken som helst apparatserie, så lenge den har en fleksibel trykknapp, som for eksempel Renova-serien.

– Hvor vanskelig det er å installere systemet er avhengig av hva du skal gjøre. Du kan koble til en gateway, en smart-plugg og et kamera selv. Men til andre deler, som for eksempel å installere strømbrytere eller å dra ledninger til et nytt vegguttak, trenger du hjelp av en profesjonell elektriker.

Tryggheten med å ha et stort selskap i ryggen

Kompatibilitet og fremtidssikkerhet er to spørsmål som ofte dukker opp når man snakker om smarte hjem. Per forteller at mange Wiser-kunder synes at det føles trygt å vite at Schneider Electrics er et stort selskap med over 128 000 ansatte og virksomheter i over 100 land.

– De kan stole på at det er et system som vil vare lenge, og at vi kommer til å fortsette å utvikle det og legge til nye produkter. Målet vårt er å finne nye funksjoner som er verdifulle for kundene våre.

Et smarthussystem er aldri bedre enn appen som styrer det. I Wisers tilfelle har de jobbet hardt for å gjøre Wiser by SE-appen så brukervennlig og enkel som mulig, uten å begrense brukerens valgmuligheter.

En annen fordel at systemet bygger på Zigbee 3.0, en fremtidssikker protokoll som mange aktører inne smart-hjem jobber med. Det finnes tredjeparts-funksjoner til Amazon Alexa, Google Assistant og Siri for iPhone-brukere. Det betyr at du kan lage widgets og bruke stemmestyring. All kommunikasjon er kryptert med 128-bits AES-kryptering, som beskytter enhetene ved å forsvare det mot eventuelle forsøk på å hacke systemet.

Brukervennlig app

Et smart-hjemsystem er aldri bedre enn appen som styrer det. Hos Wiser har man jobbet hardt for å gjøre appen Wiser by SE så enkel og brukervennlig som mulig, uten at dette begrenser valgmuligheten til brukeren.

– Som bruker kan du legge inn dine egne bakgrunnsbilder og personalisere enhetene du har installert. Hvis du også har en gateway på hytta, kan du sømløst veksle mellom de ulike hjemmene og dele dem med andre brukere, for eksempel med familiemedlemmer.

Hva skjer om internett er nede?

Dersom gatewayen din mister kontakten med internett, vil den vente på en nettverkstilkobling. Hvis den ikke oppnår kontakt med nettet innen 30 minutter, sendes det en offline-melding fra Wisers server som informerer om at Wiser-nettverket ditt er nede.

Du kan fremdeles slå på lys og aktivere smart-uttak ved hjelp av fysiske knapper selv om du mangler nettverkstilkobling. Deler av systemet vil også fungere lokalt. Brannvarslere og detektorer for vannlekkasje vil fremdeles varsle med et høyt lydsignal – den eneste forskjellen er at du ikke mottar noen melding på telefonen din.

Enhetene som utgjør systemet

Gateway

Gateway-enheten er selve hjertet i systemet, og gjør at du kan styre enheten ved hjelp av telefonen din. Gatewayen kobles til vegguttaket, og kan deretter brukes trådløst eller med en ledning til ruteren. Du kan koble opptil 64 enheter til hver gateway. Hvis det ikke er nok, kan du koble til flere gatewayer.

Belysning

Mange begynner å se på smart-hjemsystemer fordi de ønsker å styre belysningen med mobiltelefonen. I Wiser-systemet vil du finne komplett tilkoblede dimmere, strømbrytere og dimmerpucker for ulike behov. Systemet lar deg dimme, planlegge, styre ved hjelp av astrofunksjoner, skape scenarier (favorittinnstillinger) for tacokvelden og bestemme hva som skjer når du kommer hjem eller forlater hjemmet.

Bevegelsessensor

Bevegelsessensorer sørger for at ingen lamper er unødvendig tent – men er også med på å skape en litt mer luksuriøs tilværelse. Når du lenker sensoren til en spesifikk bryter eller til hele hjemmet, setter du selv parametrene og bestemmer hva som skal skje under ulike forhold. Å slippe å slå av og på lyset når du går inn i garderoben eller står opp om natten vil raskt føles som en selvfølge. Siden detektorene måler hvor lyst det er i rommet, kan du sørge for at lampene kun tennes ved behov.

Magnetkontakter

Med magnetkontakter kan du enkelt sjekke om vinduene står åpne eller bestemme hva som skal skje når kontaktene brytes. Her er det kun du og kreativiteten din som setter grensene for hva som er mulig!

Temperatur- og luftfuktighetssensor

Wisers temperatur- og luftfuktighetssensor kan plasseres hvor som helst og stilles inn for å starte automatiseringer og sende meldinger. Kanskje du ønsker å motta en melding når det er under 10 grader inne i hytta, eller starte avfukteren på vaskerommet når den relative luftfuktigheten er over 50 prosent?

Detektor for vannlekkasje

Fuktskader og lekkasjer kan fort bli kostbare hvis de ikke oppdages i tide. Med en detektor for vannlekkasjer bak vaskemaskinen, under oppvaskmaskinen eller ved hovedkrana kan du føle deg trygg, ettersom alarmen går og du får en melding når det oppstår en lekkasje.

Brannvarslere

Brannvarsleren er Wiser-familiens nyeste tilskudd. Brannvarsleren piper som vanlig når den oppdager brann, men dersom den er koblet til gatewayen, kan du også motta meldinger og lage automatiseringer, som for eksempel at alle lampene i huset skal slås på. Brannvarslerne kan seriekobles, og har et innebygget batteri med en levetid på 10 år.

Tilkoblede vegguttak og smart-plugg

Det er få oppgraderinger av smart-hjemmet som gir like mange muligheter som et tilkoblet vegguttak. Det tilkoblede vegguttaket gjør at du kan følge strømforbruket til enheten som er plugget inn i uttaket, fjernstyre tilkoblede enheter og skape automatiseringer. Du kan med andre ord få kaffemaskinen til å starte når du står opp, eller slå av strømmen til den elektriske sparkesykkelen etter en bestemt tid når den er ferdigladet. Hvis du ikke har telefonen tilgjengelig, finnes det også en fysisk knapp på uttakene. Dersom du ikke ønsker å installere smarte vegguttak, finnes det også en smart-plugg som kan settes inn i det eksisterende vegguttaket.

Markisebryter

Ønsker du at markisene skal kjøres ut automatisk når det blir for lyst, eller at rullgardinen skal kjøres ned når du skal se på film? Markisebryterne finnes både som et komplett tilkoblet produkt i Exxact-serien og som en puck.

IP-kamera

Med tilkoblede kamera kan du holde oversikt i oppkjørselen eller hjemmet. På nåværende tidspunkt har Wiser-systemet to ulike kameraer. Innendørskameraer styres via appen, og kan roteres i 340 grader og tiltes 75 grader. Utendørskameraene er fiksert, men har et bredere synsfelt. Begge kameraene har full HD-oppløsning og nattsyn, bevegelsessensor og mulighet for å gjøre opptak på et minnekort. Kameraene skiller seg fra en rekke andre Wiser-produkter, da de fungerer uten en gateway ved å kommunisere via brukerens WiFi-nettverk.

Trådløse trykknapper                       

Noen ganger ønsker man å styre enhetene sine uten å måtte finne frem mobilen – for eksempel hvis du vil starte et scenario fra sengen eller dimme belysningen når du står på kjøkkenet. Løsningen på dette er en trådløs trykknapp som kobles til systemet, og som programmeres med ulike scenarier eller en spesifikk belysningsgruppe. De trådløse trykknappene til Wiser finnes med både enkelt- og dobbeltbryter.

Relaterte artikler