En god sirkelsag er en fryd å jobbe med. Det er imidlertid en del du må ta i betraktning når du skal velge riktig sirkelsag til ditt bruksområde. Feil sag for bruksområdet skaper frustrasjon samt ødelagte maskiner og materialer – noe som både er tidkrevende og dyrt.

Når du skal velge sirkelsag, bør du begynne med å finne ut hva du trenger den til. Hva trenger du i dag, og hva kan du få behov for i fremtiden?

Hvor dypt må du kunne sage?

Se på maksimal sagedybde ved 0°/90°. Det er så dypt du vil kunnesage når sirkelsagens sagbord ikke er vinklet, det vil si helt vinkelrett.
Det er også vanlig at kappedybden angis for 45° vinkel. Dette kan også værelurt å ta med i betraktningen – vil du ønske å vinkle sagen for å fase avkantene på materialet?

Hvor sterk må maskinen være?

Det er lett å sammenligne motoren på en sirkelsag med en annen. En sterkere motor roterer klingen raskere, noe som gir et høyere turtall. Jo høyere turtallet er, desto mer effektiv blir avvirkningen, noe som gir bedre kontroll over sag snittet.
Altså – kraft er kontroll, i tillegg til at du kan sage i hardere/tykkere materialer på en bedre måte.

Hvor skal du sage?

En batteridrevet sirkelsag er lett å ta med seg og tar liten plass. Den har begrensetdriftstid og styrke.
De nettdrevne modellene er som regel kraftigere og har ubegrenset driftstid. De erimidlertid avhengige av nettstrøm og kabler. Vær også forsiktig så du ikkekapper strømkabelen.

Hvilke materialer skal du sage?

Det finnes både rene tresirkelsager og rene metallsirkelsager. Tenk nøye over hvilke materialer du vil sage. Det anbefales ikke å sette en metallklinge i en sirkelsag som er beregnet for tre, da metallklingen må ha et lavere turtall enn treklingen. Hvis man kjører et altfor høyt turtall på en metallklinge, blir den veldig fort skadet. Det finnes også enkelte sirkelsager som tar både tre- og metallklinger. Ta gjerne kontakt med oss i Staypro hvis du trenger veiledning.

Passende tilbehør til sirkelsager

I 9 av 10 tilfeller oppstår behovet for å kunne koble forskjellig tilbehør til en sirkelsag. Dette kan være støvavsug, styreskinne eller et parallellanlegg. Fordi alt tilbehøret ikke passer til alle maskiner, kan det være lurt å tenke over det fremtidige behovet allerede når du skal velge sirkelsag. Ønsker du f.eks. muligheten for å bruke en styreskinne på sagen? Da vil det riktige valget være en maskin som er kompatibel med styreskinne. Det sparer deg for tid og penger i lengden.